До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Фармацевтични грижи през лятото – диарията

Фармацевтични грижи през лятото – диарията
Пом.фарм.Чанита Станчева, какви са най-честите въпроси, с които пациентите се обръщат към Вас за консултация по повод оплакванията си в състояние на диария?

В предстоящия сезон тези пациенти сериозно увеличават броя си, като в по-големия процент от случаите пациентите се обръщат към мен с „Дайте ми нещо за разстройство“. През последните години диарията е симптом, който срещаме във всички сезони на годината и засяга хора от всички възрасти. При децата е разбираемо и очаквано, защото техният чревен имунитет не е напълно развит. Освен това по-голямата честота на вирусни чревни инфекции е типична именно за тази възраст. При възрастните пациенти диарията може да се дължи на вирусна или бактериална инфекция или при употреба на антибиотик, но може да бъде и част от симптомите на сериозно заболяване. Аз считам, че пациентите осъзнават рисковете, до които това състояние може да доведе и затова влизат при нас с желанието да получат консултация, която е основната част от фармацевтичната грижа, която ние можем да им предложим. Важно е, аз (като специалист) и пациентът, заедно да разберем причините и конкретните му нужди, за да мога чрез консултацията си да го обгрижа пълноценно. При по-тежките случаи, когато осъзнавам, че има нужда от изследвания и сериозна намеса, препоръчвам да се обърне към личния си лекар.

Доброто чревно здраве води до добро психично състояние

Как оценявате ролята на фармацевта в консултирането на тези пациенти?

Фармацевтите са първата линия за пациентите, които страдат от диария. В ерата на медицината на доказателствата вече разполагаме с редица проучвания и препоръки за това как да разграничаваме различните лекарствени средства и хранителни добавки. Това ни дава много големи възможности за намиране на правилното средство за нуждата на всеки пациент. Заедно с образованието, което съм придобил, тази информация прави фармацевтичната грижа цялостна и пациентите ми осъзнават това. След консултациите, които ежедневно правя в аптеката мога да споделя, че все повече от пациентите идват при мен веднага след първите си оплаквания и аз имам възможност, чрез препоръките си да им помогна да стопират развитието на диарията си още в ранен етап. Тук моята роля е от ключово значение за комфорта, който мога да осигуря на пациентите си. Благодарение на някои нови средства, с които разполагам, имам възможност да печеля доверието на пациентите си. Това са продукти, които действат етиологично, т.е. действат директно срещу причинителя, а не просто да лекуват симптомите.

Какви са препоръките ви към пациентите?

Винаги една от най-важните части от терапията е да се прилага диета и хидратация. Пациентите трябва да се хранят с лесносмилаеми храни, без подправки и допълнителна термична обработка. Добре е да се внимава с приема на витамини, но да се добавят електролити, фибри и пробиотици. Често препоръчвам и в първите 6 часа от стартиране на диарията пациентите да ограничат храненията, а да наблегнат на течностите – вода и чай. Това от една страна ще съдейства за по-бързото елиминиране на токсините, а от друга ще намали риска от дехидратация, което е често срещано усложнение. Също така е важно храненията да са на малки порции, неколкократно.

Кои средства препоръчвате в терапията и на какво основание се спирате на тях?

В последните години познанията ни в употребата на пробиотични култури се увеличиха драстично. Освен практиката ни, вече има и сериозни научни доказателства за тяхната употребата. За щастие различният начин на обработка на някои микроорганизми дава възможност те да се използват за различни нужди – например методът на тиндализация.

Тиндализацията е многофакторен процес, при който чрез топлинна обработка на полезни бактерии се стимулира производството на бактериоцини. Те действат директно срещу причинителя, като го инактивират директно или косвено. Това прави бактериоцините предпочитано етиологично средство в терапията. Има интересни научни доказателства, които сравняват бактериоцините с Лоперамид (най-използваното лекарство срещу диария) и освен по-бързото действие на бактериоцините доказват и техния по-добър профил на безопасност.

Продукт, който съдържа тиндализирани микроорганизми е Ре-Комфорт. От определен период от време аз препоръчвам Ре-Комфорт и винаги, когато пациентите се връщат се радвам на високия кредит на доверие от тяхна страна. Продуктът е лесен за дозиране и пациентите дори не се усещат като в процес на лечение, защото таблетките се дъвчат и са с приятен плодов вкус. Голямо предимство е, че мога да го предложа на пациенти от всички възрасти – от 3-месечни бебета, до техните най-възрастни роднини. Компактната опаковка е за 3-дневен курс, който е достатъчен за овладяване на състоянието. Най-голямото спокойствие е безопасността на Ре-Комфорт, защото липсват противопоказания и рискове от странични действия, което при другите продукти от тази група не е така.

Домашни лекове за разстроен стомах

Какво бихте посъветвали пациентите след отшумяване на симптомите за превенция от рецидив?

Почти невъзможно е след отшумяване на симптомите на диарията да няма последици за гастро-интестиналния тракт. Микрофлората е доста разколебана в този момент и е необходимо бързо да възстановим нейния баланс, защото на всички ни е известно голямото значение на чревния имунитет за общия имунитет на човека. В тези случаи препоръчвам на пациентите минимум едномесечен курс с пробиотик+пребиотик. Един от най-добрите и доказани продукти е Био Баланс, отличаващ се с двоен слой защита, с удобен, еднократен прием и форми за цялото семейство.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД