До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Учените с нов обещаващ метод за мъжка контрацепция

Учените с нов обещаващ метод за мъжка контрацепция
Жените имат различни варианти за дългосрочна, обратима контрацепция, но повечето опции за мъжете са или еднократни, като кондомите, или необратими като вазекотмия. От sciencedaily информират, че сега учените са на крачка по-близо до дългосрочна и обратима мъжка контрацепция. Магнитни биоразградими наноматериали потискат оплодителната способност на мъжки мишки поне за 30 дни.

Силфиум – най-силният контрацептив, който римляните изяли до последния стрък

Повишаването на локалната температура, което възниква вследствие носене на прекалено тесни панталони или бельо, може да намали броят на сперматозоидите у мъжете. Някои учени и преди са изследвали интензивното затопляне на наноматериали, инжектирани в тестисите като метод за контрацепция. Това инжектиране обаче може да е болезнено, затоплянето да повреди кожата, а повечето тествани досега наноматериали не са биоразградими. Затова сега учените искат да развият безопасен и ефективен магнитно-топлинен метод за мъжка контрацепция, който не се инжектира директно в тестисите.

Учените тествали две форми на наночастици от железен оксид, които са биоразградими и могат да бъдат насочвани и затопляни с помощта на магнитно поле. Едната форма били покрити с полиетилен гликол (ПЕГ), а другата с лимонена киселина.

Макар покритите с ПЕГ частици да могат да бъдат затоплени до по-високи температури, те не се управляват така лесно от магнити, както другите. Затова учените инжектирали повтарящи се дози покрити с лимонена киселина наночастици в кръвоносната система на мишки за два дни, насочили наночастиците към тестисите с магнити, а после приложили променливо магнитно поле в областта в продължение на 15 минути. Наночастиците загрели тестисите до 40оС, свили ги и блокирали сперматогенезата, която постепенно се възстановила 30 до 60 дни след терапията. Мишките не били способни да създадат потомство 7 дни след лечението, но на ден 60 вече оплождали женска с около 12 малки. Наночастиците не били токсични за клетките и постепенно се елиминирали от тялото.

Първата противозачатъчна инжекция за мъже е на път

Учените намират резултатите за изключително обещаващи и вярват, че скоро ще е възможен подобен метод за мъжка контрацепция.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД