До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Любовните дръжки - да ги отстраним или да се държим за тях?

Любовните дръжки - да ги отстраним или да се държим за тях?
Всеки знае кои части от тялото наричаме „любовни дръжки“, но знаете ли какво ги причинява, какви рискове носят и как да се справите с тях?

Интернет е пълен с информация по тези въпроси, но въпреки това човечеството още не се е справило с приятните мазнинки по страничните части на ханша, затова тук синтезирано ще представим вероятните последици от тях и ще предложим някои храни и лесни упражнения, които бихте могли да въведете в ежедневието си (при желаение, разбира се! Знаем, че някои хора много се гордеят с окръглените си форми и не бих искали да им налагаме мнението си).

Всъщност „любовните дръжки“ представляват натрупвания на мазнини. Когато поемаме повече калории отколкото изразходваме, излишъкът се превръща в мазнина, която се натрупва по цялото тяло, но някои области като ханша и корема са по-предразположени към това. Разбира се, има и доста други фактори освен повишения прием на храна, които спомагат за това – например: възраст, липса на физическа активност, хормони, недоспиване, други недиагностицирани метаболитни заболявания.


Сами по себе си „любовните дръжки“ не са нищо повече от нежелан или пък привлекателен аксесоар“ (зависи от гледната точка) , но те могат да подсказват за подлежащо хронично състояние. Наднорменото телесно тегло и затлъстяването често вървят вкупом с редица други заболявания, които лекарите обединяват под названието „метаболитен синдром“. Той включва още повишено кръвно налягане, преддиабет или диабет, нарушения в обмяната на липидите. Други заболявания извън метаболитния синдорм, които могат да съпътстват затлъстяването са сърдечни проблеми, сънна апнея, рак, чернодробни заболявания, артрит.

Един бърз поглед към Гугъл ни показва безброй упражнения за редуциране на мастните натрупвания в проблемните области. Често обаче тези упражнения не са достатъчни, защото не водят до значително горене на мазнини. Оптималният вариант е комбинация от кардио упражнения в съчетание с вдигане на малки тежести или просто движения, насочени към натоварване на конкретната група мускули.

За съжаление, упражненията не са достатъчни за поддържане на добра форма. Не си мислете, че ще спортувате 1-2 часа и след това ще можете да изядете цяла пица и парче торта. Ето защо преди да пристъпим към упражненията, ще си припомним някои правила относно храненето.

Излекувайте храносмилането си с естествени средства

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАКУСКАТА.

Знаете ли, че една от причините да качвате килограми е пропускането на закуската? Парадоксално, нали? Всъщност не толкова, защото след като цяла нощ не сте се хранили и след това пропуснете закуската, създавате стрес на организма, към който той реагира с повишено отделяне на кортизол, а този хормон води до повишено складиране на мазнини, особено в коремната област. Но вредите от пропускане на закуската не свършват до там. Организмът регистрира това, че не получава храна и за да е сигурен, че ще може да функционира при условията на понижен прием на енергия, той просто забавя метаболизма. И накрая, след дългодневно гладуване се налага все пак да си набавите някаква енергия, но прегладняването ви кара да поемете повече количество отколкото реално ви е необходимо, т.е преяждате.

ХРАНЕТЕ СЕ РЕДОВНО.

Защото закуската не е единственото хранене, което често пропускаме през деня. Не всяко хранене трябва да е като основно, малки порции през 3-4 часа са напълно достатъчни да поддържат енергията на организма висока, а инсулиновите нива ниски. Разбира се, важно е и каква храна ще изберете. Често когато се поизморим през деня, избираме да хапнем нещо набързо, което да ни вдигне. Обикновено тези „бързихрани са бъкани с въглехидрати и рязко покачват нивото на кръвната захар, на което организмът отговаря бурно с инсулин. Тези храни са богати на калории, но не съдържат витамини, минерали и протеини, поради което много бързо се „изгарят“, но не водят до никакви ползи за организма – освен, че повишеният инсулин води до повишено натрупване на мазнини. Крайният резултат е, че отново сте гладни и вероятно сте увеличили запаса си от мазнини, и това само защото не се храните редовно и не избирате храните си рационално.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СЪНЯ.

Нощният сън не е просто начин да прекарате времето до следващия ден. Тялото ви трябва да си почива поне 6-8 часа. Без качествен нощен сън хормонът на стреса се повишава, настроението спада, а килограмите растат. Защо ли? Защото се стремите да запълните липсващата енергия с вредни въглехидрати, от които само може да надебелеете. Забравете подобни „максими“ като „от сън спомен няма“ и „като сме мъртви ще имаме достатъчно време за сън“! Липсата на сън ви убива, прави ви грозни и дебели!

ИЗБИРАЙТЕ ПРАВИЛНИТЕ ХРАНИ.

Вече се е изписало толкова много за правилното хранене, че едва ли има човек, който да не знае от кои храни се дебелее и от кои не. Само напомняме да не забравяте и алкохола с неговите празни калории, от които полза няма, но пък се трупат мазнинки.


След като набелязахме някои основни точки в храненето, ще се спрем на няколко упражнения, които лесно може да си правите в домашни условия. Това, разбира се, не са единствените упражнения за любовни дръжки, но пък са някои, с които може да започнете.
 
Руско извиване ( Russian twist )
 
Седнете със свити колене и ходила, поставени върху пода, двете ръце са пред гърдите. Гръбнакът е изправен, коремните мускули са стегнати. Завъртете се надясно, поставяйки ръцете странично на десния крак. След това се върнете в центъра и се завъртете наляво, поставяйки ръцете навън от левия крак. За по-голяма сложност ходилата може да са вдигнати от пода. Направете 3 серии по 20 повторения.
 
Плуване ( Swimming )
 
Легнете по корем с изпънати ръце и крака. Трябва да усещате коремните си мускули опънати. Вдигнете левия крак и лявата ръка едновременно като внимавате да не свивате в коляното и в лакътя, движенията трябва да идват от раменната и тазобедрената става. Задръжте няколко секунди, след което отпуснете и вдигнете срещуположните крайници. Започнете с 3 серии по 15.

Седем начина за превенция на сърдечно-съдовите заболявания
 
Ножица ( Scissor kicks )
 
Легнете по гръб и притиснете долната част на гърба плътно към постелката. Вдигнете краката на 45 градуса и започнете да ги кръстосвате както се кръстосват двете рамена на ножицата. Колкото по-ниско стоят краката и колкото по-изпънати са в коленните стави, толкова по-трудно е упражнението. Знаейки това, сами можете да определите трудността, при която иската да изпълнявате ножицата. Направете 10-20 повторения в 3 серии.
 
Планк ( Plank )
 
Това е упражнение за цялото тяло. Очите са към пода, заставате на лакти и пръсти като се стремите тялото да е в една линия, дупето стегнато и близо до пода. Опитайте се да задържите така 3 пъти по 30 секунди. Постепенно ще удължите време, за което можете да стоите в позата.
 
Упражнението на Спайдърмен ( Spiderman’s exercise)
 
Изходната позиция е като при планк, но не заставаме на лакти, а на длани. Вдигаме десния крак малко от пода и преместваме дясното коляно към десния лакът. Връщаме в изходна позиция, след което правим същото с левия крак към левия лакът. Упражнението е малко по-трудничко, ако нямате тренинг, но с времето ще свикнете. Започнете с 3 серии по 10 повторения.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД