До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Остеоартрозата и какво е нейното лечение

Остеоартрозата и какво е нейното лечение
Остеоартрозата (ОА) е хронично дегенеративно невъзпалително ставно заболяване, което представлява най-честата ставна болест. Над 80% от възрастните над 60 години имат рентгенови данни за остеоартроза на различни стави – коленни, тазобедрени, на ръцете и гръбначния стълб, като 20% от тях са с изразена болка и ограничение на ставните движения. ОА е една от водещите причини за инвалидизацията на възрастните и на младите, занимаващи се активно със спорт в световен мащаб. Лечението на остеоартроза изисква:

Моето здраво тяло: Упражнения при болки в кръста

• Точна диагноза с прецизен анализ на клиничните прояви на болестта (болката, сковаността, ограничения функционален капацитет на ставата и на болния);

• Определяне на локализацията, стадия и типа на протичане на болестта;

• Диференциран, комплексен и индивидуално съобразен подход – лечението да е съобразено с “конкретните нужди, на конкретния болен в конкретния момент”;

• Достатъчна продължителност с оглед хроничния характер на болестта и съобразяване с придружаващите заболявания (сърдечно-съдови, стомашно-чревни, неврологични и др.) и приеманите за тях препарати с оглед възрастовата предиспозиция към болестта.

Основно при лечението на остеоартроза е облекчаването на болката и сковаността, овладяване на съпътстващия реактивен синовит (ако има такъв), подобряване на функцията на засегнатите стави, а съответно и на качеството на живот. Като променящи болестната активност или базисни средства при ОА са хондропротекторите. Те стимулират хондроцитите, които изграждат различните компоненти на хрущялния матрикс и потискат протеолитичните ензими, които разрушават различните хрущялни структури, т.е. те проявяват анаболно и антикатаболно действие върху ставния хрущял, в следствие на което заздравяват неговата структура и укрепват неговата функция. В същото време овладяват проявите на придружаващото ставно възпаление и вследствие от това намаляват болката и повишават функционалния капацитет на болния. Мнението на световната ревматологична общност е, че прилагането на хондропротектори при лечението на ОА е желателно и необходимо. Най-често прилаганият препарат от тази група е глюкозамин сулфат.

Глюкозамин сулфатът е аминомонозахарид - съединение на аминокиселина и захар (аминокиселината глутамин и монозахарида глюкоза). Установява се в различни тъкани и структури на организма – хрущяли, сухожилия, кости, кожа, нокти, сърдечни клапи и др. Изпълнява съществена роля в биосинтеза на хиалуроновата киселина, глюкозаминогликаните и протеогликаните, които са съставна част и осъществяват гладкостта, еластичността и здравината на ставния хрущял и предотвратяват разрушаването му от различни патогенни въздействия – механични, физически, химични и др. Повишава вискозитета и нормализира количеството на синовиалната течност, подобрява биосинтеза на колагена, от там и храненето на хрущяла, отчасти и на субхондралната тъкан. В лека степен намалява и реактивните синовитни промени и в следствие на това облекчава болката и подобрява ставната подвижност. Приет перорално, глюкозамин сулфатът коригира ендогенния дефицит, стимулира синтеза на хондроитин сулфат и нормалното отлагане на калций в костната тъкан. Изброените ефекти повлияват благоприятно дегенеративните промени и клинични прояви на остеоартрозата.

Хондроитин сулфатът подсилва действието на глюкозамина и в комбинация с него подпомага възстановяването и поддържането на нормалната структура функция на ставния хрущял.

Метилсулфонил метанът (МСМ) е нетоксично сярно съединние, което участва в структурата на съединителната тъкан. Подпомага синтеза на ензими и антитела и представлява източник на сяра – важен елемент за формирането на съединителните тъкани (кости, стави, сухожилия). МСМ е естествен аналгетик, действа съдоразширяващо и по този начин съдейства за подобряване на кръвообращението, блокира възпаления и възпалителни процеси.

Хранителните добавки от серията Артресан оптимално комбинират в състава си тези вещества. Те оказват благоприятен ефект върху структурата и функцията на ставите, намаляват риска от увреждане на ставите при тежки физически натоварвания. Могат да се използват като съпътстващо средство при комплексното лечение на спортни травми, подходящи са за дибетици. Положителният ефект продължава и след като се спре приемането на продукта. Препоръчва се редуването на двумесечен прием с двумесечна почивка.

Терапевтични упражнения, облекчаващи болки в ставите

Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот. Да не се превишава пропоръчаната дневна доза.

Източник: проф. Златимир Коларов
д.м.н. Клиника по ревматология – МУ-София
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД