contacts
За въпроси: sales@afya-pharmacy.bg
afya
profile
Потребителски достъп
Продукти Разширено

Сезонните алергични конюнктивити - какво е важно

Сезонните алергични конюнктивити - какво е важно
Сезонният алергичен конюнктивит е най-честата форма на алергичните очни заболявания. От него страдат около 15-20% от населението, като през последните години този процент значително нараства. Обостря се през пролетта и се активира до края на лятото. Дължи се на т.н. “реакция на свръхчувствителност Тип 1” и обикновено се причинява от полени на треви, храсти, дървета и др.

Алергията към полени представлява патологична реакция на имунната ни система към нормално разпространяващи се в природата поленови зрънца.

Сезонният алергичен конюнктивит се среща по-често при хора, които страдат от сенна хрема, астма, екзема и засяга обикновено и двете очи. Засегнати са хора от всички възрасти. Ако прекарваме повече време в закрити помощения, сме изложени на действието на множество алергени, характерни за вътрешната среда, като прах, плесени, домашни любимци и храни. Най-важни обаче си остават алергените от външната среда (на открито), като полените. Замърсяването на въздуха в градовете може да направи тези алергени по-агресивни, което от своя страна да повиши тежестта на алергичните симптоми. Доказано е, че хората от градовете страдат по-често от алергични конюнктивити, в сравнение с тези от селските райони.

10-те най-често срещани причинители на алергия

При това заболяване обикновено има фамилна анамнеза - при един родител с поленова непоносимост, вероятността детето да развие такава през всеки един етап от живота си е около 25%.

Какви са основните симптоми?

Основните симптоми при сезонен алергичен конюнктивит включват сърбеж, зачервяване, сълзене, парене, чувство на сухота в очите. Тези оплаквания обикновено се повтарят по едно и също време всяка година, известно като “поленов сезон”. Сърбежът е един от най-изявените симптоми.

Диагнозата се поставя след консултация с офталмолог или алерголог и при необходимост се назначават определени изследвания.

Как да облекчим симптомите?

Най-доброто средство за облекчаванена симптомите при сезонен алергичен конюнктивит се състои в избягване контакта с алергена (например на цъфнала трева при алергия към тревни полени). За съжаление това не винаги е възможно.

Спазването на добри хигиенни навици би могло до голяма степен да облекчи симптоматиката:

- Измивайте ръцете и лицето си веднага след разходка и избягвайте да докосвате очите си
- прилагайте студени компреси
- почиствайте клепачите и мигления ръб само с подходящи хипоалергични и офталмологично тествани продукти
- използвайте слънчеви очила
- овлажнявайте очите си.

Използването на изкуствени сълзи без съдържание на консерванти е много важно, тъй като те спомагат за отмивнето на алергените, предпазват и хидратират очната повърхност. Приложението на противоалергични лекарствени средства от групата на антихистамините за локално приложение (под формата на очни капки) значително намаляват сърбежа, дразненето и зачервяването.

В последните години във връзка със значителното увеличаване използването на различни електронни устройства (компютри, телефони, лаптопи, таблети), както и носенето на контактни лещи все по-наложителна стана употребата на изкуствените сълзи. Така наречения „Синдром на Сухото око“ е един от най-често срещаните очни проблеми и една от основните причини за посещение при офталмолог.

При пациенти страдащи от сезонен алергичен конюнктивит този проблем се обостря допълнително.

Thealoz®Duo е изкуствена сълза от ново поколение произведена от френската фармацевтична компания Laboratoires Théa, специализирана в производството на иновативни продукти за очи без консерванти. Комбинацията от две естествени съставки, хиалуронова киселина и трехалоза, предлага максимална хидратация и смазване на повърхността на окото на пациенти, страдащи от лека до тежка сухота в очите.

Хиалуроновата киселина е биополимер, който има способността да задържа големи количества вода, а също и да прилепва към очната повърхност, като я овлажнява. Трехалозата е дизахарид, който навлиза в епителните клетки и предпазва клетъчната мембрана от загубата на вода, както и протеините от разрушаване. Thealoz®Duo не съдържа консерванти, което е от особена важност, тъй като консервантите в капките за очи биха могли да предизвикат дразнене, зачервяване и допълнително изсушаване на очната повърхност.

Thealoz®Duo хидратира, защитава, регенерира очната повърхност и оказва благоприятен ефект при сезонен алергичен конюнктивит.

През пролетта и лятото, когато се обострят симптомите могат да се използват и капки за очи с противоалергичен ефект от групата на антихистамините.

Забак (Zabak) капки за очи е разтвор, без консервант, съдържащ кетотифен, който е антиалергично лекарство.

Забак се използва за лечение на симптомите предизвикани от сезонен алергичен конюнктивит. Отпуска се без лекарско предписание. Винаги четете листовката преди употреба и се консултитайте с Вашия фармацевт.

Сезонът на алергичните конюнктивити

За радост, макар и сред най-често срещаните очни заболявания през пролетно-летния сезон, алергичните конюнктивити сравнително рядко водят до тежки усложнения. Причиненият дискомфорт и влошено качество на живот на пациентите, обаче никога не бива да се пренебрегват. Спазвайки правилата за хигиена и използвайки подходящите капки за очи, бихме могли да намалим значително неприятната симптоматика и да се радваме на пролетта и лятото.
Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения