До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Знаете ли какво е кверцетин?

Знаете ли какво е кверцетин?
Преди КОВИД-19 пандемията малко хора бяха чували за кверцетин, но учените отдавна знаят за противовирусните му ефекти

Кверцетинът е флавоноид – метаболит в растенията. Причината да стане толкова популярен по време на КОВИД е едно китайско проучване, което доказва, че кверцетинът се свързва с протеин в коронавируса, като по този начин понижава способността му да инфектира клетките. Друго проучване, проведено в италиански университет, пък докладва, че кверцетинът притежава противовирусни, противовъзпалителни, антиалергични и антимикробни качества.

Кверцетинът се среща във всички видове растения (най-вече във външния слой или обвивката.)

Добри хранителни източници са жълти и зелени чушки, червен и бял лук, каперси, аспержи, домати, чери домати, червени ябълки, червено грозде, броколи, кейл, шалот (разновидност на лука), боровинки, малини, къпини, зелен и черен чай.

Какво не знаеш за имунната система?

Освен че действа като антивирусен и антимикробен агент, кверцетинът спомага за намаляване на възпалението, тъй като е мощен антиоксидант. Знае се, че неутрализира ефектите на свободните радикали – онези нефункционални допълнителни електрони от кислорода, които влошават здравето на живите клетки. Блокирайки ефектите на свободните радикали, кверцетинът помага за намаляване на вредата върху клетъчните мембрани и честотата на клетъчни мутации. Също така помага за поддържане здравето на нашата ДНК и за намаляване производството на интерлевкини, които са фактори на възпалението.

Заради изброеното дотук, се смята, че кверцетинът може да помогне за предотвратяване или лечение на: автоимунни заболявания, психически разстройства, сърдечни болести, когнитивен спад, рак, вируси, алергии.

Свойството му да понижава възпалението помага за облекчаване на състояния с втвърдяване на артериите, подагра, вирусни инфекции, диабет, катаракта, алергии, хронична умора, възпаление на простатата, яйчниците и пикочния мехур, кожни проблеми, стомашни язви.

На практика кверцетинът допринася за потискане на прекомерната реакция на тялото към всякакъв вид инфекция.

В света на йога с Рали: Да раздвижим тялото след пътуване

Например, вирусна инфекция като КОВИД-19 предизвиква свръхреакция в имунната система – това, което наричаме „цитокинова буря“. Точно тук се намесва кверцетинът, като спомага за понижаване силата на тази реакция.

Друго проучване установява, че кверцетинът помага за поддържане на добри нива и правилно съотношение добър/лош холестерол.

Други ефекти, които се приписват на кверцетина, включват: подобрена издръжливост, по-малък риск от рак, забавяне на туморния растеж, контрол върху алергичните реакции, подобряване на екзема, протекция на черния дроб, защита срещу неврологични разстройства.

Тъй като кверцетинът помага за понижаване на възпалението, косвено помага и за облекчение на болката. Пациентите с артрит и други автоимунни заболяване могат да изпитат облекчение на болката, ако приемат кверцетин под форма на хранителни добавки или с храната.




Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД