До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

5 съставки за по-добра подвижност на ставите

5 съставки за по-добра подвижност на ставите
Чували ли сте за зеленоуста мида?

Зеленоустите миди се срещат във водите около Нова Зеландия и представляват точно това – миди. Името им произлиза от характерния им външен вид, чиито черупки са зелени в областта, където двете им части се срещат, наподобявайки зелени устни.

Освен заради любопитния си външен вид, зеленоустите миди привличат внимание с хранителната си плътност, тъй като те са богати на минерали, есенциални аминокиселини, гликопротеини, омега-3 мастни киселини.

Зеленоустите миди са били обект на щателно проучване преди половин век, когато американските учени са търсели специфични съставки, за да създадат ефективно натурално средство. Първоначално зеленоустата мида е тествана при пациенти, страдащи от рак. Макар че не се установил значителен ефект по отношение на антираковото лечение, някои от пациентите с оплаквания от остеоартрит видели понижение в болката и сковаността, както и подобрение на подвижността. По онова време тези резултати не предизвикали особено внимание.

Синдром на неспокойните крака – как да се справим?

По-задълбочени проучвания върху потенциала на зеленоустата мида за лечение на артритни оплаквания започнали през 80-те години на миналия век. Положителните резултати на фона на нарастващата честота на остеоартрит, довели до интензивни научни проучвания.


Днес хората използват зеленоустата мида, за да правят лекарства под различни форми – на прах, капсули, олио, а ефектите й са разностранни, от повлияване на астма, артрит, предизвикана от физическо натоварване мускулна треска, до синдроми на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Как действа? Вероятно ефектът на зеленоустата мида се дължи на съдържащи се в нея химикали, които намаляват отока и възпалението. Ранните проучвания показват, че екстрактът от зеленоуста мида помага за предотвратяване на болката в мускулите, възникваща 1-2 дни след интензивна тренировка. Още по-ранни проучвания пък показват, че съставката облекчава симптоми на остеоартрит като болка и скованост. Същите ефекти се наблюдавани и при пациенти, страдащи от ревматоиден артрит.

А чували ли сте за индийски тамян? Босвелия серата е дърво, което се среща в Индия, Африка и Арабския полуостров. Дървото достига до 18 метра височина, расте в сухи и планински региони. Познато е още като индийски тамян и традиционно се използва в индийската лечебна система, Аюрведа, особено за лечение на хронични възпалителни болести. Босвелията съдържа вещества, които намаляват отока и повишават имунната устойчивост на организма. За терапевтични цели могат да се използват екстракти от различни части на растението. Екстрактите съдържат босвелиеви киселини, на които се дължат лечебните им ефекти. Техните кръвоспиращи и антисептични качества са полезни при диария, хемороиди, дизентерия, язва, тумори, кожни заболявания, урогенитални състояния.

Водеща причина за симптомите при ревматоиден артрит е възпалението, което възниква около ставите. Много от леченията, вкл. нестероидни противовъзпалителни средства и стероиди, се фокусират именно върху намаляване на това възпаление. Изглежда, че босвелията също е ефективна за неговото понижаване, съответно може да се използва за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.

Всеки е чувал за колаген, разбира се. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото. Той е основен компонент на съединителната тъкан и се среща в костите, кожата, хрущялите, сухожилията, зъбите. Здрави снопове от колаген, наречени колагенови фибри, поддържат повечето тъкани в тялото и се откриват във и извън клетките. Думата „колаген“ идва от гръцката дума за лепило, защото действа като лепило между клетките и осигурява структура на органите в тялото.

Струва ви се, че напоследък скърцате повече от обичайното?  Естествените запаси от колаген в тялото поддържат мобилността на ставите, което значи, че щом колагеновата продукция намалее, вероятността за възникване на проблеми със ставите, като остеоартрит, нараства. Колагенът защитава връзките и сухожилията, затова приемът на добавки с колаген е препоръчителен за всички, страдащи от артритни болки, както и за интензивно спортуващите.


Както споменахме вече, костите ни са направени предимно от колаген, затова намаляващата продукция на колаген в тялото, която настъпва с възрастта, може да повиши риска и от костни счупвания.

Всеизвестният витамин Ц е мощен антиоксидант, играещ съществена роля в здравето на костите и имунните функции, от който могат да се възползват хората с артритни оплаквания. Според проучванията витамин Ц може да облекчава болката и възпалението и да защитава срещу увреда, свързана с ревматоиден артрит или остеоартрит. Ревматоидният артрит е патологично състояние на имунната система, при което здрави клетки биват атакувани по погрешка. В резултат на това в засегнатите стави настъпва възпаление и оток. Остеоартритът пък се характеризира с постепенно разрушаване на ставите. Макар и с различна патогенеза, двете състояние водят до ставна болка, която според проучванията би могла да се подобри при адекватен прием на витамин Ц.

Остеоартрозата и какво е нейното лечение

Не по-малко важният Витамин Д е критичен витамин за формирането на костите и зъбите, тъй като той участва в регулацията на метаболизма на калция и фосфора.

Според проучване пациенти с хронична болка и дефицит на витамин Д изпитват значително подобрение при започване прием на добавки с витамин Д. Други данни посочват, че пациенти над 50 годишна възраст и дефицит на витамин Д е по-вероятно да получат болки в коляното или тазобедрените стави. Освен това е по-вероятно болката да се влошава, ако дефицитът не се лекува.

Едно друго проучване установява, че повечето от пациентите с ревматоиден артрит имат ниски нива на витамин Д. Изследователите заключили, че ниските нива на витамин Д са усложнение от ревматоидния артрит. Възможно е обаче ниските нива при тези болни да са вследствие приема на кортикостероиди.
 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД