До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво се случва с кожата в края на лятото?

Какво се случва с кожата в края на лятото?
Лятото е коктейл от забавления и приятни емоции. Дълги нощи, забравени диети, алкохол, плаж, слънце – знаете какво имаме предвид. Уви, нищо не е толкова хубаво, колкото би ни се искало да бъде, затова тези забавления също си взимат своето.

Хората със склонна към акне кожа, например, го знаят доста добре. Горещината и високата влажност засилват отделянето на пот и себум в кожата, предизвиквайки запушване на порите и поява на пъпки.  И най-лошото е, че веднъж щом акнето се настани по кожата, не иска да си тръгва дори когато температурите и влажността се нормализират, а лятото е само приятен спомен.

Защо става така?

Хладното време изсушава кожата, а когато кожата стане суха, мастните жлези реагират с повишено отделяне на себум. Целта на кожата не е да ни отмъсти за това, че я държим суха, а просто начин да поддържа своята влажност. (Макар че крайният резултат често прилича на отмъщение или поне на черна магия от неприятел). Този прекомерен себум заедно с мъртвите клетки, натрупани в хода на лятото, запушва порите и допълнително влошава акнето.

Затова периода на преход от лято към есен се характеризира с влошаване на кожното акне. 

Какво не знаеш за имунната система?

Как да се преборим с този проблем? Има ли мерки, които бихме могли да вземем, за да не се стига въобще до него?

Използвайте продукт за дълбоко почистване с пяна

Няма как да забраните на мастните си жлези да произвеждат себум, особено ако сте с мазна кожа, но можете да използвате продукт за дълбоко почистваше, с който да премахвате излишните мазнини от кожата. Използвайте два пъти на ден, но не по-често, тъй като може да нарушите защитната бариера на кожата, което да предизвика допълнително раздразнение и акне.

Овлажняването е ключово

Да, може да ви звучи странно да овлажнявате допълнително кожата си, докато се мъчите да се освободите от акнето, но това е една от най-важните стъпки по пътя към чистата и хубава кожа. Според проучванията склонната към акне кожа, която не се овлажнява достатъчно, става още по-мазна и още по-акнеична. Овлажнители с лека текстура, съдържащи хиалуронова киселина или ниацинамид, са най-добрият избор.

Не захвърляйте слънцезащитата

Началото на есента не е знак да зарежете слънцезащитата си, но избирайте внимателно продуктите, които слагате на лицето си. Употребата на некомедогенни продукти е задължителна, ако не желаете да запушите порите си с още излишен „материал“.

Знаете ли какво е кверцетин?

Хидратация, хидратация…

Водата е живот и – да, може да бъде животоспасяваща за кожата ви, когато стане въпрос за пъпки и акне. Както обяснихме малко по-горе, дехидратираната кожа е склонна към акне, защото произвежда повече себум, за да компенсира липсата на овлажняване. Пийте достатъчно количество вода на ден, за да държите акнето на разстояние от себе си!

За съжаление, въпреки огромното желание и усилия от наша страна, понякога проблемът не може да бъде разрешен без лекарска намеса. Ако забелязвате, че състоянието не се повлиява или дори се влошава, въпреки взетите от вас мерки, не се колебайте да се обърнете към дерматолог.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД