Всички сме чували за множеството ползи от Омегите.
Но когато застанете пред рафта с различни добавки в аптеката, задавали ли сте си въпроса какво означават предлаганите видове Омеги?
Какво представляват Омега мастните киселини?
Това са ненаситени киселини с една или повече двойни връзки в своята верига от въглеродни атоми.
Ако имат само една двойна връзка, те се наричат мононенаситени. Такива, например, са Омега-9.
Мастните киселини с повече от една двойна връзка попадат в групата на полиненаситените.
Сред тях са известните
Омега-3 и Омега-6. С цифрите 3, 6, и 9 се обозначава на коя позиция от въглеродната верига се появява първата двойна връзка.
Есенциалните Омега-3 имат множество ползи за организма.
Омега-3 са известни като есенциални мастни киселини.
Това означава, че тялото не може да ги произвежда само и се налага да си ги набавяме чрез храната.
Най-важните сред тях са ейкозапентаеновата (EPA), докозахексаеновата (DHA) и алфа-линоленовата (ALA) киселина.
Научно доказано е, че DHA е от ключово значение за правилното функциониране на мозъка и за зрението.
EPA и DHA са полезни за сърдечно-съдовата система, нормалното
кръвно налягане и поддържане на здравословни нива на триглицеридите.
ALA пък спомага за поддържането на здравословни нива на холестерол, както и за нормалния растеж и развитие на децата.
Най-ценният източник на EPA и DHA са мазните морски риби като тон, скумрия, сардини.
В растенията
Омега-3 се среща под формата на ALA, като добри източници са лененото семе, орехите, рапичното и соевото олио, тиквеното семе.
Вреден ли е наистина холестеролът?
Омега-6 са есенциални мастни киселини, важен източник на енергия.
Най-известните
Омега-6 са линоловата и гама линоленовата киселина.
Срещат се в различни растителни масла като тези от пореч и
вечерна иглика.
Смята се, че линоловата киселина допринася за поддържане нормални нива на холестерола и има ползи по отношение на имунната система.
Според някои изследвания пък гама линоленовата киселина оказва благоприятно влияние при екземи и ревматоиден артрит.
По какво се отличават Омега-9?
Омега-9 са мононенаситени киселини и не са есенциални.
Въпреки това, замяната на някои наситени мастни киселини с Омега-9 може да ви донесе ползи.
Най-известната Омега-9 е
олеиновата киселина, която се съдържа в зехтина, маслата от гроздово семе, рапица и пореч.
За нея се смята, че допринася за намаляване нивата на лошия холестерол, подпомага противовъзпалителните процеси и е важна за здравето на
сърцето и контрола на кръвната захар.
Какво е оптималното съотношение между Омега 3, 6 и 9?
За здравословно се счита съотношение на Омега 3 към Омега 6 от 1:2 до 1:4.
За да постигнете този баланс е хубаво да консумирате поне 2 пъти седмично мазна риба и да използвате зехтин за подправяне на салатата си.
Как да бъдем по-красиви с помощта на… зехтин?
А когато режимът ви на хранене не е оптимален и имате нужда от комбинирана добавка, изберете такава, в която съотношението на
Омега 3:6:9 е поне 2:1:1.