До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Д-р Николовски: "Натокиназа - тайната на японската диета."

Д-р Николовски: "Натокиназа - тайната на японската диета."
Известно е, че жителите на азиатския континент, особено на Япония, боледуват и умират от сърдечно-съдови заболявания значително по-малко в сравнение с останалия свят. Възможна причина за тяхното дълголетие и по-нисък сърдечно-съдов риск е храната, която редовно консумират. В диетата им до голяма степен са застъпени соевите зърна, при чиято ферментация в присъствието на бактерията bacillus subtilis се получава nattō.

Какво е НАТОКИНАЗА? Протеолитичен ензим с мощна фибринолитична активност.

Натокиназата е открита и изолирана през 1987 г. Тогава се забелязва, че този ензим ефективно разгражда фибрина - протеин, важен за образуването на кръвен съсирек и действието му се дължи на директно разрушаване на тромбите в кръвоносните съдове. Механизмът на действие на ензима е подобен на естествения фибринолитик плазмин и така осигурява продължително действие през цялото денонощие, което налага само еднократен прием. Така рискът от възникване на инсулт и инфаркт се намалява през целия ден, дори и в ранните сутрешни часове, когато вероятността от възникване на сърдечно-съдов инцидент е най-голяма.
Билката Глог – есенният елексир за здраво сърце

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртност по цял свят. 29% от всички смъртни изходи са в резултат на тромбоза. В България – повече от 60%.

С напредването на възрастта намалява продукцията на фибринолитичния ензим плазмин и други протеолитични ензими, нараства коагулацията на кръвта, нивата на фибриногена. Повишава се агрегацията на тромбоцитите и нараства риска от атеротромботични усложнения (инфаркт, инсулти, БТЕ).

Клинични проучвания са потвърдили, че натокиназата проявява множество кардиопротективни свойства. Фибринолитичният ефект на натокиназата се потвърждава от намаляване на концентрацията на фибриноген, коагулационни фактори VII и VIII след прилагането на този ензим, увеличаване на продуктите на разграждане на фибрин и D-димер, както и повишаване на концентрацията на антитромбин много рано след приемане само на една доза натокиназа. Няколко механизма са отговорни за фибринолитичния ефект: директно разграждане на фибриновите нишки, повишено превръщане на проурокиназата в урокиназа, повишено активиране на тъканния плазминогенен активатор (tAP) и разграждане на инхибитора на плазминогенния активатор 1 (PAI-1).

-           Антиатеросклеротичния ефект се изразява в намаляване на размера на атеросклеротичната плака и намаляване на интима-медия комплексът в каротидната артерия.
-           Допълнителни изследвания показват, че натокиназата проявява хиполипемичен ефект, намалявайки стойностите на общия, LDL-холестерола и триглицеридите.
-         Кардиопротективните ефекти на натокиназата включват и антитромбоцитния ефект чрез действието на този ензим върху образуването на тромбоксан В2 и активирането на тромбоцитите. Също така, лекият антихипертензивен ефект на натокиназата може значително да е от полза за всички хора с повишен сърдечно-съдов риск.

Натокиназа има следните ефекти:
1) РАЗГРАЖДА тромбите в кръвоносните съдове.
2) СНИЖАВА артериално налягане и холестерола.
3) БЛОКИРА слепването на тромбоцитите.


НАТОКИНАЗА редуцира сърдечно-съдовия риск при:
-  Исхемична болест на сърцето.
-  Профилактика на инфаркт и инсулт.
-  Тромбофлебит.
-  Дълбока венозна тромбоза.
-  Повишен холестерол и кръвно налягане.
-  Атеросклероза.
-  Метаболитен синдром.
-  Полиневропатия.
-  Лоши хранителни навици и стрес.
-  Сърдечно-съдови заболявания.
-  Тютюнопушене.
-  Нарушения на кръвообращението.
-  Продължително обездвижване - болест на икономическата класа повече от 6 ч полет.
-  Пост Covid синдром.


Използвани източници и литература:
1. Biol Pharm Bull 1995;18(10):1387-91.
2. Food Sci Technol. 2013;38:197–200.
3. Nutr Res 2009;29:190–6.
4. Biomark Insights 2018;13.

Д-р Борче Николовски е специалист кардиолог в Бургас (Медицински комплекс "Бургасмед") с над 10 години клиничен опит. Основните му интереси са насочени към неинвазивна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания, сърдечна недостатъчност и кардиомиопатии. Извършва диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения.
 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД