До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Д-р Стоянова: "Знаете ли колко важен е селенът за доброто Ви здраве?"

Д-р Стоянова: "Знаете ли колко важен е селенът за доброто Ви здраве?"
В сезона на вирусните заболявания човек все по-често се обръща за съвет какви храни и какви хранителни добавки са му нужни, за да поддържа имунитета си - за да предотврати или по-леко да преболедува инфекцията. Ролята на витамините е безспорна, а в настоящата статия ще обърнем внимание на важен представител на микроелементите - Селенът. Ще обобщим последната информация за това какви са ползите от допълнителния му прием - далеч не само върху имунната система.

Селен се съдържа в почвата, от където се поема от корените на  растенията. Това определя различното ниво на Селен в храните според географската област. А от там и в животинските продукти. Значение имат също възрастта, пола и индивидуални особености на гастроинтестиналния тракт - способността на червата да го абсорбират от органични или неорганични източници. Съществуват състояния и заболявания, при които усвояването на Селен от тялото може да е затруднено - ако човек е на хемодиализа, ако е болен от СПИН, при възпалителни чревни заболявания – напр. Болест на Крон.


Селенът е есенциален микроелемент с ключово значение за хомеостазата на човешкия организъм. Като част от различни ензими и протеини наречени селенопротеини участва в производството и правилното структуриране на ДНК. По този начин поддържа имунната система, нормалното функциониране на щитовидната жлеза, репродуктивните функции - особено при мъжете влияе върху настроението и има роля и при депресия. Не на последно място има отношение в борбата със свободните радикали, оксидативния стрес и хроничното възпаление. По този начин стои на важно място в превенцията и на сърдечно - съдовите заболявания.

Съществуват данни, че около 25% от двойките в световен мащаб имат проблеми с репродукцията. Това се дължи на много фактори, като един от тях е лошо качество на семенната течност и некачествени сперматозоиди. Това изисква специфично лечение в зависимост от проблема. Приемът на Селен би могъл да подпомогне образуването на качествени сперматозоиди като допълнение към основната терапия поради ролята му в образуване на правилна ДНК.

Препоръчва се прием на Селен по време на бременност, тъй като се установява по-нисък риск от спонтанни аборти, прееклампсия и от преждевременно раждане. Вероятната причина за това е поддържането на нормална функция на щитовидната жлеза, което благоприятства върху нормално развитие на бременността. При бременни нуждата от Селен се определя от лекуващия лекар!

Селенът е важен фактор за образуването на хормоните на щитовидната жлеза, както и за действието им върху тъканите. Това го определя като основен фактор в лечението на заболявания на щитовидната жлеза и поддържането на нормална функция.

Отдавна известен факт е ролята на Селен и върху психиката и настроението. Установена е връзка между дефицита му и когнитивните функции - памет, способността за вземане на решения, логическото мислене, възприятията, познавателните, речевите и мисловните способности. Все още се проучват механизмите на действието му, но е безспорен приносът му в дългосрочен план - намаляване на риска от проблеми с паметта и концентрацията. Изследванията показват връзка и между ниските нива на Селен и тревожността, депресията, лошото настроение. Това определя и нуждата му за здрава психика.
 
Най-голямо количество Селен се съдържа в ядката Бразилски орех - в 2-4 Бразилски ореха - дневно, се набавя необходимото количество за деня. Съдържа се също в пълнозърнести брашна, слънчогледови семена, леща, боб, морски храни, месо, сирене Котидж, яйца, кафяв ориз, гъби, спанак, банани и други.

Ежедневните нужди от Селен, определени от National Institutes of Health (NIH) са от 55mcg/ дневно за здрави мъже и жени над 19-годишна възраст, до 400mcg/ дневно при определени случаи - в хода на заболяване, при което има нужда от по-висок прием на микроелемента.


Не само дефицитът на Селен може да доведе до отклонения, но и прекомерният му прием може да е свързан с рискове (включително и при ежедневен прием за дълго време на Бразилски орех). Хроничният прием на високи дози може да доведе до лош дъх, метален вкус с устата, косопад и чупливи нокти, гадене, диария, обриви по кожата, проблеми със зъбите, мускулни болки. Това определя приемът на Селен да не е постоянен, а по схема - определена от лекуващия лекар в зависимост от състоянието.

Понастоящем не е ясно как различните хранителни източници на Селен се обработват в телата ни и в каква форма или колко Селен е необходим за оптимално поддържане на нуждите на организма, затова се препоръчва приема му като хранителна добавка. Ежедневната физическа активност и балансираното хранене са ключът към качествен и дълъг живот. В случаите когато това не е достатъчно, се посъветвайте с Вашия лекар или фармацевт за необходимостта от прием на добавки и дозата, която ще е най-подходяща за Вас!

Д-р Диляна Стоянова завършва Медицина през 2014г в МУ- Варна, след което стартира специализацията си в УМБАЛ “Св. Марина”- гр. Варна в Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната. През 2021г завършва обучението си в УМБАЛ Бургас. От 2022г е част от екипа на МЦ “Д-р Стайков”- гр. Бургас като Специалист - Ендокринолог.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД