Крушата е един от най-популярните плодове в света. Тя представлява сладък и сочен плод, който у нас зрее през есента.
Крушите са отличен източник на хранителни вещества, витамини, минерали, фитонутриенти, антиоксиданти и фибри, като в същото време са нискокалорични.
Плодът узрява най-добре след като се откъсне от дървото. Дори и някои сортове да ви изглеждат неузрели, не бързайте да ги подминавате – ако ги оставите няколко дни на стайна температура, ще се насладите на прекрасния им вкус и аромат.
Защо трябва да ядем поне по една ябълка на ден
А колко ползи ще ни донесе
крушата за здравето зависи от това как ще я консумираме. Разбира се, в суров вид ще имаме най-богат прием на хранителни вещества. Препоръчва се при консумация
крушата да не се бели, тъй като точно така ще се лишите от голямо количество фитонутриенти и фибри, част от състава и.
Ето няколко причини да добавите
круши в менюто си, ако все още не сте го направили:
Засилват имунитета
Крушата съдържа
Витамин С, който е антиоксидант и предпазва тялото от свободните радикали. Той играе важна роля за здравето и възстановяването на тъканите, връзките и костите, както и придава младежки вид на кожата ви. Витамин С помага да усвоите по-добре приетото чрез храната желязо, което спомага за намаляване риска от дефицит на желязо, а от там и риска от
анемия и други здравословни усложнения като сърдечни и белодробни заболявания. Тъй като са богати на Витамин С,
крушите спомагат за увеличаване на защитните сили на организма. Така от една страна ще имате по-силен
имунитет, а ако вече боледувате, консумацията на този плод ще ви помогне по-бързо да се преборите с грипа и настинката.
Имат детоксикиращо и противовъзпалително действие
Високото съдържание на фибри в
крушите подпомага лесната
детоксикация на организма и подобрява перисталтиката на червата. А антиоксидантните и флавоноидите, които се съдържат в
крушите, имат противовъзпалителен ефекти, като намаляват
болката и отока, свързани с възпалението. Това включва намаляване на симптомите на артрит, ревматични състояния, подагра и други.
Помагат за здравето на сърцето
Наличието на фибри и калий в състава на
крушите спомага за намаляване риска от развитие на заболявания на
сърцето. Благодарение на това, че съдържат мощни антиоксиданти, като процианидини и
кверцетин, тези плодове могат да подобрят
кръвното налягане и холестерола. Редовното ядене на
круши също може да намали риска от инсулт.
Намаляват риска от диабет
Крушите са богати на фибри, а когато консумирате фибри, те не се разграждат и не влияят върху
кръвната захар. Ако редовно хапвате
круши, от една страна, това ще ви помогне да контролирате
нивата на кръвната захар, а от друга – ще се храните с вкусен и питателен плод.
Поддържат доброто чревно здраве
За доброто чревно здраве е необходимо
храносмилателните процеси в организма да протичат нормално.
Крушите са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които помагат за редовното изхождане, елиминирайки възможността за поява на
запек. Освен това разтворимите фибри хранят добрите бактерии в червата. Като такива, те се считат за
пребиотици, които подобряват здравето на червата, а от там и допринасят за по-силен имунитет.
Допринасят за намаляване на теглото
Крушите са едни от най-нискокалоричните плодове, в същото време внасят в организма ви изобилие от хранителни вещества, а фибрите ви карат да се чувствате сити. Ето защо ако се опитвате да
отслабнете, не пропускайте да включите
круши в диетата си.
Дюлята – неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства
Знаейки колко са полезни, следващият път като ви се прииска да хапнете плод, вземете
круши, особено ако това се случва през есента. Освен да ги консумирате в сурово състояние, богатият им вкус дава възможност да ги добавите към салата, да приготвите пай или сладкиш с
круши, да ги добавите към здравословното си смути или към мюсли. Няма да останете разочаровани!
В днешно време от изключително значение за доброто здраве е да консумирате натурални и сезонни храни, които да ви осигуряват всички необходими витамини и минерали по естествен начин.
Крушата е точно такава – супер плод със супер вкус.
И не забравяйте - за предпочитане е да не белите кората, тъй като тя съдържа много от хранителните вещества на този плод!