До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Лекарства против Ковид-19 са на път към България!

Лекарства против Ковид-19 са на път към България!
В сутрешния блок на Нова телевизия професор Момеков говори за новите лекарства против Ковид-19.

Поръчани са 50 000 дози от медикаментите на Пфайзер и Мерк. Едното лекарство е с подадена регистрация, а другото все още е в процес на разглеждане, но така или иначе очакваме скоро да започнат да се прилагат.

Какво прави Омикрон толкова потенциално опасен?

Те са специфично разработени против Ковид-19, приемат се през устата и са ефективни при леко болни пациенти. Целта на тези медикаменти е да възпрепятстват развитие на болестта в началните етапи, за да се избегне хоспитализация.


Те са за рискови, неусложнени пациенти – хора с подлежащи заболявания, които ги правят най-рискови за развитие на тежък ковид.

Според професор Момеков българският пациент има достъп до най-съвременните методи за лечение на ковид, но предстои да бъде измислен механизмът, по който хапчетата ще достигат навреме до рисковите пациенти в извънболнични условия.

Лекарствата ще бъдат скъпи и ще бъдат осигурени безплатно за хората, които имат най-голяма нужда.

Професорът смята, че при нерискови пациенти ефектът от тези лекарства не може да бъде доказан и изказва неодобрение срещу предписването на ненужни лекарства с уж профилактична цел като масовото изписване на кортикостероиди, за които е доказано, че намаляват смъртността при хоспитализирани болни на кислород, но не носят здравни ползи за останалите болни.


Появата на лекарства против Ковид обаче не е причина за прекратяване на имунизациите, защото не съществува по-добра алтернатива за предпазване от ковид от ваксинацията.

Българите сме в рисковите групи за по-тежко протичане на ковид, защото честотата на хроничните заболявания в България е по-голяма, отколкото сред доста други популации.

Помислете за изграждането на трайна имунологична памет

Професор Момеков завършва с това, че в ежедневието си се подлагаме на далеч по-травмиращи манипулации от поставянето на една ваксина, затова не вижда какво толкова страшно има в поставянето на поредната доза.

Източник: Нова телевизия 

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД