До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Лошото ви настроение се отразява на кучето ви

Лошото ви настроение се отразява на кучето ви
Любителите на кучетата от дълго време вярват, че кучетата са способни да усещат човешки емоции, но нови проучвания предполагат, че кучешката интуиция е много по-силна, отколкото сме смятали.

И кучетата имат чувства: невролог използва ЯМР, за да го докаже

Скорошно проучване, публикувано от Nature Scientific Reports, установило че собствениците на кучета, изпитващи хроничен стрес, го предават на домашните си любимци.

Изследователите проследили нивата на кортизол, маркер за стреса, в хората и техните кучета и стигнали до извода, че нивата на стрес хормона при собственик и куче се повишавали синхронно.

В това проучване били проследени нивата на стрес хормона на 33 шотландски овчарки и 25 бордър колита, и техните жени-собственички (поради липса на интерес от  мъже да участват) в продължение на година. Резултати показали, че хората и техните кучета се стресират почти по едно и също време като това било по-силно изразено при кучетата от женски пол.

Изследователите решили да проучат дали начина на живот оказвал влияние върху стреса при кучетата, но изненадващо не установили никаква връзка между характера на кучето и физическата му активност, и кортизоловите нива.

Характерът на собствениците, обаче, се оказал много важен. Три черти в характера на хората показали силен ефект върху стрес нивата при кучето – откритост, добросъвестност и невротизъм. Колкото и странно да звучи, кучетата на открити и добросъвестни собственици имали по-високи нива на кортизол.

Как да облекчим посещението на домашния ни любимец при ветеринаря

От друга страна, невротичните собственици имали кучета с по-ниски нива на стрес. Изследователите предполагат, че това се дължи на факта, че невротичните собственици търсят повече емоционална подкрепа в любимците си, формирайки по-силни връзки с тях, а това регулира нивата на стрес и при човека, и при животното.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД