До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Да подобрим естествения имунитет без хапчета

Правилната грижа за тялото мигновено се отразява на действието на имунната система. Вижте как да се справите без да използвате хапчета.
Да подобрим естествения имунитет без хапчета
Тялото може да се сравни с всяка друга машина, която иска определена поддържка, за да работи правилно. Ако не се грижим за тялото си както трябва, качеството на физиологичните ни процеси значително намалява, докато постепенно влошаването преминава в болест и накрая затруднява ежедневното ни функциониране.
 
Правилната грижа за тялото мигновено ще се отразява и на действието и силата на имунната система. Как да си осигурим максимално добро състояние на имунната система с помощта на няколко лесни и достъпни за всеки начини?
 


  1. Ако искате здрава имунна система, трябва да се смеете често, да гледате оптимистично на живота и да поддържате ума си спокоен.
Продължителният стрес допринася за възпалението в тялото, както и разбалансира функцията на имунните клетки. Стресът също така потиска имунната система при деца. Активности, спомагащи за облекчаване на стреса са медитация, физически упражнения, йога, водене на дневник. Ако не се справяте сами, можете да се обърнете към лицензиран психолог. Друго силно лекарство е смехът! Той събира хората и предизвиква полезни физически и емоционални промени в тялото. Смехът подсилва имунитета, подобрява настроението, намалява възприятията ни за болка и ни предпазва от увреждащите ефекти на стреса. Нищо не успява да възстанови баланса на ума и тялото ни така както един хубав смях. Хуморът отнема от тежестта на проблемите, вдъхва надежда, свързва ви с другите и ви помага да се чувствате стабилни, фокусирани и бдителни. Също така, ви помага за освобождаване на гнева и по-бързо да простите и забравите на прегрешилите пред вас. Със сигурност вече сте убедени, че смехът е най-доброто лекарство, защото той е още забавен, безплатен и лесен за употреба!

В света на йога с Рали: Събуди творческия си потенциал с йога
 
  1. Водата е движещата сила на природата.
Хидратацията може и да не ни предпази директно от вируси и бактерии, но дехидрацията би се отразила зле на цялостното ви здраве. Обезводняването причинява главоболие и пречи на физическата издръжливост, концентрацията, настроението, храносмилането, бъбречната и сърдечната функция, а всичко това вкупом увеличава предразположеността към болести. За да предотвратите дехидрацатия, приемайте достатъчно количество вода. Може да разберете дали приемате достатъчно течности по цвета на урината си – нормално тя е светло жълта. Важно е да отбележим, че понякога възрастните хора губят усета си жажда, затова при тях е препоръчително да пият регулярно вода, независимо дали са жадни.
 
  1. Прогресът се случва извън зоната на комфорт.
Въпреки че продължителен, твърде интензивен спорт може да изтощи тялото и да потисне имунитета, умерената физическа тренировка дава тласък на защитните ни сили. Примери за умерена физическа активност са бързо ходене, колоездене с постоянна скорост, джогинг, плуване, туризъм. За повечето хора е препоръчително да се стремят към поне 150 минути седмично умерена физическа активност.
 
  1. Човек е това, което яде.
Пълноценните храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови са богати на хранителни вещества и оксиданти, които идват в помощ срещу вредните патогени. Антиоксидантите намаляват възпалението, борейки се срещу т.нар. свободни радикали. Последните са отговорни за поддържане на хроничното възпаление в тялото. Хроничното възпаление се свързва с редица заболявания – сърдечни, ракови, болест на Алцхаймер. Фибрите в растителните храни са полезни за чревния микробиом (сборището от полезни бактерии в червата.) Здравият чревен микробиом пази тялото от навлизане на инфекции през храносмилателния тракт.
Плодовете и зеленчуците са богати на витамин С, за който знаем, че помага в борбата с вирусите.

Полезните мазнини от зехтина и сьомгата също намаляват възпалението. Зехтинът има силни противовъзпалителни качества и помага за намаляване на риска от хронични болести като диабет, както и помага на тялото да се справи с болестотворни бактерии и вируси.

Да не забравяме и киселото мляко, което само по себе си е пробиотик и помага за доброто състояние на храносмилателния тракт. В едно тримесечно проучване, включващо 126 деца, тези, които консумирали по 70 мл кисело мляко на ден, боледували с 20% по-малко от детски инфекциозни болести в сравнение с контролната група. Подобен ефект имат и други ферментирали храни. Ако не си падате по тях, можете да пробвате хранителни добавки с пробиотик.

И както винаги стигаме до рафинираните захари, които безсъмнено допринасят за наднорменото тегло и затлъстяването. Излишната мастната тъкан спомага да поддържане на възпалението в тялото, потиска имунитета, създава предпоставка за възникване на хронични сърдечни и ендокринни болести.


Да поговорим за витамините!
 


  1. Когато нищо не върви по план – легнете си!
Сънят и имунитетът вървят ръка за ръка. Неадекватният или недостатъчен сън се свързват с по-често боледуване. В прочуване с 164 здрави възрастни онези от тях, спящи по 6 или по-малко часа на нощ, било по-вероятно да хванат настинка от спящите по повече от 6 часа всяка нощ. Сънят засилва естествения имунитет и помага да оздравеете по-бързо, ако сте болни. Препоръчителният сън за възрастни е минимум 7 часа на денонощие, тийнейджърите се нуждаят от 8-10 часа, а по-малките деца до 14 часа. Ако страдате от проблеми със заспиването, постарайте се минимум 1 час преди заспиване да ограничете времето пред екрана на телевизора, телефона и компютъра, тъй като синята светлина, излъчвана от тях, може да повлияе на естествения цикъл бодърстване-сън. Други средства за подпомагане добрия сън са спането в напълно тъмна стая или използването на маска за сън, лягане по едно и също време всеки ден, редовни физически тренировки през деня.
 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД