contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Без варикозни вени – на фокус са здравите крака

Без варикозни вени – на фокус са здравите крака

И да не си чувал за тях под това наименование със сигурност си ги виждал поне върху един чифт крака – уголемени и подути вени, сини или тъмно лилави, понякога изпъкващи, на бучки или усукани

Предотвратяването на появата им е важно, защото варикозните вени могат да бъдат много повече от козметичен дефект. Често те са симптом на подлежаща венозна болест или недостатъчност. Нелекуваната венозна болест може да причини болезнени, понякога тежки симптоми. Освен това те поставя в повишен риск от тромбоза.

Най-честите симптоми на венозната болест са подуване в краката и глезените, уморени  и болезнени крака, парене в подбедриците и бедрата, болка в краката, която се облекчава при вървене или повдигане на краката на високо, сърбяща и суха кожа, чувство за мравучкане или липса на чувствителност, незаздравяващи рани по краката.

Варикозните и паякообразните вени едно и също ли са?

Не, но често се дължат на един и същ проблем. Варикозните са големите, изпъкващи вени, които се усещат на повърхността на кожата. Паякообразните вени или т.нар. телеангиектазии са малките, с вид на паяжини вени, видими по кожата. Последните обикновено не са надигнати. Друг вид повърхностни вени са ретикуларните – те са по-големи от паякообразните, често са зелени на цвят, виждат се под повърхността на кожата, но не изпъкват.

Има много рискови фактори за развитие на варикозна болест, вкл. възраст, генетика, бременност и начин на живот. Това е болест на кръвообращението, свързана с неправилно функциониране на венозните клапи. При нормално състояние последните осигуряват еднопосочно движение на кръвта, но при неправилно функциониране започват да пропускат кръв наобратно и тя се натрупва в краката, глезените и ходилата. Това е причината за възникване на неприятни симптоми като болка, тежест, подуване и крампи. Жените по-често страдат от варкоза, особено тези над 50 годишна възраст и с наднормено тегло. Бременността също е силно предразполагащ период за възникване на това състояние.

Ако вече имаш симптоми на венозна болест или си в повишен риск за развитие на такава, препоръчваме възможно най-бързо да предприемеш някои лесни промени в ежедневието, с които да предотвратиш развитието на това състояние. 

1. Движи се често в хода на деня.

Хората, които продължително време седят или стоят на място, са в повишен риск от развитие на варикозни вени. Статичното положение засилва напрежението в краката, което допълнително напряга деликатните венозни клапи и може да влоши венозните симптоми. Ако работиш работа, която изисква продължително седене или стоене на място, осигурявай си редовно раздвижване като се разхождаш из офиса или разтягаш краката си. На място можеш да масажираш краката си, вкл. глезените и ходилата, за да засилиш циркулацията.

2. Тренирай редовно.

Редовната физическа активност е ключова за предотвратяване на разширени вени. Важното е да откриеш активност, която ти доставя удоволствие, за да я практикуваш дълго време. За максимални здравни ползи е препоръчително да се тренира поне 30 минути дневно, минимум 5 дни седмично.

3. Храни се здравословно.

Не забравяй да внимаваш с качеството на храната си. Препоръчително е да се избягват силно солени храни, както и такива с добавени захари, вредни мазнини и холестерол. Ограничаването на алкохолните питиета също е добра идея. Всички изброени субстанции могат да повишат кръвното ти налягане и съответно да влошат здравето на вените ти.

4. Не пуши.

Ако си пушач, искаме да ти кажем, че тютюнопушенето е вредно не само за вените ти, но и за цялостното ти здравословно състояние (сякаш не го знаеше, нали)! Сърдечно-съдовата система е една от системите в тялото ни, която най-силно страда от този вреден навик, затова нищо чудно, че цигарите се отразяват толкова лошо на състоянието на вените ни.

5. Поддържай здравословно телесно тегло.

Когато става въпрос за предпазване от разширени вени, поддържането на оптимално тегло е критично. Наднорменото тегло и затлъстяването оказват допълнително натоварване върху вените, затова са огромен рисков фактор за влошаване на тяхната функция. Свързани с допълнителните килограми са и заболявания като диабет и сърдечно-съдови болести, които сами по себе си са рисков фактор за развитие или влошаване на варикозни вени.

За превенция на варикозни вени и красиви и здрави крака в Афиа препоръчваме Диосмин.

Диосминът е флавоноид, който най-често се открива в цитрусовите плодове. Флавоноидите са растителни съставки с антиоксидантни качества, които защитават тялото от възпаление и нестабилни молекули, наречени „свободни радикали“.

Диосминът първоначално е изолиран през 1925 година от смокиново растение и се използва от 1969 година като натурално лечение за различни състояния като хемороиди, варикозни вени, венозна недостатъчност и други циркулаторни нарушения. 

Смята се, че диосминът намалява възпалението и подпомага за възстановяване на нормалния кръвоток при хора с венозна недостатъчност. 

Днес диосминът често бива извличан от друг флавоноид, т.нар. хесперидин, който също се открива в цитрусовите плодове – особено в портокаловите кори.

Друга съставка, която се използва за подобряване състоянието на венозния кръвоток, е конският кестен. Конският кестен (Aesculus hippocastanum) е дърво. Той съдържа значително количество от отровното вещество ескулин и може да причини смърт, ако се консумира в сурово състояние. Освен това конският кестен съдържа субстанция, която разрежда кръвта, като по тази начин намалява риска от задържане на вода. Хората приемат екстракт от семена на конски кестен под формата на хранителни добавки за подобряване на циркулацията при състояния като хронична венозна недостатъчност.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД