До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да се храним при цистит?

Как да се храним при цистит?

Знаете ли колко важна е диетата за профилактика на цистит и инфекции на пикочните пътища?


Ограничаването на възпалителни съставки в храните, като преработени меса, газирани напитки и изкуствени подсладители, и засилване консумацията на вода, източници на фибри и полезни бактерии биха могли съществено да подобрят симптомите на пикочните инфекции и цистита.

Циститът е възпаление на пикочния мехур. При много хора симптомите често се повтарят и трудно се повлияват – понякога симптоми на цистит се наблюдават, без да е налице инфекция.

Много хора, страдащи от повтарящи се цистити, търсят естествени средства или съвети за промяна в начина на живот, които да облекчат оплакванията им. А храната е един от най-важните фактори.

Диетата ни често съдържа съставки, които дразнят стената на пикочния мехур, причинявайки възпаление, или пък понижават цялостния ни имунитет и позволяват възникването и задържането на инфекции.

Затова спазването на здравословна и балансирана диета помага за поддържане на тялото здраво и в достатъчно добра форма, за да се справя с инфекциите.


Знаете, че друг важен фактор, влияещ значително върху имунитета, е стресът. Ако спазването на свръх здравословен хранителен режим ви създава твърде много стрес, по-добре не го правете. Вместо това със съвсем леки стъпки бихте могли да преминете към по-правилно хранене.

Кои са тези стъпки?


Нека първо се фокусираме върху нещата, които бихме могли да добавим към храненето. Звучи много по-добре от лишаването от вкусни храни, нали?

Вода.


Ако не можете да спазите нищо от изброеното в тази статия, то със сигурност бихте могли да повишите пиенето на вода. Водата разрежда урината, тоест прави я по-малко концентрирана и съответно намалява вероятността да раздразни стената на пикочния мехур. Гадните бактерии обичат застойна урина, а водата по естествен път прочиства пикочния мехур и намалява възможностите за размножаване на бактерии вътре в него. Добрата хидратация поддържа цялото тяло в по-добро състояние.

Сложни въглехидрати.


Какво имаме предвид? Черен хляб, кафяв ориз, киноа, боб, пълнозърнесто брашно, обикновени и сладки картофи, пащърнак. Те съдържат фибри, които се използват за профилактика и облекчаване на запек (състояние, което често се свързва с цистит без инфекция). Пробвайте да добавите семена и ядки. Например, ленено семе, което лесно може да се добави към смутита, кисело мляко, йогурт, овесена закуска, печива.

Сок от червена боровинка.


Хранителните добавки с червена боровинка са изключително популярни за превенция и лечение на цистит, но дали сокът от червена боровинка има същия ефект. По принцип плодовите сокове се приемат за слабо киселинни, което може да предизвика раздразнение на пикочния мехур. Освен това, често съдържат и добавена захар. Според препоръките сокът от червена боровинка е изключение от правилото и дори предпазва от залепване на бактерии по стената на пикочния мехур, като по този начин възпрепятства възникването на инфекция.

Зелени и листни зеленчуци.


Спанак, кейл и броколи са особен добър избор, защото са полезни за цялото тяло, пълни са с важни нутриенти и подпомагат имунната система, на която разчитаме да пребори лошите бактерии, още преди да са се закачили за пикочния мехур.

Свежи плодове.


Знаем, че плодовете съдържат витамини, минерали, фибри и уникални фитосъставки, които заедно поддържат тялото и оптимална имунна функция. Не забравяйте, че според препоръката трябва да хапване по 5 порции плод на ден, и то разнообразни.

Кисело мляко.


Какъв по-добър естествен пробиотик, източник на добри бактерии от киселото мляко? Всеизвестен факт е, че тялото ни е естествена среда на бактерии, в която наред с лошите причинители на инфекции живеят и полезни бактерии, които ни помагат в борбата с лошите. Пробиотиците, като киселото мляко, помагат за поддържане на нормални нива на добри бактерии в тялото.

Сега преминаваме към неприятна част, а именно…
 

Кои храни и напитки да ограничим, за да си помогнем в борбата с инфекции на пикочните пътища?


На първо място това са киселинни, предизвикващи възпаление храни. Това са кафе и други съдържащи кофеин напитки, газирани напитки, алкохол, преработени меса. Консумацията им би могла да доведе да раздразване на пикочния мехур и храносмилателния тракт и влошаване на налично възпаление в тези области.

Бързи въглехидрати.


Рафинирани захари, сладки храни, бяло брашно, бял ориз и т.н. Лошите бактерии обичат захар и прости въглехидрати и буквално пируват, когато тялото изобилства от такива. Спрете да им ги давате и ще видите колко по-трудно ще им бъде да оцеляват.

За добро или за зло в днешно време можем да си позволим леко отклонение от най-правилното хранене и да заместим нуждите на организма с помощта на хранителни добавки.


Както споменахме по-горе, една от най-популярните съставки в хранителните добавки при цистит е екстрактът от червена боровинка. Ние препоръчваме Уринари Кеър боровинка на Ellie`s с екстракт Urophenol®.

Какво представлява екстрактът Urophenol®?


Urophenol® е съставка, получена от органичните молекули, съдържащи се в червената боровинка чрез екстракция с вода и етанол. Тези молекули се концентрират, за да се получат силно пречистени екстракти от проантоцианидини (PACs). По този начин се запазва натуралността им, без да се изменя действието им.

Какво прави проантоцианидините (PACs) в червената боровинка толкова атрактивни? PACs са биоактивни срещу инфекциите на уринарния тракт. Изследванията показват, че те имат специфична двойна интерфлаванна връзка в молекулите си, предоставяща антиадхезионна активност срещу уропатогенни щамове E. coli или казано по-просто: PACs възпрепятстват свързването на бактериите, причиняващи цистита към лигавицата на пикочните пътища.

Urophenol® е екстракт от червена боровинка с високо съдържание на проантоцианидини. В червената боровинка се съдържат два вида проантоцианидини (PACs) – Тип А и Тип Б. Червената боровинка е единственият плод с високо съдържание на проантоцианидини (PACs) от Тип А, Urophenol® предлага проантоцианидини (PACs) от Тип А от силно пречистен източник.

PACs подпомагат профилактиката и лечението на уринарните инфекции:

– чрез взаимодействие с рецепторни клетки на повърхността на лигавицата на пикочния мехур като по този начин ограничават свързване на израстъци на бактерии към тези клетки.
 
– възпрепятстват образуването на биофилм /струпани бактерии, капсулирани с полизахаридни субстанции на повърхността на епитела/, който действа като защита за бактериите срещу антибиотична терапия.
 
 
 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД