До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво не знаеш за имунната система?

Какво не знаеш за имунната система?

Повишената температура е хубаво нещо.

Повишената температура е неприятна, но е знак, че организмът ни си върши работата. Паралелно с вдигането на телесните градуси се освобождават бели кръвни клетки, които се насочват към причинителя. Освен това заедно с повишаването на температурата се ускорява и метаболизмът и се възпрепятства размножаването на вредните организми.

При възпаление тялото освобождава хистамини, които водят до разширяване на кръвоносните съдове. Последното е причина за зачервяването, повишената локална температурата, болката и отока. Всички тези реакции обаче целят да ограничат ефектите на агента, отговорен за това „раздразнение.“

Не всички „гадинки“ са толкова гадни.

Червата ни са пълни с бактерии и други микроорганизми, които ни помагат за смилането на храната. Бактериите извън тялото обаче често са възприемани като лоши. Е, със сигурност не са най-приятните при положение, че предизвикват всички онези болести, но същевременно ние се нуждаем от тях, за да бъдем здрави.

Нашата имунна система се приспособява – причината човешките същества да оцеляват толкова много години. Щом тялото влезе в контакт с чужда субстанция, то я атакува и запомня. Ако я срещне отново, реакцията му към нея е много по-бърза и ефективна. Например, веднъж щом изкарате шарка, втори път не боледувате от нея.

И имунната система понякога прави грешки.

Всеки, който страда от сезонни алергии, вероятно презира всяко поленче във въздуха. Тези микроскопични частици предизвикват отделяне на хистамини, които причиняват неприятните алергични симптоми. 

Алергиите не засягат всекиго. Те възникват, когато тялото разпознава безобидна субстанция като опасна. Имунната система изпраща „агентите“ си по петите на набедения вредител, а вие изпитвате всички онези алергични симптоми.

За съжаление, понякога тези грешки водят до атакуване на собствените тъкани на тялото ни. Това състояние се нарича „автоимунитет“ и се проявява с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, псориазис, мултипленна склероза, лупус.

Интимната хигиена е приоритет за всяка жена

Стресът удря по имунната система.

Да, имунната система е в готовност за всякакви атаки, на които я подложите, но и тя понякога „подгъва колене“ под прекомерните изисквания. Едно такова прекомерно изискване е стресът. Той предизвиква отделяне на кортизол, адреналин и други стрес хормони, целта на които е да помогнат на тялото да се справи срещу „заплахите“. Обикновено кортизолът има положителен ефект, защото намалява възпалението в тялото.

Но ако сте хронично стресирани, с течение на времето стрес хормоните могат да окажат отрицателното влияние върху тялото. Това повишава риска от здравословни проблеми, включително безпокойство, депресия, храносмилателни нарушения, сърдечни проблеми, безсъние, наддаване на тегло, нарушена памет и концентрация.

Важно е да откриете здравословни начини за справяне със стреса. Ето няколко предложения: йога, медитация, физически упражнения, правилно хранене, акупунктура, арт терапия, смехотерапия.

Да, смехът засилва имунната система.

Не случайно казват, че смехът е най-доброто лекарство. Той увеличава отделянето на допамин и други медиатори, свързани с чувството на удовлетвореност. А какво друго правят те, освен че ни карат да се чувстваме доволни? Понижават стреса.

Две минути смях на ден дават чудесен тласък на имунната ви система.

Спете, спете, спете! Омръзна ли ви да го чувате?

То сигурно и на вас ви се иска да спите повече, но ангажиментите не ви оставят това време. За съжаление, това е един неприятен капан, защото – както си тичате по задачи все едно ви гони дявола, в следващия момент ви поваля настинка и не можете да продължите. Ето това е отмъщението на имунната ви система.

Казват, че минимумът е 5 часа сън на денонощие. В противен случай имунната ви система ще изпадне в депресия, вие също. Освен това ще сте много по-уязвими спрямо настинка, грип и инфекции.

Малко слънце няма да ви навреди.

Слънцето стимулира естественото производство на витамин Д. Това помага да гоните от себе си много лоши неща като депресия, сърдечни болести, някои видове рак. Човек със светла кожа се нуждае от десетина минути слънце на ден, за да си набави нужния витамин Д.
Не забравяйте, че от помощник слънцето лесно може да се превърне във вредител, ако прекалявате с него. Слънцезащитата на кожата винаги е задължителна и то с фактор над 30.

В света на йога с Рали: Да раздвижим тялото след пътуване

В заключение…

Имунната система е сложна мрежа от органи, клетки и протеини, които заедно се борят срещу инфекциите и микробите.

Забележителното при имунната система е, че тя си пази „записки“ за всеки микроб, срещу който някога се е изправяла в двубой. Това означава, че при повторна среща разпознава и унищожава вредителя много по-бързо, още преди той да е успял да се размножи и да ни разболее.

Някои причинители, като тези на грипа и настинката, трябва да бъдат преборени много пъти, защото се причиняват от различни вируси или от различни щамове на един и същ вирус.

Основните части на имунната система са белите кръвни клетки, антителата, системата на комплемента, лимфната система, слезката, костния мозък и тимуса.

Може и да не сте се замисляли, но освен изброените, тялото има и други защити срещу вредителите от външната среда – кожа, бели дробове, храносмилателен тракт и други.

Кожата е механична бариера, отделяща секрети със способност да убиват бактериите.

Мукусът в белите дробове улавя чуждите частици, а цилиите (малките реснички по хода на дихателните пътища) придвижват нагоре мукуса заедно с уловените в него частици, за да можете да ги изкашляте обратно навън. 

В храносмилателния тракт пък се съдържат антитела, а киселината в стомаха е способна да убие повечето микроби.

Телесните секрети, слюнката, сълзите също съдържат антибактериални ензими, които намаляват риска от инфекции.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД