До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Полезно ли е да оправяте леглото си всяка сутрин?

Полезно ли е да оправяте леглото си всяка сутрин?
Макар, че оправянето на леглото сутрин не отнема много време, много хора смятат това задължение за досадно и напълно ненужно. Те предпочитат да затворят вратата на спалнята, оставяйки леглото с намачканите завивки и без да губят излишно време, да се потопят в ежедневните си занимания.

Съществуват и друг тип хора, които още от деца имат изграден навик да си оправят леглото и за тях е немислимо да излязат от къщи, без да преведат леглото си в изряден вид. С времето те го правят дори без да се замислят и без да предполагат, че тази рутина е полезна за тяхното психично здраве.

7 неща, които моментално ви правят по-щастливи

Ето някои от ползите, които ще ви донесе оправянето на леглото, както и няколко причини, поради които можете да прескочите това задължение.

Защо да оправяте леглото си сутрин

Освен от гледна точка на естетиката, тази ежедневна практика носи следните потенциалните предимства:

- Усещане за удоволетворение от завършена задача – ако възприемете оправянето на леглото си като първата задача за деня, изпълнението и ще ви накара да се почувствате горди и ще ви насърчи да изпълните и всяка следваща задача за деня.

- Стаята ви ще изглежда подредена и приветлива - когато леглото е оправено, останалата част от стаята ви ще изглежда приятна и чиста, дори и да не е перфектно подредена.


- Чувство на спокойствие и релаксация – оправеното легло създава фина атмосфера на спокойствие и позитивизъм. Интересното е, че според някои проучвания при възрастните хора, животът в подредена среда подобрява мозъчната функция и общото качество на живот.

- Ще сте по-добре организирани и фокусирани върху ежедневните си занимания - оправянето на леглото всеки ден е бърз и лесен начин да засилите усещането си за производителност. Този процес подсъзнателно ви носи чувството за организация и постижение, което ви позволява да започнете деня си с положителна нагласа.

- Намаляване на стреса и повдигане на настроението – навикът да си оправяте леглото показва, че се грижите за себе си и за дома си и това чувство подобрява настроението и премахва стреса и напрежението.

- Подобряване качеството на съня през нощта - много по-приятно е да влезете в стаята и да се вмъкнете в оправеното легло. Подредената среда в повечето случаи допринася за по-добър сън.

За тези, които не обичат да си оправят леглото

Възможно ли е освен ползи, да има и негативи от този сутрешен ритуал? Някои хора свързват неоправеното легло с това, че имат по-свободен дух или пък се определят като творческа личност.

Има и такива, които смятат, че не е много хигиенично да се оправя леглото, тъй като хората се потят докато спят, или пък смятат, че чрез оправянето на леглото, помагат на микробите и бактериите да се развиват... Известно е, че праховите акари обичат топли, влажни места, включително чаршафите, върху които спите. Някои проучвания показват, че неоправеното легло през деня дава възможност на чаршафите да се проветрят, което води до по-малко акари. Всъщност има доста по-лесно решение - по-честата смяна на чаршафите...


В крайна сметка сутрешния ритуал по оправяне на леглото не е задължителен. Разбира се, нищо фатално няма да се случи, ако не си оправите леглото. Както и едва ли ще настъпи мигновена голяма промяна в живота ви, ако утре сутринта си оправите леглото. Също така, повече от сигурно е, че ако си създадете този навик, това само може да донесе ползи за вашето психично и емоционално здраве.

Например, ако страдате от безсъние или липса на концентрация, можете да започенете да оправяте леглото си всяка сутрин в продължение на седмица или 10 дни. Оправеното легло подсъзнателно ще внесе ред и в ума ви, така че в края на периода обърнете внимание дали има някаква промяна в състоянието ви.

От друга страна, чисто психологически, сутрешният ритуал по оправяне на леглото засилва усещането, че малките неща в живота имат значение.

Как да се преборим с липсата на достатъчно време

И ако сега вече се чудите кое е правилно – да си оправяте леглото или не – не се чувствайте виновни, няма еднозначен отговор. Никой не може да каже дали постъпвате правилно или грешно. Дали ще оправяте сутрин леглото си или не, си е ваше лично решение. Така че постъпете така, както ще се чувствате най-добре – дори и това да означава да не си оправяте леглото.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД