До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Да четеш хартиена книга не е ретро - дори е полезно за тялото и духа

Да четеш хартиена книга не е ретро - дори е полезно за тялото и духа
Нищо не може да се сравни с усещането за истинска, хартиена книга в ръцете. Такава, която може да се измачка, да й се пречупи гръбчето, да се изцапа, но не и да ѝ падне батерията.

Както изглежда, да се потопиш в интересна книга носи огромни предимства за здравето и усещането ни за щастие. Да, все повече хора притежават електронни книги, четат онлайн или слушат книги, но това не значи, че времената на истинските книги са преброени. Напротив, хартиената книга е по-популярна от всякога и има редица причини за това.

Нека изброим няколко.

1. Четенето повишава интелигентността.

Колкото повече четете, толкова повече неща знаете. Колкото повече научавате, на толкова по-интересни места изпращате мозъка си. Отварянето на нова книга ви изправя пред напълно нов свят. „Разходката“ през думите, които всяка книга предлага, подобрява не само уменията за четене при децата, но като цяло подобрява тяхното представяне на тестове за интелигентност. Същото важи и за възрастните.

2. Четенето повишава работоспособността на мозъка.

Редовното четене не само ви прави по-умни, но й увеличава работоспособността на мозъка ви. Подобно на тренировките, които подобряват физическата издръжливост, редовното четене действа като психическа тренировка за мозъка. С напредване на възрастта настъпва спад в паметта и мозъчните функции, но редовното четене може да забави този процес и да поддържа мозъка остър като бръснач дълго време, казват невролозите.

3. Четенето повишава вашето умение за състрадателност.

Потапянето в интересна история подобрява умението ви да изпитвате свързаност с останалите. Художествената литература в частност помага на читателите да влязат в ума на другите като четат за техните емоции и мотиви. Този ефект е много по-изразен при читателите на художествена литература. Да разбираш останалите е жизненоважно социално умение, което е важно за оптималното съществуване на нашето сложно човешко общество.

Йога за очите поддържа зрението ни и облекчава напрежението

4. Интересен факт е, че когато четете хартиена книга, е по-вероятно да разберете съдържанието на текста, отколкото ако четете електронна книга.

Усещането за хартиени страници под пръстите дава на мозъка допълнителен контекст към историята, което може да доведе до по-дълбоко възприемане и разбиране на темата, за която четете.

5. Възможно е четенето да подобрява болестта на Алцхаймер.

Четенето вкарва мозъка в работен режим и това всъщност е много хубаво нещо. Онези от нас, които ангажират мозъка си с активности като четене, шах или пъзели, е около 2,5 пъти по-малко вероятно да развият болест на Алцхаймер от онези, които прекарват времето си в не така стимулиращи мозъка занимания.

6. Четенето ви помага да релаксирате.

Има причина отпускането с добра книга (и може би чаша вино) след дълъг ден да е така изкушаващо. Според проучванията четенето може да действа като сериозен анти-стресор и да понижава нивото на стреса с до 68%. Няма значение каква книга четете, важното е да е достатъчно вълшебна, за да ви потопи в свят различен от ежедневните тревоги и стреса на истинския свят.

7. Четенето преди сън ви помага да заспите.

Четенето на хартиена книга ви унася за сън, за разлика от четенето на екран, което дори може да удължи времето ви за заспиване.

Синята светлина нощем е пагубна за съня

8. Четенето е заразно.

75% от родителите биха искали децата им да четат повече за удоволствие. Ако искате да окуражите децата си да четат повече, започнете като им четете повече на глас. Продължете да им четете дори и след като са достатъчно големи, за да си четат сами.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД