До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Котешки нокът – легендарният имуностимулатор за защита от инфекции

Котешки нокът – легендарният имуностимулатор за защита от инфекции
Котешкият нокът е дървесна лиана от сем. Брошови (Rubiaceae), разпространена из тропическите джунгли на Централна и Южна Америка. Съществуват няколко разновидности в рода Uncaria, но с медицински цели се използват Uncaria tomentosа и Uncaria guianensis.

Употребяемата част на растението са корите, корените, кореновите кори и листата, в които се съдържат над 30 активни съставки: алкалоиди, гликозиди, танини, флавоноиди, стеролови фракции и други съединения с мощни оздравяващи свойства. Основните компоненти, на които се дължи фармакологичният ефект на котешкия нокът и за които са натрупани най-убедителни данни, са оксиндоловите алкалоиди и гликозидите на хиновената киселина.

Укрепва имунното здраве

Котешкият нокът за пръв път е популяризиран като лечебно растение от немския учен Артуро Брел, който през 1926 г. мигрира от Мюнхен в Позузо, малък град, основан от немски колонисти в тропическите гори на Перу. Д-р Брел използва настойки от котешки нокът за облекчение на ревматичните си болки.

Подсилване на имунната система при смяна на сезоните

По-късно Артуро Брел прилага терапията с котешки нокът върху друг немски колонист - Луис Шулер, който бил диагностициран с терминален стадий на рак на белия дроб. След като други лечения се оказват неуспешни, г-н Шулер започва да консумира чай от корените на котешки нокът три пъти дневно. В резултат, състоянието му постепенно се подобрява и една година по-късно той вече е здрав.

Според данни от съвременни изследвания, активните съставки в котешкия нокът оказват мощно въздействие върху имунитета. В едно проучване върху животни изследователите третират субектите с екстракт от Uncaria tomentosa в продължение на 8 седмици. Резултатите показали значително повишение в броя на белите кръвни клетки – имунни клетки с жизненоважна роля за преодоляването на различни инфекции.

Според друго клинично проучване, котешкият нокът спомага за повишаване ефикасността на ваксините. След като възрастни приемали екстракт от котешки нокът в продължение на 2 месеца преди да бъдат ваксинирани срещу пневмония (инфекция на белите дробове), се оказало, че титърът на антителата им останал оптимално висок пет месеца по-дълго от очакваното. При контролните субекти не се наблюдавали подобни положителни промени. Това откритие предполага, че ако се приема преди поставяне на пневмококова ваксина, екстрактът от котешки нокът предоставя допълнителна защита срещу патогенните причинители на пневмонията. Източник: PubMed® / Persistent response to pneumococcal vaccine in individuals supplemented with a novel water soluble extract of Uncaria tomentosa, C-Med-100

Понижава кръвното налягане и профилактира тромбозата

Котешкият нокът е едно от най-ценните растителни средства за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система.

Екстрактите от кората на растението се използват успешно при хипертония с цел понижаване на кръвното налягане, както и за облекчаване на различни неврологични симптоми.

Активните компоненти в състава на котешкия нокът потискат агрегацията на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци. Това означава, че котешкият нокът намалява риска от инфаркт и инсулт не само чрез понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението, но и чрез предотвратяване образуването на плака и кръвни съсиреци в артериите, сърцето и мозъка. Източник: National Center For Biotechnology / NCBI / Role of natural herbs in the treatment of hypertension.

Универсален лек срещу артрит

Артритът е едно от най-увреждащите физическото състояние заболявания, което значително влошава качеството на живот.

Екстрактът от котешки нокът помага и в тези случаи като потиска възпалението и стимулира възстановяването и поддържането на здравата структура и функция на ставите, и облекчава болката и дискомфорта.

Оксиндоловите алкалоиди на котешкия нокът предпазват хрущяла -  тъканта, функционираща като амортисьор между ставните повърхности, където се срещат костите. Загубата на хрущял - определящата характеристика на остеоартрита, възниква, когато разграждането на хрущяла изпреварва регенерацията му.

В изследване, в което човешки хрущялни клетки биват изложени на унищожаващото ставите въздействие на интерлевкин-1 бета, се установява, че котешкият нокът спомага за възстановяване нивата на предпазващия ставите инсулиноподобен растежен фактор-1. Чрез потискане на възпалителните агенти, които разграждат хрущяла, котешкият нокът запазва здравето на хрущяла в стареещите стави. Източник: Miller MJ, Ahmed S, Bobrowski P, Haqqi TM. The chrondoprotective actions of a natural product are associated with the activation of IGF-1 production by human chondrocytes despite the presence of IL-1beta. BMC Complement Altern Med. 2006 Apr 7;6:13.


ЕКСТРАКТИТЕ ОТ КОТЕШКИ НОКЪТ (КОРА) НА NATURE’S WAY – ЕФЕКТИВНА ЗАЩИТА СРЕЩУ ВЪЗПАЛЕНИЕТО И НАДЕЖДНА ПОДКРЕПА ЗА ИМУННОТО ЗДРАВЕ

Nature’s Way е американска компания с повече от 50 години опит в производството на натурални продукти. Брандът е специализиран в разработката на висок клас екстракти от универсални и екзотични билки, създадени в съответствие с международно признатите стандарти за качество и безопасност.

Упражнения за подсилване на имунната система

Nature’s Way предлага два варианта на чисти, натурални екстракти от кората на котешки нокът:

Cat`s Claw Bark/Котешки нокът (кора) 485 mg х 100 капсули – подходящ е за обща имунопрофилактика. Комбинира се отлично с витамини и имуностимулатори като коластра, лизин, черен бъз, цинк, селен, витамини А, Е и С. Правилният продукт и при леки до умерени стомашно-чревни възпаления, като в случая може да се приема самостоятелно или в комбинация с фитопрепарати, съдържащи мента, риган, лайка, бял равнец.

Cat`s Claw/Котешки нокът 335 mg х 60 капсули (стандартизиран екстракт) – подходящ е при често повтарящи се респираторни инфекции, имунен дефицит, както и при херпес и ентеровируси. Приемът му е подходящ и с цел онкопрофилактика, както и като средство срещу ревматични болести поради по-добре изразените му противотуморни, антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Ако лекуващият лекар разреши, може да се прилага с цел облекчаване страничните ефекти на химиотерапията.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД