До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Грижа за новороденото: Наистина ли бебето ми има акне?

Грижа за новороденото: Наистина ли бебето ми има акне?
Ако забележите малки пъпчици по личицето на бебето ви, не бързайте да се плашите. Възможно е да има акне. Да. Не е грешка. Акнето при малките бебета съществува и се среща често.

Обикновено по лицето или тялото на бебето се появяват малки червени или бели пъпчици, които преминават от само себе си без каквото и да е лечение.

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

Бебешкото акне е известно още като неонатално акне. Среща се при около 20% от новородените. Акнето при бебетата се различава от детското по липсата на комедони или черни точки.

При бебетата се появява през първите 2-3 седмици и може да продължи от няколко седмици до месеци, а в по-упорити форми и докато детето навърши 2 години. Акнето може да се появи и по челото, брадичката, скалпа, шията, гърба или гърдите на бебето.


Неонаталното акне обикновено не е причина за притеснение, тъй като рядко може да остави белези. За съжаление не можете да направите много за премахването на акнето, освен да сте търпеливи. Въпреки това, ето няколко съвета за лечение на акне при бебета:

1. Уверете се, че това наистина е акне. Другите състояния, които са сходни и изглеждат като акне, са кожна инфекция или екзема.
2. Изключете вероятността това да е знак за някакъв здравословен проблем или алергична реакция към някоя от съставките на продукта, който нанасяте на кожата на бебчето. Необходимо е да се консултирате се с вашия педиатър.

3. Не стискайте пъпчиците, не търкайте кожата на бебето.

4. Почиствайте засегнатата зона с топла вода два пъти на ден, без да използвате сапун или лосион. Подсушете внимателно кожата.


5. Избягвайте да прилагате върху нежната бебешка кожа продукти срещу акне или други продукти за грижа за кожата, които са предназначени за възрастни. Кожата на вашето бебе е много чувствителна. Продуктите за възрастни могат да влошат акнето или допълнително да раздразнят кожата.

6. Може да опитате да приложите лечение с помощта на някои домашни средства за лечение на бебешко акне, като например намазване на засегнатата област с кърма.

Грижа за новороденото: Как да се справим с коликите

Както споменахме, бебешкото акне почти винаги изчезва от само себе си без намеса. Някои бебета имат акне, което продължава месеци вместо седмици. Ако бебето ви има тази упорита форма на бебешко акне, педиатърът на вашето бебе може да предпише подходящо лечение.

Все пак е препоръчително да обърнете внимание на вашия педиатър, ако пъпчиците ви изглеждат странни, ако забележите, че кожата му е зачервена и раздразнена, ако бебето вдигне температура или ако подозирате, че обривът е в резултат на алергична реакция или екзема.

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД