До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Мускулна болка. Как бързо и ефективно да се справите с нея.

Причините за възникването на мускулни болки могат да бъдат различни. Вижте няколко съвета как да овладеете миалгията.
Мускулна болка. Как бързо и ефективно да се справите с нея.
Болката в мускулите, наричана още миалгия, е състояние, което засяга голяма част от хората, без значение от възрастта, пола и физическата им подготовка. Тя може да се появи внезапно и изненадващо или да персестира във времето. Най-често обхваща гърба, краката или врата, но в действителност може да бъде локализирана във всяка част на тялото.

Причините за възникването на мускулни болки могат да бъдат различни, като най-често срещаните са:

• Травми
• Претоварване
• Стрес
• Липса на важни микроелементи
• Инфекции

Когато травма е в основата на този тип болка, тя обичайно е породена от падане, директен удар или нараняване при неправилно практикуване на даден спорт и е придружена от оток, синини и мускулни контракции. При прекомерно натоварване на дадена мускулна група също е възможно да се появят неприятни и болезнени усещания.


Стресът е друга причина, която често предизвиква миалгия. Това се дължи на високите нива на кортизол, който се отделя, когато тялото е стресирано и предизвиква стягане и скованост в мускулите.
Липсата на някои минерали като магнезий например, също могат да доведат до болезнени мускулни спазми.
Болката в мускулите може да бъде симптом и на вирусни инфекции, каквито са настинката и грипът. В тези случаи, често е придружена от повижена температура, главоболие и отпадналост.

Без значение от какво е породена, мускулната болка има нужда от бързо и надеждно лечение.   Ето няколко съвета как ефективно да овладеете миалгията:


• Компреси – поставянето на лед през няколко часа има положителен ефект в първите няколко дни след нараняването. Ако болката не отшуми до няколко дни, загрейте мястото. 
• Обездвижване – осигурете почивка на засегнатия мускул, за да може да се възстанови.
• Пристягане – в случай на оток, използвайте стягаща превръзка, която да спомогне за намаляването му.
• Масажи – когато са налице стягане и напрежение в мускула, леките разтриващи движения ще подобрят кръвообращението и ще помогнат за намаляване на болката.
• Подходящо обезболяващо средство – лекарствата от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, като тези с активна съставка кетопрофен, имат изявен болкоуспокояващ ефект и спомагат за овладяване на възпалението, което често  съпровожда миалгията.

КЕТАЛГО съдържа кетопрофен под формата на лизинат. Освен с по-интензивно действие, той се отличава от конвенционалния кетопрофен и с по-голяма стомашна поносимост. Благодарение на лекарствената си форма - саше, която предлага лекарството в готов разтвор, КЕТАЛГО гарантира още по-бързо начало на действието и започва да действа веднага след прием.

Във всички случаи, когато болката се влошава и персистира във времето, незабавната консултация с лекар е наложителна.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД