До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Моето здраво тяло: Упражнения при разширени вени

Моето здраво тяло: Упражнения при разширени вени
Разширените вени (варици) и тежестта в краката са проблем при много жени и не малко мъже. Основните причини за появата на този проблем са прекомерно статичната физическа активност (в седеж или стоеж), заседнал начин на живот, хормонални промени по време на бременност или менопауза, затлъстяване, застаряване, както и генетична предразположеност.
Ако не се вземат мерки срещу развитието на разширените вени, те могат да се превърнат в сериозен здравословен проблем и да доведат до множество усложнения. За да облекчим състоянието си, трябва да бъдем по-активни и да противодействаме на обездвижването чрез подходяща физическа активност, пригодена за индивидуалното ни състояние; целенасочено да тонизираме и заздравим стените на кръвоносните съдове - чрез дихателни упражнения и трениране на сърдечния мускул.

Пет начина да поддържаме добро кръвообращение

Упражненията могат да бъдат от голяма полза както като профилактично средство, така и за подобряване на състоянието при вече образували се варици. Редовното им практикуване противодейства на образуването им, подобрява кръвообращението в долните крайници, укрепва мускулите и намалява тежестта и отоците. Това помага за по-доброто функциониране на кръвоносните съдове и предотвратява задълбочаването на проблема. А още от първата практика се облекчава чувството на тежест в краката, дори и да е след дълъг работен ден. Опитайте!

Наместете се удобно с вдигнати и подпрени на стената крака. Седалището трябва да е максимално близо до стената. Под кръста сложете ниска възглавница или одеало. Останете така за няколко дълбоки вдишвания и отпуснете тялото.

Упражнение 1 – От тази позиция бавно придвижвайте стъпалата - в шпиц с вдишване и контрашпиц с издишване. После ротирайте краката, като насочите стъпалата навън и навътре от тялото. Изпълнявайте всяко двъжение в пълен обем, трябва да усещате леко разтягане и затопляне в глезена. Коремът е отпуснат. Повторете всяко движение по 5-6 пъти.

Упражнение 2 – От същата позиция поставете целите стъпала на стената, близо до седалището. С малки стъпки бавно се придвижвайте нагоре по стената, после обратно надолу. Внимавайте пръстите на краката винаги да сочат право нагоре. Може да поставите ръцете с длани на пода за по-добра опора. Дишайте равномерно. Повторете 5-6 пъти.

Упражнение 3 – От същата позиция разтворете широко краката, като подпирате петите на стената. Трябва да усещате разтягане във вътрешната страна на бедрата, но не и болка или силно опъване. Ако усещанията са неприятни, съберете малко краката. Останете така от 20 секунди до минута (или повече ако се чувствате добре в позата). Дишайте дълбоко, издувайки корема. Следва почивка в поза „пеперуда“. Стъпалата се допират, петите са близо до таза, леко с ръце насочете колената към стената и успокойте дишането.

Упражнение 4 – Стъпалата се поставят на стената, като пръстите сочат право нагоре, а колената са свити. Ръцете са на пода за опора. Вдишайте тук и с издишване повдигнете таза нагоре и стегнете седалището. Задръжте за 2 секунди и бавно, с издишване спуснете таза надолу. Упражнението може да се изпълнява в 2 варианта - по-лесния: като повдигнем съвсем малко таза, колкото да стегнем седалищния мускул или по-трудния: като повдигнем силно таза и приближим гърдите към брадичката. Изберете подходящия за вас вариант и повторете 3-4 пъти.

Упражнение 5 – Десният крак е изпънат и подпрян на стената. Свийте левия и поставете глезена под дясното коляно. С ръка избутайте лявото коляно далеч от тялото. Бавно и с издишване свийте десния крак в коляното и приближете към тялото. Спрете, щом усетите приятно разтягане в областта на лявата тазобедрена става. Ако усещането е интензивно още преди да свиете десния крак, може да задържите и в тази поза. Останете в избраната позиция 30-50 секунди и сменяме краката. Дишайте равномерно.

Упражнение 6 – Легнете по гръб с изпънати крака. С издишване повдигнете краката от пода и свийте колената. Започнете движения, имитиращи каране на колело, като включите и стъпалата. Дишайте равномерно и продължете, докато не усетите затопляне в ставите и мускулите.

Упражнение 7 – Седнете на пода с крака, свити в колената, стъпала на пода, а пръстите - насочени право напред. Ръцете първоначално са на пода за опора. Стегнете корема и с издишване повдигнете първо единия крак, така че подбедрицата да застане успоредна на пода. Със следващото издишване повдигнете и другия крак. Представете си, че корема и бедрата са свързани и не могат да се отдалечават. Намерете точката на баланс и повдигнете двете ръце встрани от краката. Задръжте за 10-20 секунди, като дишате равномерно и бавно отпуснете крака и ръце на пода.

Помощ при тежест в краката и разширени вени

Упражнение 8 – Застанете в стоеж със стъпала, насочени право напред, стегнат корем, изправен гръб и поглед напред. Вдишайте и се повдигнете на пръсти възможно най-високо. С издишване рязко отпунете петите, така че да тупнат на пода. Повторете 5-6 пъти.

Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога, с любезното съдействие на NatuRali Coffee & Yoga, гр.Бургас, к-кс Лазур, ул.Копривщица № 21
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД