До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Котката ми яде кучешка храна... Безопасно ли е?

Котката ми яде кучешка храна... Безопасно ли е?
Хващали ли сте котката си да краде и да хапва от храната на кучето? Вероятно този неин навик ви изпълва с притеснение дали това няма да и причини стомашно неразположение.

Не се безпокойте! Нищо няма да и стане. Ако котката ви си хапне мъничко от кучешката храна, няма да има никакви неприятни последствия за нея. От друга страна, обаче, няма и да е от полза за здравето и.

Кой е по-умен: Котки срещу Кучета?

Предлагаме ви няколко аргумента защо не е препоръчително да храните котката си дълго време с кучешка храна:

1. Ако храните котката си дълго време с кучешка храна, твърде възможно е да се появи здравословен проблем. Това е така, защото храната за кучета и храната за котки имат различен хранителен състав и доставят различни нутриенти на организма респективно на кучето и на котката.

2. Имайте предвид, че котките и кучетата имат различни хранителни нужди – за да са в добро здраве, котките имат нужда да приемат повече протеини на месна основа и животински мазнини. А хранителният режим на кучетата трябва да включват, както месо, така и зеленчуци.

3. Котешката и кучешката храна се различават по вкус и по състав. Котките възприемат вкуса по различен начин от кучетата (например, те не усещат сладост). По тази причина котешките храни са доста по-вкусни, за да могат да привлекат котката да си хапне. Интересното е, че би трябвало кучешката храна да не ги привлича и да им се струва неприятна. Обратното – кучетата пък са привлечени от вкусната котешка храна, пълна с протеини.

4. По природа котките се нуждаят от храна, която има много по-високо съдържание на протеини, отколкото съдържа кучешката храна. Различните марки и видове храни за кучета се отличават с по-високи нива на протеини, но като цяло дори тези специализирани храни за кучета не достигат толкова високо ниво на протеини, необходимо за поддържане здравето на котките.

5. Както при хората, организмът на котките също не може да произвежда таурин (аминокиселина, която помага за усвояването на мазнините и изхвърлянето на токсините). По тази причина котките трябва да си го набавят с храната в противен случай е възможно да имат проблеми с храносмилането, сърдечно-съдови проблеми или загуба на зрение. Всички видове храни за котки съдържат в състава си таурин, но рядко тауринът участва в състава на храната за кучета.

6. Арахидоновата киселина представлява Омега-6 мастна киселина, която също не се произвежда от котешкия организъм, а трябва да се набави с храната. Котките, страдащи от ниски нива на арахидонова киселина, могат да проявят неспецифични симптоми като ненормални стойности на черния дроб или бъбреците, както и кожни проблеми. Понеже кучешкият организъм може да произвежда тази мастна киселина, изключително рядко храните за кучета са обогатени с Арахидонова киселина.

7. Храната за котки е обогатена с витамин А, тъй като котешкият организъм не може да произвежда този витамин и също трябва да си го набавя чрез храната. В състава на повечето кучешки храни също има витамин А, но не е в достатъчно количество, необходимо за организма на котката. При липса на витамин А котката може да развие мускулна слабост или нощна слепота.

8. Котките също имат нужда да приемат с храната си Ниацин или Витамин В3 – водоразтворим витамин от групата В, който също е важен за доброто здраве на вашия домашен любимец.

9. Възрастта на котката също е от значение за храната, която приема. Например, бързо растящите котенца се нуждаят от повече хранителни вещества и енергийни източници, докато по-възрастните здрави котки се нуждаят от повече протеини, за да поддържат мускулите си с напредването на възрастта.

Тъй като съдържа по-нисък процент протеини и други хранителни вещества, кучешката храна не е добър вариант да се приема от котката за по-дългосрочен период в който и да е етап от нейния живот.

Космените топки при котките - трябва ли да се притесняваме?

За да имате жизнена и щастлива котка в добро здраве, от съществено значение е тя да приема висококачествена здравословна храна, която да покрива хранителните нужди на организма и. Макар че храната за кучета няма да нанесе вреди на котешкия организъм, ако котката си хапне малко от нея, добре е да имате предвид, че тя все пак не е предназначена за котки и няма да и достави достатъчно енергия и протеини.

Ако котката си открадва храна от кучето ви от време на време, нищо няма да и стане, стига да не яде само кучешка храна постоянно, тъй като това може да доведе до нейното недохранване.

Снимка: Anna Kumpan on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД