Да поговорим за Коледа!

Няма друго време от годината, през което хората съвместно да изпитват толкова много и разнообразни положителни емоции.
Да поговорим за Коледа!
Коледа има важни социални, културни и религиозни функции. Независимо от изповядваната религия, хора и семейства се събират заедно по коледните празници. Няма друго време от годината, през което хората съвместно да изпитват толкова много и разнообразни положителни емоции, включително щедрост, алтруизъм и добросърдечност. Положителното настроение по Коледа е така силно изразено, че някои предлагат коледната жизнерадост да бъде отделена като самостоятелна емоция. 

Коледа е един от най-психологическите човешки празници, тъй като се противопоставя на присъщия ни вътрешен страх от тъмното, който е бил особено характерен за предците ни през зимата. Днес знаем, че след зимата винаги идва пролет, но в миналото хората никак не били убедени в тази последователност.

В древните общества постепенното скъсяване на дните след края на лятото било силно стресиращо, защото нямало какво да гарантира на хората, че пролетта ще дойде отново. Това довело до възникването на суеверия и обичаи, свързани с почитане на слънцето. Щом ритуалите били изпълнени и жертвоприношенията извършени, дните отново започвали да нарастват. Първото зимно равноденствие било повод за пиршества и се считало за дар от бога на слънцето.

Да, с годините хората разбрали, че пролетта идва без значение дали са извършили жертвоприношенията си, но „вредата“ била нанесена. Зимните празници се родили.

Хороскоп за месец декември 2022 от Марги Паскалева

Прескачайки през хилядолетията, стигаме до наши дни и познатото ни глобално явление, наречено Коледа, включващо социални ангажименти със семейството, масова размяна на подаръци, предполагаемо сбъдване на чудеса и, разбира се, заслужена почивка от ежедневието.  


Знаете ли обаче как точно влияе събитието „Коледа“ на емоционалното ни състояние?

Например, коледните песни? Съвместното припяване на познатите ни коледни мелодии е важна част от коледната традиция в много семейства. Включването в такива съвместни коледни активности може значително да подобри физическото и психологическото ни благополучие, както и да засили социалните връзки между хората, които пеят заедно.

Според едно американско проучване груповите песни намаляват производството на хормон, наречен адренокортикотропен хормон (АКТХ), който е свързан със стреса. Следователно груповите песни понижават стреса. Освен това съвместните песни водят до повишение в окситоцина – хормон, свързан с емоционалните връзки между хората. Или казано по-друг начин, ако искате да се сближите с някого, попейте с него! А какъв по-подходящ повод за това от събирането около коледната трапеза?

Всички сме чували за коледния дух. А знаете ли, че той си има своя мрежа в мозъка ни?!

Преди време учени решили да „разгледат“ мозъците на 10 души, които празнуват Коледа, и на 10 души, които не спазват коледните традиции. На участниците били показани снимки с коледна тематика, докато мозъците им били изследвани с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Наблюдавайки коледни снимки, почитателите на Коледа демонстрирали повишена мозъчна активност в сензорните полета, премоторната, първичната моторна кора и париеталния лобул. Тези мозъчни зони се свързват с духовността и разпознаването на лицеви емоции.

Авторите на проучването потвърждават, че в действителност има нервна мрежа на коледния дух в мозъка, но отбелязват, че са необходими допълнителни медицински проучвания, за да разгадаем напълно магията на Коледа.

Говорейки за магията на Коледа, със сигурност се сещаме за вълшебната лекота, с която сме готови да харчим пари за подаръци през тези дни. Защо е така? Защото това да харчим пари за подаръци за други хора ни прави по-щастливи, отколкото, ако харчим за себе си.

Парите мога ли да купят щастие? Може би могат, но не по начина, по който вероятно очакваме. Купуването на подаръци за всички наши близки и приятели може да бъде доста скъпо изживяване, но пък е начин да подобрим собственото си щастие – поне според науката.

Авторите на едно проучване накарали участници да оценят степента си щастие сутринта. След това учените дали на всеки от участниците плик с пари (5 или 20 долара), които трябвало да бъдат изхарчени до 17ч. същия ден. След това участниците били разделени в няколко групи: едните трябвало да похарчат парите, за да платят някаква сметка; другите трябвало да купят подарък за себе си; трети пък трябвало да купят подарък за друг човек.

След 17ч. участниците били събрани и трябвало отново да оценят степента си на щастие. Какво излязло? Независимо от сумата на парите, които можели да похарчат, участниците, които купили подарък за друг човек, показали най-значително повишение в степента си на щастие. Следователно, купуването на подарък за друг ни прави по-щастливи, отколкото купуването на подарък за самите нас.

Освен всичко казано дотук, Коледа е чудесен повод за личностно развитие.


Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете

В наши дни Коледа не е просто статично изживяване. Ако се задълбочите в коледните филми, приказки и истории, ще забележите популяризирането на идеята, че Коледа е период на трансформация. По коледните празници медиите ни призовават най-активно към благотворителност и щедрост, а ние съответно сме най-склонни да се отзовем. Събирането на всички около празничната трапеза пък е чудесна възможност за по-възрастните членове на семейството да предадат опита си на по-младите.

Е, Коледа не е само цветя и рози (или подаръци и коледни песни в случая!)

Семейните сбирки са чудесен повод за радост, но пренаселването на дома с роднини и загубата на лично пространство могат да бъдат доста стресови. Прекарването на повече време с близките ни дава възможност да си припомним отминали спорове, а повишената алкохолна консумация през тези дни би могла да допринесе за ескалиране на напрежението. 

Говорейки за алкохол, това далеч не е единственото нещо, с което може да се прекали по Коледа. Богатата коледна трапеза създава предпоставка за наддаване на тегло. Според статистиката човек надебелява средно с по 500 гр. през коледните празници. По Коледа сме склонни и да си позволяваме храни, които по принцип знаем, че не са ни позволени, но, за съжаление, гастритът и язвата биха могли да се обострят без значение в коя част от годината се намираме.

Да, Коледа е период на изпразване на портфейлите и напълване на стомасите, но пък има ли нещо, което да може да се сравни с прекрасната емоция, която изпитваме щом чуем коледните песни?

Затова бъдете активни, пийте разумно, хранете се добре и подарете на близките си всички онези хубави подаръци, които сте си наумили да им подарите!

И не забравяйте, че Коледа е само веднъж в годината.

Нека и се насладим и този път!
 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения