contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

11 мита за слънцезащитата

11 мита за слънцезащитата

1. Слънцезащита не винаги е необходима.


Много хора вярват, че слънцезащита е нужна, само когато цялото тяло е изложено на слънце, например при слънчеви бани. УВ-лъчите са вредни за кожата, независимо каква част от нея е пряко изложена на действието им.

Други път смятат, че слънцезащита не е нужна в облачните дни, защото не усещат слънцето така силно. Истината е, че всеки път когато тялото е изложено на слънчева светлина, то е изложено и на УВ-лъчение, дори и в по-мрачен ден.

Виж всички продукти за слънцезащита

2. Слънцезащитата възпрепятства поглъщането на витамин Д.


На теория употребата на слънцезащита през 100% от време би попречила на човек да усвои нужните нива на витамин Д, но кой наистина използва слънцезащита без прекъсване?

УВ-лъчите проникват през дрехите, в недотам слънчеви дни въобще не използваме слънцезащита, а и според учените 5-30 минути слънцеизлагане на ден са напълно достатъчни за тялото да произведе витамин Д

Освен това по-голямото количество на витамин Д в тялото идва от храната, а не от образуването му под влияние на слънцето.

3. Слънцезащитата причинява здравословни проблеми.


Тази заблуда идва от старо проучване, направено върху оксибензона – една от активните съставки на много продукти за слънцезащита. Наблюдавани са сериозни вредни ефекти при излагане на плъхове на оксибензон.

Само че тези резултати са предизвикани с огромни дози вещество – такива, които не биха могли да се постигнат при човек, дори и да се къпе ежедневно в слънцезащитни продукти. След 40 години употреба на оксибензон в слънцезащитните продукти при нито едно проучване не са установени токсични ефекти върху хората.

Виж всички слънцезащитни продукти на La Roche-Posay

4. Хората с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащита.


Тъмната кожа съдържа повече меланин, който до известна степен отклонява УВ-Б лъчите и защитава от изгаряния.

Само че меланинът не блокира така добре УВ-А лъчите, които пък водят до преждевременно стареене на кожата и бръчки. Меланинът не може да предпази кожата при значително слънчево излагане, като прекарване на дълги часове на силно слънце без слънцезащита. Тъмнокожите не са защитени и от рак на кожата.

5. Гримът осигурява достатъчна слънцезащита на лицето.


Да, фон дьо тенът може да съдържа нисък слънцезащитен фактор, но това въобще не е достатъчно, за да замести добър слънцезащитен крем. Гримът дава допълнителен защитен слой, но не може да се приема за единствен и достатъчен такъв.

Виж всички продукти за слънцезащита на Avene

6. Лосионът осигурява по-добра защита от дрехите.


Много хора смятат, че щом са намазани със слънцезащитен лосион, могат да излагат голата си кожа продължително време на слънце. Истината е, че шапка с широка периферия и дрехи защитават кожата много по-добре от каквато и да била слънцезащита.

7. Всички слънцезащитни кремове и лосиони са еднакви.


Съществува заблудата, че всички слънцезащитни продукти действат еднакво. Но в тях има разнообразни продукти, които блокират слънцето по различни начини. Добре е да използвате слънцезащитни продукти, осигуряващи защита срещу целия спектър УВ-лъчи.

Друг важен аспект е слънцезащитният фактор (SPF). Препоръчително е да използвате фактор 15 или по-висок, дори и в облачен ден.

Виж всички продукти за слънцезащита на Uriage

8. Слънцезащитата пречи на тена.


Тези продукти подпомагат защитата срещу УВ-А и УВ-Б лъчите, но не могат да я гарантират напълно. Възможно е да направите тен, въпреки че използвате слънцезащита с висок фактор и я нанасяте по няколко пъти на ден.

Тенът е естественият отговор на организма към УВ-облъчване. Ако наистина не желаете тен, то най-добре освен слънцезащитни продукти да използвате шапка и дрехи.

9. Едно намазване на ден е достатъчно.


Много хора смятат, че могат да изкарат цял ден само с еднократно поставяне на слънцезащита. За съжаление, лосионите се разграждат от светлината и губят ефективността си за кратко време, затова е препоръчително да се мажем през 2-4 часа.

Виж всички слънцезащитни продукти на Eucerin

10. Слънцезащитните лосиони са водоустойчиви.


Нито един слънцезащитен продукт не е 100% водоустойчив независимо дали етикетът му го твърди. Препоръчително е да нанесете повторно след къпане.

11. Слънцезащитните лосиони нямат срок на годност.


Напротив, имат. Активните съставки намаляват ефективността си с времето и губят защитните си свойства.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД