afya
contacts
contacts
За въпроси: sales@afya-pharmacy.bg
profile
Потребителски достъп
Продукти Разширено

Сънят на котката – блаженство и необходимост за здравето и

Сънят на котката – блаженство и необходимост за здравето и
Забелязали ли сте, че често вашата котка е активна през нощта. Пухкавелката решава, че е време за игра точно, когато вие имате отчайваща нужда да поспите. А после цял ден котето спи, докато вие сте извън дома си. Това е вродена естествена необходимост при котките, което в повечето случаи е доста дразнещо за стопаните и.

Котките се привързват към собствениците си подобно на кучетата и бебетата

Котките спят средно по 16 часа на ден, а някои могат да спят до двадесет часа за денонощие. Все още не е много известно защо спят толкова много, въпреки че при малките котенца растежният хормон се отделя само по време на сън.

Възрастната котка се нуждае от сън за да поддържа доброто си здраве и за да може тялото и да функционира нормално. Доказано е, че котките имат биологични телесни ритми – такъв е 24-часовият (цикарден) ритъм, който определя кога котката е най-активна. Това е времето по изгрев и по здрач. А около пладне и в полунощ на вашата котка и се спи най-много.

Този биологичен часовник се определя от самата природа и физиологията на котката. Тъй като са от семейство Хищници, в този часови диапазон те са активни и ловуват. Например лъвовете също имат подобен модел на поведение - спят през деня и ловуват през нощта.


Въпреки че са опитомени, домашните котки все пак запазват дивото в характера си. Дори и когато си играят, котетата показват първичните си инстинкти – дебнат, припълзяват и изненадващо нападат „плячката“.

Ловът отнема голямо количество от енергията на котката. Това също е една от причините да прекарва доста време от денонощието в сън – за нея това е един от най-добрите начини да си възстанови енергията и след това да се отдаде на игри, ловуване или търсене на храна. И макар че котката ви живее на закрито, яде котешки консерви и не и се налага да ловува, за да се нахрани, тя запазва биологичния импулс на дивите си предци.

Не си мислете, обаче, че котката спи дълбоко през всички тези 15 часа на ден. Подобно на хората, понякога котките потъват в лека дрямка, която продължава от петнадесет минути до половин час. По време на тази дрямка тя не заспива дълбоко, нащрек е, долавя и най-леките шумове и винаги така позиционира тялото си, че да може да реагира на момента, ако се наложи.

В някакъв момент котките заспиват и по-дълбоко. По време на дълбокия сън дори може и да сънуват.

Най-продължителен сън имат малките котенца и доста по-възрастните котки, отколкото възрастните котки на средна възраст. Особено в дъждовен или студен ден котката ви ще предпочете да се протегне и отново да си легне в топлото легло.


Тъй като котките са общителни и силно адаптивни, възможно е след години котката ви да коригира своите навици за сън, така че да може да прекарва повече време с вас.

Независимо дали котката ви е още мъничка или вече е зряла котка, нейното добро здраве, активността и настроението и зависят от това дали спи достатъчно. Не може обаче да се каже колко точно сън е нужен на вашата котка. Котките имат способността да се вслушват в тялото си и си почиват, когато е необходимо. Ето защо няма начин да принудите котката си да спи, когато е 4 часа сутринта и бихте искали да поспите още няколко часа, а на нея и се играе.

Десет интересни факта за любимите ви котки

Ако все пак забележите, че вашата котка не спи достатъчно или пък спи повече от 20 часа на денонощие, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар, за да се изключат всякакви здравословни проблеми.

Снимка: Alexandru Zdrobău on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения