Никой не се съмнява във влиянието на храната върху функциите и здравето на организма, но има заболявания, като диабет например, при които балансираното хранене е не по-малко важно от приема на медикаменти.
Диетата при диабет трябва да осигурява толкова енергия, колкото е необходима за поддържане на идеалното тегло. Диабетиците трябва да контролират килограмите си като увеличават приема на храна при отслабване и обратното –намаляват приема на храна при напълняване. Храната трябва да подпомага обменните процеси и затова се препоръчва да бъде в пропорция 50% въглехидрати, 30% белтъци и 20% мазнини.
Здравият човек винаги може да пропусне някое хранене (междинна закуска, обяд….), но диабетикът никога не трябва да изпитва глад и затова не бива да го прави. При диабет е необходимо 5-6 пъти хранене дневно и то в едно и също време. Ако между основните храненията се появи глад, то той трябва да бъде „залъган“ с храни като сурови зеленчуци или ядки.
Като цяло менюто на диабетиците не трябва да бъде високо калорично, като храната е препоръчително да се консумира в суров вид или задушена.
Забранени храни
На първо място трябва да премахнете или ограничите приема на продукти, съдържащи бързи въглехидрати като захар, сладкарски изделия, газирани напитки, бял хляб.
Виното и алкохолните напитки са изключени.
Гроздето, стафидите и смокините могат рязко да повишат нивото на кръвната захар и да влошат състоянието ви.
Мазнините са силно ограничени като растителните значително надвишават животинските.
Пастата и картофите са разрешени само в ограничени количества.
Разрешени храни
Ядки, спанак, листни зеленчуци, броколи, царевица, диня, папая, сладък червен пипер, цитрусови плодове, касис, домати са задължителните продукти в диетата при диабет. Те съдържат голямо количество антиоксиданти.
Важно е да се приемате храна, която включва разтворими фибри и сложни въглехидрати. Такава храна се усвоява бавно за дълго време и позволява да се поддържате нивото на захарта в нормално състояние. Ето защо е необходимо в диетата си да се включите плодове, зеленчуци, цели зърнени култури и бобови растения.
Не забравяйте да ядете боб, леща и грах. Благодарение на тях можете да получите достатъчна доза протеин. За нормалното функциониране тялото се нуждае от мляко, нискомаслени сортове риба, месо, птици, както и млечни продукти. Препоръчва се такъв протеин да се включва във всяко основно хранене.