afya
contacts
contacts
За въпроси: sales@afya-pharmacy.bg
profile
Потребителски достъп
Продукти Разширено

Днес е международният ден на Нейно Величество Котката

Днес е международният ден на Нейно Величество Котката
Международният ден на котките се отбелязва всяка година на 8 август по инициативата на Международният фонд за защита на животните (IFAW). Котките са едни от най-често срещаните домашни любимци, заедно с кучетата, а в някои страни и религии дори се считат за свещено животно. Те са символ на красота, изящество и аристократичност. Разбира се, няма как човек да не обикне тези независими, любознателни, авантюристични сладурчета с невинна физиономия.

Осем начина да кажете на котката си, че я обичате

Както я нарича д-р Брус Фогъл в своята книга „Всичко за котката“, котката е абсолютен шедьовър на природата. Ето защо:

Тялото и е устроено за живот и ловуване в триизмерен свят. С един скок тя може да покрие разстояние пет пъти по-дълго от дължината на собственото и тяло. Тесният и гръден кош и позволява да се придвижда свободно, безшумно и внимателно, поставяйки едината си лапа точно пред другата.

Гръбнакът на котката е изключително подвижен, като всеки прешлен е свързан свободно с останалите – това и позволява да се извива едната половина на гърба си спрямо другата на пълни 180 градуса. Доста удобно предимство, когато котката се грижи за своята хигиена...

Предните крака на котката не са прикрепени към раменете с ключица – това и позволява да скача безопасно от високо почти без контузии, както и да тича много бързо.


Котката е прецизен наблюдател – има красиви големи очи и невероятно периферно зрение, позволяващо и да забележи и най-лекото движение. Изпъкналата повърхност на окото и осигурява много по-широк зрителен ъгъл и навлизането на повече светлина в окото. Тъй като котката ловува предимно по изгрев и здрач, вътрешната клетъчна структура на окото и е видоизменена за по-голямо усъвършенстване на зрението. Котката не разпознава всички цветове – ретината и е чувствителна само към синьо и зелено, но не и към червено. Очите и са устроени така, че да и осигурят по-ясен фокус, когато е необходимо.

Всеки е забелязвал, че вечер зениците на котката са силно разширени. Способността на котешките зеници да се разширяват до 90% от площта на окото и дава възможност в окото и да проникне максимално количество светлина, за да може да вижда в тъмнината. Зеницата на котката се разширява и когато котката е изплашена.

Освен по анатомията си, като поведение котката също прилича на другите представители на семейство Котки. Тя ловува самостоятелно и също като леопарда патрулира и охранява територията си. Когато друга котка навлезе на територията и, двете котки започват да се гледат втренчено, извиват гърбове, козината им настръхва и издават предупредителни звуци. Това продължава, докато едната котка не извърне глава – това е знак, че тя ще се оттегли. В тези моменти нерядко едно рязко движение може да провокира атака от страна на победителя.

Котката е изкусен ловец – тя е пример за търпение. Ловната и стратегия е да застане на подходящо място, да седне и да чака. По-нетърпеливите от нас могат да вземат пример от нея... Когато плячката се появи, котката скача и я приковава с предните лапи. След успешен лов котката може да започне да скача във въздуха, сякаш танцува, за да освободи напрежението.


Котката е вманиачена на тема чистота – тя прекарва 30% от времето, в което не спи, в грижи за козината си. Езикът на котката е грапав и при преминаването по козината и, по него полепват всички мъртви косми – по този начин котката почиства козината си. Когато се мие, котката стимулира секрецията на мастните си жлези, което придава водонепропоскливост на козината и. Чрез изпаряването на слюнката, тялото на котката се охлажда. Когато котката мие лицето си, тя навлажнява с език едната си лапа, след което с полу-кръгови движения обтрива едната страна на лицето си. После повтаря процедурата и с другата лапа и ето – лицето и вече е почистено.

Котката обожава да спи – тя прекарва две трети от живота си в сън. Колко време ще спи зависи от това колко е гладна. Котката обича домашния уют - когато е добре нахранена, топличко и е и се чувства сигурна, тя потъва в блажен сън. Не си мислете, обаче, че тя спи дълбоко. През 75% от времето сънят и е лек и ако чуе нещо, веднага става активна. През останалите 25% от времето котката наистина може да се отпусне и да заспи толкова дълбоко, че да сънува, потрепвайки с лапички, мустаци и очи под полупритворените клепачи. Какво точно сънува, обаче, знае единствено тя...

Международният ден на котката е добър повод днес котката ви да получи кралско отношение. Най-вероятно през почти всички дни се отнасяте към нея по този начин, но днес можете да и обърнете допълнително внимание, да я поглезите и да я обичате още повече.

Разговаряйте с вашата котка – това ще укрепи връзката ви

И тъй като не всяка котка има късмета да има добър дом, където да се радва на охолен живот и семейство, което да я обича, ако желаете, направете мил жест и към някоя бездомна котка. Всяка от котките на улицата ще ви е признателна, ако я почерпите с храна. Не забравяйте да оставите някъде в близост купичка с вода. В горещи дни без вода бездомните животни също могат да се дехидратират.

Снимка: Piotr Musioł on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения