Промо предложения за Коледа  

contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено

Осъзната медитация лекува болката

Вижте дали е възможно да намалим усещането за болка чрез ефекта на осъзната медитация и как работи тази техника.
Осъзната медитация лекува болката
От векове хората използват съзнателна медитация за облекчаване на болката, но наскоро учени успяха да проверят дали и как работи тази техника.

Екип от калифорнийски учени измерва ефектът на осъзнатата медитация върху възприемането на болка и мозъчната активност. Проучването, публикувано през юли 2022 г. показва, че по време на осъзната медитация се прекъсва връзката с областите в мозъка, свързани с възприемането на болка, както и на онези, от които произлиза усета за болка. Болковите сигнали продължават да стигат от тялото до мозъка, но усетът за тях и страданието са намалени.  


Как да създадем идеалната среда за медитация
„Един от основните принципи на осъзнатата медитация се корени в това, че докато я практикувате, вие не преживявате – коментират учените. – Тренирате се да възприемате мислите и усещанията си без да свързвате своето его или чувство за Аз-а с тях. Сега виждаме как това влияе върху мозъка по време на стимул за остра болка.“ 

В първия ден от проучването се извършило образно изследване на мозъците на 40 участници, докато върху крака им била предизвиквана болка от горещо. След това участниците трябвало да степенуват интензитета на болката.

После участниците били разделени в две групи. Едната от тях получила 4 двайсет-минутни урока по осъзната медитация. Уроците включвали фокус върху дишането, осъзнаване на мислите, усещанията и емоциите и освобождаване от тях без осъждане или друга реакция. През това време участниците от другата група слушали аудио книга.

След това участниците отново било подложени на болкови стимули. Обучените да медитират били инструктирани да упражняват съзнателна медитация по време на прилагането на болка. Участниците, които извършвали активна медитация, съобщили за 32% снижение в интензитета на болката.

„Бяхме много развълнувани да разберем, че не е нужно да си експерт в медитация, за да изпиташ тези обезболяващи ефекти – коментират от изследователския екип. – Това е много важно откритие за всички онези хора, които търсят бързодействащо и немедикаментозно лечение на болката.“

Кристалолечение. Шест кристала, които да използваме в живота си


При анализ на мозъчната активност на участниците учените открили, че в основата на този феномен лежи понижената синхронизация между таламуса (част от мозъка, която препраща идващата сетивна информация към останалата част от мозъка) и онези части от мозъка, които са активни, когато човек е буден, но в пасивно състояние, т.е неангажиран в активност. Една от тези зони е прекунеуса, за който се смята, че изключва пръв, щом човек загуби съзнание. Друга зона е вентромедиалния префронтален кортекс, включващ няколко подрегиона, които заедно обработват начина, по който се възприемаме спрямо изживяванията си и стойността, която им придаваме. Колкото по-неактивни са тези зони, толкова по-малко е усещането за болка.
Така изключвайки субективната оценка на болката, съзнателната медитация предлага нов метод за обезболяване, който е напълно безплатен и може да се практикува навсякъде.Източник: scincedaily.com

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД