До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Първи триместър от бременността – какво да очакваме?

Първи триместър от бременността – какво да очакваме?
Дори и да не ви личи все още, че сте бременна, възможно е от скоро да имате някакви по-различни усещания. Това се дължи на активирането на множество хормони, които подготвят тялото ви за бременността – невероятното чудо на природата, което ви предстои да изживеете.

Бременността се състои от три триместъра. Първият триместър започва от първия ден на последната ви менструация или от момента на зачеването и продължава до края на 13-та седмица. През този период в тялото ви ще се случват най-бързи промени както за вас, така и за вашето бебе.

Бременна или не - нека почакаме и ще видим

Най-често бременните жени се питат с какво да се хранят, какви изследвания трябва да си направят, как да са сигурни, че бебето е здраво, колко килограма ще качат по време на бременността и още куп други въпроси. Когато сте наясно с това, как обикновено протича една бременност, ще можете да си отговорите на голяма част от въпросите, които ви вълнуват, както и да се подготвите за големите промени, които предстоят.

Седмица 1 – Тази седмица включва последната ви менструация, тъй като терминът ви за раждане се изчислява от първия ден на последната менструация.

Седмица 2 – Вашата яйцеклетка е оплодена и бебчето ви вече е заченато. Възможно е още преди да сте разбрали, че сте бременна, да усетите гърдите си доста чувствителни или обонянието ви да стане доста изострено. Не се плашете! Виновниците за почти всеки симптом, който ще изпитате през следващите девет месеца от бременността, са вашите хормони.

Седмица 3 – На тридесетия час след зачеването започва деление на клетката, а след още пет дни оплодената клетка (зигота) вече пътува от фалопиевата тръба към матката (утробата). На седмия ден зиготата попада в лигавицата на матката и се настанява там.

Седмица 4 – Вашето бебе е с големината почти на оризово зрънце. Започват да се образуват различните системи в неговото тяло, включително храносмилателната. Промените във вашето тяло ще стават все по-осезаеми през следващите няколко седмици.


Седмица 5 – Оформя се мозъка и гръбначния мозък на зародишът. Вече би трябвало да нямате менструация – най-честия знак, че сте бременна. Ако сега си направите тест за бременност, определено ще е положителен, тъй като нивата на хормоните ви вече са завишени. Новината, че ще ставате майка, може да предизвика у вас различни емоции – от радост и щастие до различни страхове. Спокойно - промените в настроението са напълно нормални.

Седмица 6 – През тази седмица бебето вече е оформен ембрион с дължина около 5 мм, оформени са и бъбреците, черния дроб и белите дробове на вашето бебе, заедно с мъничкото му сърце. Възможно е да се чувствате уморена, да имате позиви за често уриниране, както и да получавате гадене, когато усетите различни миризми или да получите киселини, когато решите да хапнете нещо, което преди сте обичали.

Седмица 7 – Ембрионът в утробата ви вече има околоплоден сак, биещо сърце и оформена плацента, която се прикрепя към стената на матката, от където ще получава достъп до кислород и хранителни вещества, доставяни от кръвта на майката. Дори и да не сте споделили с много хора, че сте бременна, най-вероятно някои ще забележат промяната в големината на бюста ви. Освен това гърдите ви ще станат и значително по-чувствителни. Може и да започнете да харесвате различни храни, които до сега не сте понасяли.

Седмица 8 – Ембрионът вече е дълъг около 1,3 см, главата му е непропорционално голяма, а гръбначния мозък нараства бързо и прилича на опашка. Макар и да не ви личи още бременността, има вероятност панталоните малко да ви стягат в областта на корема. Това е така, защото матката ви, която обикновено е с размер на юмрук, вече е нараснала до размера на голям грейпфрут. Сблъскахте ли се вече със сутрешното гадене? Дано сте от онези 25% късметлийки, при които не се появява. Добрата новина е, че гаденето и повръщането обикновено отшумяват в 12-тата до 14-тата седмица. Така че – бъдете търпеливи!

Седмица 9 -  На този етап се формират очите, устата и езикът на бебето. От черния дроб на ембриона започват да се произвеждат кръвни клетки, а мускулите му позволяват да се движи. Като отидете на консултация при лекаря, наблюдаващ бременността ви, ще можете вече да чуете пулсът на бебето. А вашето тяло също продължава да се подготвя за износването на плода – хормоните се променят, тялото ви се променя със всеки изминал ден. Нормално е понякога да се чувствате уморена или да ви се спи твърде много.


Седмица 10 – Вашето бебче вече е с големина около 2,5 см и вече се нарича плод. Всички органи в тялото му вече са оформени, образуват се кости и хрущяли, има ръце и крака, чиито пръсти вече започват да се развиват. Мозъкът на плода вече изпраща активни мозъчни вълни.

Седмица 11 – През тази седмица се доразвива сърцето и зъбите във венците на бебето. А колко до вас - най-вероятно в някои дни се чувствате по-гладна и сутрешното гадене е намаляло. Хубавото е, че ще можете да захраните тялото си и бебето с необходимите хранителни вещества.

Седмица 12 – Пръстите на ръцете и краката вече се различават, обаче все още са залепени един за друг с ципа от кожа. Обикновено в тази седмица може да се направи комбиниран скринингов тест (известен като „биохимичен скрининг“), който включва изследвания на майката, ултразвук на бебето и изследвания за хромозомни аномалии като Синдром на Едуард и Синдром на Даун. Тъй като вече наближава края на първи триместър, вие ще се чувствате все по-добре и симптомите на ранна бременност постепенно ще намаляват.

Седмица 13 - Плодът е с дължина около 7 см и вече може да плува доста енергично, както и да плаче, макар че вие все още не можете да го чуете (в тази седмица се развиват гласните струни на бебето). А вашето коремче вече е видимо леко заоблено и макар, че най-вероятно не се чувствате толкова уморени и вече нямате чести позиви за уриниране, напълно възможно е понякога да имате запек, да се чувствате леко замаяни и апетитът ви да е нарастнал доста.

Бременна сте – готова ли сте за приключение

Вече са изминали няколко седмици от бременността ви. Възможно е да сте от жените, които са късметлийки и не чувстват нищо по-различно от преди да забременият, обаче, има и други бъдещи мамчета, които имат и малко неприятни симптоми в началото на бременността като сутрешно гадене, промени в настроението, подуване на корема, спазми и непоносимост към различни аромати, които преминават след края на първия триместър. Очаквайте скоро продължение по темата, проследяващо седмиците от втори триместър.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД