До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Гастрит и язва: Как да се предпазим от болки в стомаха по празниците

Гастрит и язва: Как да се предпазим от болки в стомаха по празниците
Дежурствата по празниците винаги са предизвикателство за хирурга – далеч от семейството и празничната трапеза, безкрайни повиквания за всевъзможни наранявания и естествено, като неписано правило, по празниците винаги се появява поне един пациент с остър гастрит или усложнена язва.

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, причинено най-често от инфекция с бактерия Хеликобактер пилори, консумация на алкохол, люта и мазна храна, прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен или аспирин, особено ако се приемат продължително време или във високи дози. Въпреки че нелекуваният гастрит понякога се задържа с години и става хроничен, при повечето хора може да се излекува безпроблемно в рамките на седмица или две чрез промяна в режима и диетата, спиране на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, започване прием на лекарства, намаляващи киселинната секреция.

Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете

При язвата обаче нещата не стоят така. Язвите са отворени рани, които се развиват върху лигавицата на стомаха и началната част на тънкото черво – дванадесетопръстника /дуоденум/. Не е известно каква точно е честотата на язвите, но се смятат за доста разпространени. Те могат да засегнат хора от всякаква възраст, включително деца, но най-вече се срещат при млади мъже около 30 години или на възраст над 60 години, като жените са по–рядко засегнати. Макар при 20-50 % от пациентите с язва да има фамилна анамнеза, отново нестероидните протововъзпалителни медикаменти и тютюнопушенето играят основна роля, както и храната, стресът и начинът на живот. Пушенето на цигари причинява не само язви, но също така увеличава риска от усложнения от язвите като кървене, запушване на стомаха и перфорация. Пушенето също така е водеща причина за неуспех при лечението на язвена болест.


Най-честият симптом на стомашната язва е пареща или разяждаща болка в корема. Болката може да се разпространи от средата на корема до врата, надолу до пъпа или до гърба и кръста. Продължителността й е различна и често започва в рамките на няколко часа след хранене, а може също да събуди болния през нощта. Приемането на антиациди временно облекчава болката, но тя ще продължи да се завръща, ако язвата не се лекува. По-рядко срещаните симптоми включват лошо храносмилане, киселини, загуба на апетит, обща слабост и отпадналост, отслабване. При някои хора се срещат чести оригвания или подуване на корема след консумация на мазни храни. Важно е да отбележим, че някои язви не са болезнени и се забелязват само когато се развие усложнение като кървене или перфорация.

Опитен хирург може да заподозре наличие на язва само въз основа на симптоматиката, но за да се изясни причината за развитието й са необходими изследвания като тест за инфекция с H. pylori или процедура за оглед на стомаха, наречена гастроскопия. Има много щадящи методи за диагностика като дихателен тест с урея или антигенни тестове, но за спешни състояния и за най–сигурен резултат се препоръчва гастроскопия с биопсия. При процедурата с помощта на тънка, гъвкава тръба (ендоскоп) с камера в единия край се оглежда стомаха и началната част на тънкото черво. Обикновено се извършва под обща упойка или с впръскване на локално действащо лекарство, а при огледа се потвърждава или изключва язва. Може също да се вземе малка тъканна проба, за да бъде тествана за бактерия H. pylori.

Лечението на стомашната язва зависи от причината за появата й, като при адекватно лечение повечето язви заздравяват за месец-два. Ако язвата е причинена от бактериална инфекция с H. Pylori, се препоръчва курс с антибиотици и лекарство, наречено инхибитор на протонната помпа (PPI); последното се използва и при язви, причинени от прекомерно използване на НСПВС.

Алтернативен тип лекарства, известни като блокери на Н2-рецепторите, понякога се използва вместо PPI, а допълнителни лекарства, наречени антиациди, могат да се приемат паралелно за облекчение на симптомите в краткосрочен план. Препоръчителна е повторна гастроскопия след 4 до 6 седмици, за да се провери дали язвата е излекувана. Не са необходими драстични промени в начина на живот, които трябва да предприемете по време на лечението, но избягването на стрес, алкохол, пикантни храни и спирането на тютюнопушенето може да намали тежестта на симптомите. Продължителната употреба на НСПВС и лекарства за разреждане на кръвта водят до повишен риск от кървене при язви, затова приемът им е редно да продължи заедно с PPI или H2-блокер, за да се предотврати по-нататъшно развие на друга стомашна язва или сериозно усложнение като кървене.


Усложненията от язва на стомаха са сравнително редки, но могат да бъдат изключително сериозни. Кървенето е най-честото усложнение. Възниква, когато язвата се развие на място в непосредствена близост с кръвоносен съд. Кървенето може да започне бавно, да остане скрито продължително време и да доведе до анемия, която на свой ред причинява умора, задух, бледа кожа, сърцебиене и потъмняване на изпражненията. Много по-опасно е бързо и тежко кървене, причиняващо повръщане на кръв или т.нар. мелена - изпражнения, които са черни, лепкави и подобни на катран. При такова кървене много голямо количество кръв се губи за кратко време. Понякога при възможност на болницата се използват специализирани процедури, извършвани под рентгеново наблюдение за спиране на кървенето, но по – често се прибягва до спешна гастроскопия или операция.

Запушване на пилора /стомашния изход/ е друго усложнение при язвена болест. В някои случаи възпалена, подута или стара зараснала язва може да попречи на нормалното преминаване на храната през стомаха. Симптомите включват повтарящи се епизоди на повръщане, с голям обем, които съдържат несмляна храна, постоянно чувство на подуване или пълнота, усещане за тежест след консумация на по-малко храна от обикновено или необяснима загуба на тегло. За потвърждаване на запушването се използва ендоскопия. Ако запушването е причинена от възпаление, се използват инхибитори на протонната помпа (PPI) или H2-рецепторни антагонисти, за да се намалят нивата на стомашна киселина, докато отокът спадне. Ако запушването е причинено от фиброза при предходни язви, може да се наложи операция за лечението му.

Перфорацията е най-опасното усложнение на стомашните язви. То представлява разкъсване на цялата стена на стомаха, което води до изтичане на стомашно съдържимо в коремната кухина и последващото й възпаление, което е известно като перитонит. При него инфекцията може бързо да се разпространи в кръвта (сепсис), а от там и в други органи. Това крие риск от полиорганна недостатъчност и може да бъде фатално, ако не се лекува. Най-честият симптом е внезапна коремна болка, която постоянно се влошава. Това е спешно състояние, което изисква незабавна операция.

Как да подобрим здравето на храносмилателната система

Независимо от давността или клиничната изява, се препоръчва проследяване и вземане на биопсия от всяка язва, тъй като винаги има макар и малък шанс доброкачествената язва да претърпи злокачествена трансформация, на базата на която да се развие карцином на стомаха, а не рядко и първите оплакванията при него се припокриват с тези на язвата и гастрита.

Със съдействието на Д-р Венцислав Крушарски, хирург
За консултации: 0887 38 66 80
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД