Още в дълбока древност хората са използвали ферментацията при получаването и запазването на редица продукти.
Храни, като кисело мляко, кисело зеле, маслини, соев сос, соя днес са традиционна част от разнообразното хранене.
Голяма част от тях, след процеса на ферментация съдържат специфични ензими, които не присъстват първоначално в суровия вид на храната.
Изследвайки процеса на ферментация и влиянието на ферментационните процеси върху човешкото здраве повече от 70 години, през 2004 г. компанията
Д-р Нейдермайер Фарма представя патентования от тях метод каскадна ферментация.
Този уникален метод на ферментация преминава три последователни етапа, протича за период от три месеца и имитира каскадното усвояване на веществата в храносмилателната система на човека.
Чрез този динамичен метод на ферментация всички съставки се редуцират в техните най-малки молекулярни части и ценните вещества са високо концентрирани, във форма, която може да се абсорбира веднага.
За разлика от други ферментирали продукти, фрагментираният ензимен концентрат вече е частично абсорбиран от лигавицата на устата и лесно се усвоява (100% бионаличен).
Разрушаването на потенциалните алергени (напр. Орехи, соя) елиминира риска от алергични реакции.
Прецизно селектирани пресни, органични плодове, ядки и зеленчуци се нарязват на малки части и се поставят в специализирани контейнери за ферментиране.
Към суровия 100% органичен материал се прибавят лактобацили, които използват естествените захари и въглехидрати и ги трансформират в здравословна, биологично активна млечна киселина.
Крайният резултат е високоенергиен концентрат от аминокиселини, дипептиди, трипептиди и олигопептиди, полифеноли и флавоноиди. Тези ценни микронутриенти са във форма готова за директно усвояване.