До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В света на йога с Рали: Да заздравим гръбначния стълб

В света на йога с Рали: Да заздравим гръбначния стълб
Йога е известна по редица причини: намалява на стреса, подобрява подвижността, развива ума, възстановява и отпуска тялото и нервната система. А знаете ли, че йога може да бъде и средство за укрепване на имунната система? Практикувайки редовно ние повишаваме нашата устойчивост, въпреки външните влияния и промени.

Опитайте тези йога пози, ако се чувствате изтощени или се стремите към здравословна превенция.

Как йога ни влияе? Усукванията на гръбнака, освен че декомпресират и заздравяват гръбначния стълб, могат да окажат благотворно въздействие върху вътрешните функции на тялото ни, включително работата на имунната ни система. Това се дължи на факта, че задържането в тези пози леко компресира, усуква и стимулира стомаха и вътрешните органи, подпомагайки храносмилането и освобождаването на тялото от натрупани токсини. Но преди да преминем към усукващите йога пози, е важно да раздвижим, отпуснем и подготвим тялото и най-вече гръбнака

В света на йога с Рали: Да укрепим краката през есента

Котка Крава

Застанете на длани и колене в позиция "маса". Поставете китките си под раменете и коленете под бедрата. Дръжте гръбнака в неутрална позиция и с вдишване отпуснете корема, насочете опашната кост нагоре и извийте нежно гърба. Отворете сърдечната област, погледнете напред или към тавана. При издишване натиснете с длани постелката, заоблете гърба в С-образна извивка. Приберете брадичката към гърлото и насочете погледа към пъпа. Продължете да се движите по този начин със собствено темпо, свързвайки напълно движенията с дъха. Нека дишането да е водещо. Дишайте бавно и дълбоко. Повторете 10 до 15 движения.

Навеждане напред

Седнете на пода с изпънати напред крака. Нека коленете са леко присвити. Най-важна е позицията на гръбнака. Нека е изправен. Ако ви е трудно да стоите спокойно с изправен гръб, присвийте още коленете. Вдишайте  и издължете горната част на тялото. Представете си как разтегляте гръбнака нагоре, сякаш ставате все по-високи. Издишвайки, се наведете бавно напред. Наведете се от тазобедрените стави, без да пречупвате гърба.

Поставете ръцете отпуснати на пода до там, до където стигате, без да се насилвате. Оставете раменете отпуснати, далеч от ушите. Отпуснете главата и врата. Дишайте дълбоко за около минута. Останете фокусирани към позата, усещането в тялото и дишането. Освободете позата много бавно, вдишвайки.

Поза Половин странична извивка

Седнете на пода с изпънати пред вас крака. Свийте дясното коляно, прехвърлете дясното ходило над левия крак и го поставете на пода близо до лявото бедро. Дясното коляно сочи право нагоре към тавана, а дясното стъпало на пода. Издишайте и се завъртете на дясната страна - към вътрешната страна на дясното си бедро. Поставете дясна ръка на пода зад вас. Задръжте гърба изправен и не позволявайте на тялото да се отпуска назад. Можете да обърнете и глава надясно.

Продължете внимателно да усуквате тялото, като се завъртате надясно. С всяко вдишване издължавайте гръбнак нагоре. С всяко издишване усуквайте още малко тялото си. Стремете се усукването да е разпределено равномерно по цялата дължина на гърба. Не трябва да усещате напрежение в гърба или горната част или трудност при дишане. Задръжте от 30 секунди до 1 минута, след това отпуснете с издишване. Повторете на другата страна.

В света на йога с Рали: Да раздвижим тялото след пътуване

Поза с крака на стената

Осигурява лимфен дренаж, засилва кръвообращението, освобождава напрежението в гърба и ви помага да се почувствате здраво заземени и стабилни, давайки сигнал на тялото, че е време за отпускане и възстановяване на силите.

Седнете странично до най-близката стена с изпънати крака пред вас. Внимателно спуснете горната част на тялото си към пода и легнете. В същото време завъртете крака право нагоре по стената. Тазът е близо до стената, напълно отпуснат на пода. Препоръчвам да поставите възглавница или сгънато одеяло под вас, което да поддържа долната част на гърба. Краката са подпрени на стената - изпънати, без да ги стягаме, а ръцете са свободно отпуснати до нас с дланите нагоре. Не трябва да усещате напрежение в кръста или гърба. Добре е да останете в позата 1 до 5 минути. Дишайте дълбоко и равномерно.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД