До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да избереш правилната слънцезащита?

Как да избереш правилната слънцезащита?

Има две неща, на които трябва да обърнеш внимание, когато избираш слънцезащита.

1. Защитава ли от UVA и UVB лъчи?

2. Какъв е слънцезащитният фактор?

Слънчевите лъчи, които проникват през атмосферата, са два вида. UVA и UVB. Слънцезащитните продукти се категоризират според защитата, която осигуряват срещу двата вида лъчи. „Широкоспектърните“ те пазят и от двата вида. Тъй като УВ лъчите вредят по различен начин, лосион, насочен само към един от двата вида, няма да ти осигури пълна защита.

УВА са с по-голяма дължина на вълната при по-ниски нива на енергия. Навлизат по-дълбоко в кожата, увреждат колагена и водят до поява на бръчки и стареене на кожата.

УВБ са по-къси, с по-голяма енергия. Увреждат ДНК във външния слой на кожата и прекомерното облъчване с тях увеличава риска от развитие на рак на кожата.

Всеки път, когато кожата ти бива „наранена“ от слънцето, настъпват промени в клетките, които биха могли да предизвикат злокачествени новообразувания.

Ето защо е препоръчително да си осигуриш защита срещу двата вида УВ лъчи.

Ами слънцезащитният фактор?


Ако си от тези, които вярват, че еднократно нанасяне на фактор 15 е достатъчно за цял ден, значи е време да преосмислиш слънцезащитното си поведение.

Колкото по-дълго си на слънце, толкова повече слънцезащита трябва да нанасяш – препоръчително на всеки 2 часа, след плуване или физическо натоварване.

Имай предвид, че слънцезащитният рейтинг показва колко добре продуктът предпазва от УВБ лъчи  и се измерва от 2 до 50+.

Освен него, трябва да проверяваш и т.нар. звезден рейтинг, който отразява степента на защита срещу УВА лъчи. Неговите стойности са от 1 до 5.

Препоръчително е да избираш продукт със звезден рейтинг 4-5 и слънцезащитен фактор 30+.
 

SPF 15 осигурява около 93% защита, SPF 30 – 97%, SPF 50 – 98%.

Препоръчва се нанасяне на SPF 30+ 30 минути преди излизане, повторно нанасяне на всеки 2 часа, както и веднага след плуване или изпотяване, за да се намали риска от слънчево изгаряне. УВА проникват през облаци и през стъкло, затова се препоръчва 4,5-звезден рейтинг за оптимална защита.

Хората с по-тъмна кожа могат ли да пропуснат слънцезащитата?


Цветът на кожата е свързан с естествената ти защита от слънцето, но дори и хората с тъмна кожа не могат да прекарват часове на слънце незащитени. Тъмната кожа също боледува от рак на кожата, затова не е препоръчително да се пропуска слънцезащитата.

Според проучванията тъмната кожа има естествен слънцезащитен фактор около 13,4. За сравнение – този на бялата кожа е 3,4. Това значи, че нанасяне на продукт с фактор 5 би бил  безсмислен за хората с тъмна кожа, но не важи същото за 15+

Срокът на годност има значение…

Съставките в слънцезащитните продукти имат определен живот, през който могат да те защитават. Лосионите с изтекъл срок на годност не осигуряват 100% защита и понякога предизвикват раздразнение на кожата.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД