До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да се справим с болките в коленете през зимните месеци

Как да се справим с болките в коленете през зимните месеци
Независимо дали става дума за износени стави с напредване на възрастта или за контузия, болката в коленете определено нарушава вашето качество на живот и затруднява ежедневните ви занимания. Дори и да не ви се вярва, има няколко неща, които можете да направите, за да управлявате болката в коляното.

За да облекчите болката в коляното

При лека болка в коляното, дайте 1 или 2 дни почивка, за да може коляното да се възстанови. Обаче, ако имате тежка контузия, не можете да стъпите на крака си и състоянието ви не се подобри след няколко дни, най-добре е да се консултирате със специалист.

Ревматоидният артрит се обостря в студеното време

Ако болката е вследствие на контузия, опитайте следното: дайте си почивка; сложете лед върху болното място, за да успокои възпалението; стегнете коляното с превръзка, за да предотвратите появата на оток; повдигнете крака си с възглавница или върху табуретка, за да ограничите отока.

По време на възстановяване при контузия, ако се чувствате нестабилни, може да използвате бастун, който да ви дава опора. Изберете здрав, лек бастун с гумен връх и дръжка, която е удобна за хващане.


Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да свалите няколко килограма през следващите няколко месеца. Излишните килограми увеличават напрежението в коленете и повишават риска от болезнен артрит и наранявания.

При подуто коляно, притиснете към ставата торба със замразени зеленчуци, увити в кърпа. А топлата вана или влажен затоплен компрес облекчават болката в коленете.
Носете наколенка, това ще облекчи болката в коляното и ще подпомогне възстановяването му, както и ще го предпази от повторна травма.

Избирайте си обувки, които поддържат сводовете ви или си сложете допълнителни стелки, които да уплътнят разстоянието между свода и обувката. Стелките ще омекотят натиска при вървене.

Какво да избягвате при болки в коленете

Макар че упражненията тренират мускулите около ставите и това ви намалява риска от травми, ако в момента ви боли коляното, не прекалявайте с тренировките. Дайте си почивка, докато се възстановите напълно, след което можете да се върнете към тренировките.

Избягвайте да носите неудобни обувки или високи токчета. Носете обувки с добър протектор, за да намалите риска от подхлъзване. Изберете такива с нисък ток с меки, гумени подметки. Пазете се от нова травма като се погрижите коридорите и стълбищата на вашия дом да са добре осветени и по пода да няма неща, в които можете да се спънете.


Обърнете внимание на позата, в която спите. Неправилната поза по време на сън може да влоши болката ви в коляното. Ако спите на една страна, можете да поставите възглавница между коленете си за опора.

Не травмирайте допълнително коленете си като ги претоварвате с прекомерно изкачване или слизане по стълби. Продължителното седене също не е препоръчително, тъй като то създава допълнителен натиск между коляното и костта на крака, което също може да причини болка.

Не носете твърде дълго любимите си стари обувки, тъй като след определено време те се износват и губят опората, която дават на крака и глезена ви. Това също може да увеличи болките в коленете.

Терапевтични упражнения, облекчаващи болки в ставите

И все пак не подценявайте болката в коляното. Тя може да се окаже предшественик на артритно заболяване или знак, че ставата ви е износена, или пък е възможно причината да бъде увреда на връзките или менискуса, вследствие на травма. Ако отскоро ви боли коляното или сте получили контузия, консултирайте се с Вашия лекар, за да ви прегледа и да назначи правилното за Вас лечение.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД