До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Моември те предизвиква да се погрижиш за здравето си… и да си пуснеш мустак!

Моември те предизвиква да се погрижиш за здравето си… и да си пуснеш мустак!

Кой е най-подходящият месец, за да се спрем на мъжкото здраве, ако не Моември?

Не, това не е правописна грешка, а месец ноември с фокус върху мъжкото здраве.

Моември/Movember е ежегодно събитие през месец ноември, при което мъжете си пускат мустаци с цел да засилят вниманието към типично мъжки здравословни проблеми като рак на простатата и на тестисите, както и на случaите на самоубийства на мъже. „Мо“ идва от умалителното на австралийската дума за мустак.

Моември е регистрирана благотворителна организация, чиято основна цел е да „промени облика на мъжкото здраве“. Стимулирайки все повече мъже да се включват в нея, Моември помага за ранно диагностициране на рака и прилагане на своевременното му лечение. Освен че окуражава мъжете да си правят редовни профилактични прегледи, организацията насочва вниманието към семейната история за рак и важността от здравословен начин на живот.  

В най-мъжкия месец избрахме да представим някои любопитни факти за мъжете. Няма да се спираме на болести – вместо това ще погледнем върху забавната страна от мъжката психология.

Вижте продукти в подкрепа на мъжкото здраве 

И така, едва ли ще ви изненадаме като кажем, че…

Мъжете са по-конкурентни от жените.

И най-важното е, че им харесва да се състезават с всички около себе си, без значение от ситуацията, в която се намират.

Мъжете се конкурират за статут, влияние, пари, връзки. Не че не срещаме много жени, които също си падат доста по здравословната конкуренция, но като цяло това желание за съревнование е по-типично за мъжкия пол. Както споменахме, те просто обичат да го правят. Искат да бъдат най-добрите в нещата, които правят, и това е особено вярно, когато говорим за романтичните им връзки.

Чисто и просто биология. Мъжете трябва да бъдат конкурентни, за да са способни да си осигурят прехрана и възпроизводство. Ако не вярвате, наблюдавайте група младежи – при тях тази естествена конкурентност е най-силно изразена.

Затова, ако си жена, е препоръчително да не се състезаваш с половинката си. Вместо това си намери друга област, в която да заблестиш! Така или иначе той иска да те направи щастлива. Позволи му го, като оценяваш постиженията му и не се опитваш да ги задминеш.

Мъжете са по-предпазливи в отношенията.

Мъжете искат да бъдат отворени във връзките си, но първо трябва да им се покаже, че е безопасно, като първо научат уязвимостите и желанията на половинката. Като цяло мъжете се нуждаят от повече пространство и свобода, както и време, което да прекарват сами.

По-склонни са да разговарят, ако усетят, че половинката действително се вълнува от темите, които вълнуват тях, и също така, ако половинката им позволи да говорят! Защото една от характерните черти на дамите пък е разговорливостта. В тази връзка е добре да отбележим, че мъжете са далеч по-чувствителни към интонацията в гласа. Ако си жена и в тонът ти се прокрадне намек за обвинение… той ще го усети и да кажем, че ответната реакция няма да е най-позитивната.

Мъжете също имат емоции. 

И искат да направят половинките си щастливи, но са по-склонни да продължат да го правят, ако виждат, че жестовете им се оценяват. Необходимостта от оценяване далеч не е част единствено от мъжката психология, затова редовните похвали на половинката не биха навредили на нито една връзка.

Когато мъжът прави комплимент, това също е подарък. Препоръчително е да му се отвърне с комплимент или с някакъв друг жест, но в никакъв случай не и с препоръка какво да прави. Той не иска да му казваш какво да прави – иска да знае какво харесваш и какво не, но изречено по спокоен и уважителен начин.

Не е вярно, че мъжете не желаят да говорят за емоциите си. Просто понякога дамите са склонни да ги атакуват с въпроси, които събуждат един-единствен сигнал в мъжкото съзнание. Опасност.

Мъжете са директни.

Мъжете не разбират защо жените са склонни да кажат едно нещо, пък да имат съвсем друго наум.

Мъжете са по-склонни да изпитват самота.

Никой не обича да се чувства самотен, но за съжаление, самотата е способна да засегне всекиго. Проучванията показват, че мъжете са по-уязвими към чувството за самота. Причината за това е, че когато са самотни, мъжете са по-малко склонни да потърсят контакт и това води до влошаване на чувството им за самота.

Десетки проучвания показват, че съжителството с жена е особено полезно за един мъж. Мъжете в стабилни и щастливи връзки са по-здрави и имат по-ниски нива на предизвикващи стрес хормони. Това значи, че обвързаните мъже живеят по-дълго!

Мъжете защитават територията си на всяка цена.

Е, няма много проучвания върху хора, но пък има достатъчно върху мъжки бозайници и е установено следното. Областта в мъжкия мозък, която дава сигналите за защита на своето, е сравнително по-голяма спрямо същата област в женския мозък. Това не значи, че жените не развиват силно чувство за собственост, но изглежда, че при мъжете то е дори на по-дълбоко, биологично ниво. Затова мъжете са по-склонни на агресия, когато техните връзки или собственост биват застрашени.

Мъжете трябва да знаят кой е шефът.

Нестабилната йерархия може да породи безпокойство в мъжкия мозък. Но установената йерархия, както е при военните служби и в много работни места, понижава тестостерона и държи мъжката агресия под контрол.

Да бъдат отдадени бащи е част от биологията на мъжете.

Мъжете имат специфичен начин за игра с децата си – по-спонтанни са, повече се закачат, малко по-грубички са. Този подход има не малко предимства. Така децата се учат по-добре, стават по-самоуверени и си подготвят за истинския живот. Според проучванията здравословните отношения баща–дете намаляват вероятността от рисково сексуално поведение на детето при напредване на възрастта.

Бащите, които са активно ангажирани с отглеждането на децата си, обикновено имат по-здравословни нива на тестостерон. Не е ясно дали нивата на тестостерон подтикват мъжа към определено родителско поведение, или връзката баща–дете оказва полезен ефект върху нивата на тестостерона, но със сигурност еволюцията е в полза на отдадените бащи. Ако погледнем животинското царство, човешките деца са едни от изискващите най-много грижи. Когато бащата помага в грижата за детето, той увеличава шансовете му за оцеляване, като по този начин осигурява запазването на собствените си гени. 

В природа на мъжа е… да се заглежда по жени.

Макар често да свързваме тестостерона с агресия и враждебност, той е и хормонът на либидото и за двата пола. Само че при мъжа той е шест пъти повече, отколкото при жените.

Според едно проучване тестостеронът влияе върху областта в мозъка, контролираща импулсите. С това би могло да се обясни защо много мъже оглеждат жените като на автопилот. Веднъж щом жената напусне зрителното им поле, са склонни напълно да я забравят.

Мъжете изпитват емпатия.

Върлува заблудата, че мъжете не са състрадателни, но това въобще не е вярно. Всъщност, мъжете са не по-малко състрадателни от жените, само че реагират по различен начин, когато насреща си имат някого, изпитващ стрес или проблем. Подобни ситуации моментално активират зони в мъжкия мозък, свързани с намирането на решение, затова те веднага се впускат да решават проблема. Поради това на пръв поглед може да изглежда, че не са способни да изразят емпатия под формата на утешителни думи. Истината е, че те не говорят, а действат.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД