До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Проф. Кантарджиев разкрива как да се противопоставим на COVID-19

Проф. Кантарджиев разкрива как да се противопоставим на COVID-19
Разговаряме с проф. Тодор Кантарджиев за превенцията и профилактиката, както и подпомагането на имунната система в борбата с COVID-19.
 
Проф. Кантарджиев, подготвени ли са по отношение на превенция и профилактика лекарите и обществото и има ли мерки, които биха могли да се предприемат, с оглед намаляване на фаталните последствия от COVID-19?

Не виждам в обществото, включително и в медицинската общност, да се коментират два много важни проблема: единият е подготовката на организма за една такава инфекция, както и възстановяването на имунната система след прекарването ѝ. Известно е, че всяка вирусна инфекция блокира и парализира имунитета за месеци.

Именно затова, обърнах внимание на възможността организмът и имунната система на човека да се подготвят за такава инфекция, какво трябва да се направи след прекарването ѝ и дали някои имуностимулатори биха били полезни по време на цялата COVID-19 инфекция, най-вече за хората, които се лекуват по домовете си, в началните и по-късни етапи на заболяването.

Преди 40 години се занимавах с имуномодулация, тъй като по специалност съм микробиолог, освен епидемиолог и имунолог. С колеги в Изследователския институт на армията, се занимавахме с възможността имунната система да бъде възстановена при облъчване или при евентуален ядрен конфликт, респективно и как да бъде стимулирана, за да преживее по-лесно доза радиация. Аз се занимавах с микроскопични гъбички, които са много интересни и особено техните клетъчни стени. Доста съм работил по въпроса дали някои галактоманани и глюкани на гъбичките имат имуномодулаторен ефект.


Упражнения за подсилване на имунната система

Последните години ми стана много интересно, тъй като научих за изследвания на учени по отношение имуномодулаторното действие на гъбички и техните клетъчни стени. Особено се впечатлих от един японски изследовател - д-р Казухико Асай. Той е доказал нещо много интересно, изследвайки гъба, известна на традиционната източна медицина - гъбата Рейши, която от стотици години се използва за подобряване на общото състояние на хората. Той открива в нейните клетъчни структури органичен германий.
 
Д-р Асай научно доказва, че връзката с кислорода прави тези химически структури едни много силни антиоксиданти. Те, попаднали в организма, осигуряват една по-добра клетъчна функция, нормализиран клетъчен аеробен метаболизъм - особено важно в патогенезата. Всяка вирусна инфекция атакува тъканите обикновено с оксидативни механизми. Както знаете, при инфекцията с COVID-19 се засягат дребните кръвоносни съдове, особено на белия дроб. Получава се една комбинация от вирусна пневмония с пневмонит – химическо засягане на газообменящите структури на белия дроб. 

Какво представлява течният органичен германий и важен ли е за човека?

Органичният германий има способност да активира собствения имунен отговор, увеличавайки производството на интерферон гама – вещество, което активирано от различни вируси, действа срещу всички тях. Това е една от причините, когато атакува една вирусна инфекция, и производството на интерферон е увеличено в организма, той да бъде предпазен от други инфекции. За съжаление, голяма част от вирусите, в това число и SARS-CoV-2, имат молекули, блокиращи имунната система. Органичният германий и полизахаридите от гъба Рейши активира макрофагите и производството на Т-клетки, които се борят срещу инфектираните с вируса клетки. Също така, органичният германий увеличава активността на T-лимфоцитите – едни от стражите на организма.

Много се говори за Т-клетъчния отговор, искам да напомня, че е много важен и B-клетъчният отговор, и именно органичният германий и полизахаридите от гъба Рейши действа върху B-клетъчната линия на хуморалния имунитет, свързан с производството на имуноглобулини. Германият за момента е изследван за стимулиране производството на IgM, който при повечето инфекции е ранен имунен отговор, и IgG.

Как течният органичен германий може да се използва при COVID-19?

Течният органичен германий и полизахаридите и тритерпените, които се съдържат в гъбата Рейши, стимулират производството на имуноглобулин А, важен за превенцията на коронавируса, запазвайки лигавицата на носа и назофаринкса, където е първата среща на нашите клетки с този вирус.
 
Германият и неговите възможности трябва да бъдат популяризирани, защото освен прякото му въздействие върху клетъчния имунитет, той има и много голямо действие срещу оксидативните механизми на вируса, и оксидативния стрес на Ковид болни пациенти. Те от своя страна имат нарушено дишане с намалена кислородна сатурация, особено през първия ѝ етап. Органичният германий е силен антиоксидант и неутрализира вредните и токсични радикали от нарушеното дишане. Тук е мястото да кажа, че органичният германий намалява агрегацията на тромбоцитите и дилатира капилярите, което профилактира образуването на тромби.

Кой тест за коронавирус кога е най-добре да се направи


Какво трябва да имаме предвид, когато подпомагаме имунната система, така че да не допуснем свръхреакция на имунитета?

Интересно е, че гъбата Рейши, досега не е доказано, че свръхнапряга имунната система. Въпреки това, аз винаги съм казвал, че когато се взима едно лекарствено средство или хранителна добавка, имаща стимулиращо действие за имунитета, трябва да се прави на етапи. С 3-месечен курс с продукта Hayde, съдържащ гъбата Рейши и добавен органичен течен германий, ще постигнем имуномодулация и засилване на имунната система.

Аз обикновено препоръчвам 2 месеца прием, последвани от 1 месец почивка, и още 1 месец прием продукта Hayde. Той се взима ежедневно, само по 1 доза 30 минути преди закуска. Всяко средство, което се взема, за да въздейства на нашия организъм, трябва да му се осигури максимална резорбция, така че да бъде оптимален неговия ефект.

В кой стадий за заболяването е удачно да се използва течен органичен германий?
 
Лично намирам мястото на продукта Hayde като много подходящ за хора, прекарали коронавирус за бързо възстановяване на имунната система.

Петя Петрова, Medical News

Купи Hayde ТУК!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД