До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Грижа за бебето: В очакване на първото зъбче

Грижа за бебето: В очакване на първото зъбче
Поникването на първо зъбче е период, изпълнен с предизвикателства, както за бебето, така и за родителите. Обикновено при повечето бебета първото зъбче пониква около 6-тия месец. Разбира се, това е доста индивидуално при различните бебета – възможно е зъбките да поникнат и по-късно – чак след навършване на годинка. От друга страна има деца, при които първото зъбче пробива венеца им още на 4-тия месец.

Грижа за новороденото: Първото къпане на бебето

Трудно е да бъдем категорични, тъй като всичко е строго индивидуално. Все пак е добре да сте запознати с обичайните симптоми, за да сте подготвени и за да помогнете на бебето да премине през този важен период от развитието му.

Някои бебчета нямат кой знае какви симптоми и зъбките им никнат безболезнено, докато други страдат месеци наред от болки в зъбите и са раздразнителни. Около 3-месечна възраст всяко бебе започва да опознава света като пъха в устата си всичко, до което се докосне. Често бебето лапа ръцете си и има повишено слюнкоотделяне.

Отделянето на повече слюнка е един от първите признаци, че скоро вашето съкровище ще си има първо зъбче. Лигавенето може да продължи доста месеци – до поникването на всички зъби, затова си подгответе лигавници, които са доста удобни и предпазват блузката на бебето от това да е постоянно мокра като резултат от стичащата се слюнка по брадичката му.

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

По време на периода, в който на бебето му никнат зъбки, венците му са раздразнени, напрегнати, а понякога и болезнени. За да облекчи сърбежа по венците си, бебето ви инстинктивно ще хапе всичко, което попадне в близост до устата му (така че ако кърмите, бъдете подготвени...). Възможно е бебето да е раздразнително, да хленчи, да плаче неутешимо, да отказва да се храни или да има леко повишена температура.

За да помогнете на бебчо, осигурете му играчки за чесане на венците – има специални играчки в удобна и от безопасни материали, които бебето може да лапа, гризка, дъвче с венци и по този начин да облекчи сърбежа. Избягвайте да му давате прекалено топла храна или напитки, тъй като това допълнително ще раздразни възпалените му венци.

Можете да успокоите неразположението от никнещите зъбки като внимателно намажете венците на бебчето с гел за зъбки. Много от производителите на бебешки продукти предлагат специално разработен гел за първи зъбки, който е с приятен вкус и действа успокояващо на венците и осигурява на бебето ви комфорт и спокоен сън през нощта.

Грижа за новороденото: Как да се справим с коликите

И не забравяйте – за вашето бебе поникването на първите зъбки е период, изпълнен със странни усещания, дискомфорт, а понякога и болка, затова отнасяйте се с разбиране към бебчо – гушкайте го по-често, говорете му и му покажете загриженост и съчувствие.

Снимка: Colin Maynard on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД