До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да виждаме по-добре с помощта на храненето?

Как да виждаме по-добре с помощта на храненето?
Всеизвестно е колко важни са очите за възприятието ни на света, но също така знаем колко лесно се уврежда зрението. Според статистиките поне 1 милиард случаи на увредено зрение в световен мащаб биха били предотвратени с правилна хигиена на очите или се дължат на неглижиране на състоянието.

Добрата новина е, че днес са ни известни много методи, които дори и да не възстановят напълно зрението, при повечето хора могат да го подобрят в значителна степен.

Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години

Днес ще се спрем на храненето като един от изпитаните начини за подобряване на цялостното здравословно състояние, а от там и на зрението. Може да звучи клиширано и досадно, но е напълно вярно. Храната е един от най-важните фактори за здравословното благополучие на човека. Затова дайте й шанс!

Как правилната диета би повлияла на зрението ни?

Отговорът е много прост – диета, бедна на витамини и минерали, лишава организма от необходимото гориво за доброто му състояние и съответно влошава всичките му функции, включително и тази на очите. И обратното – пълноценното хранене ви зарежда с полезни вещества и енергия, което веднага се отразява в подобреното общо състояние.

Храните, с помощта на които можете да подобрите или запазите доброто състояние на очите си, са: плодове – сушени кайсии, пъпеш, райска ябълка, ацероли, боровинки, лимони, киви; зеленчуци – броколи, целина, зелен боб, грах, брюкселско зеле, царевица, домати, моркови, чушки, зеле, спанак, маруля, кейл, листа от глухарче, праз лук, сладък картоф, тиква; риба – сьомга, скумрия, риба тон, сардини; подправки – куркума, риган, копър, магданоз.


С тези храни бихме могли да подобрим не само зрението, но и здравето си, само че не бива да забравяме един много важен принцип на здравословното хранене, а именно принципа за разнообразие на храните.

Това значи, че следващия път, когато отидете в супермаркета и започнете да се оглеждате за тези полезни храни, да не залагате само на една-две, а да включите максимално много от тях в менюто си. Иначе рискувате да включите само определени витамини и минерали и да се лишите изцяло от други.

Говорейки за благоприятните за очите храни, е редно да споменем и тези, от които е препоръчително да се въздържаме. Едва ли ще се изненадате да разберете, че на червените меса трябва да гледате като на огромен червен знак STOP, ако искате добро за очите си – мазнините в тях са вредност за цялото тяло. Не по-малко опасни са т.нар „джънк“ храни или храни без хранителна стойност – снаксове, чипсове, сладкишчета и т.н. Освен на много мазнини, те са източник на бързи захари.

Колкото и да ни е трудно да го приемем, точно онези храни, от които вкусовите ни лигавици „настръхват“, са и най-вредните за нас и консумацията им често и в големи количества е един от най-големите врагове на доброто зрение. Тези храни включват: пържени храни, алкохолни напитки, никотинови продукти, червени меса, преработени месни продукти като бекон,  наденички, пеперони и др., печива като бисквитки, кексчета и мъфини с пълнеж, донъти, мазнини.


Не съобщаваме някаква дълго крита тайна или велико откритие, обобщавайки изброените храни като „добри“ или „лоши“ за цялостното здравословно състояние, но може би досега не сте се замисляли, че това важи и за конкретни органи като нашите очи, литературно познати – и не случайно, – като „прозорец към света“. Какво е да се ограничиш от някоя и друга пастичка, за да съхраниш един от най-важните органи за възприятие на всичко наоколо?

Разбира се, диетата е само една стъпка към по-доброто зрение. Съществуват и други методи, като физически упражнения за очите, които не само че засилват очедвигателните мускули, но и подобряват кръвотока към зрителния анализатор, чиито артерии често стават твърди и задебеляват следствие прекомерната консумация на мазнини с храните – както виждате, нещата са свързани.

Тези естествени методи за подобряване на зрението изглеждат лесни, но често са неприложими в забързаното ежедневие на съвременния човек, затова една добра алтернатива на липсващите в храната витамини и минерали се явяват хранителните добавки за очи. Те представляват комбинирани балансирани формули, целящи да набавят всичко необходимо за доброто зрение.

Моето здраво тяло: Упражнения за уморени очи

Който и метод да изберете, за да защитите очите си, не забравяйте, че никой не може да ви помогне, докато не решите да си помогнете сами. Както всичко друго на този свят, подобряването на зрението изисква постоянство и време. Все пак влошаването му се случва също постепенно, няма как за една нощ да излекуваме поражения, нанасяни с години.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД