До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Каква е ролята на Витамин К за нашето здраве?

Каква е ролята на Витамин К за нашето здраве?
Знаете ли, че мъжете се нуждаят от 120 мкг витамин К, а жените - от 90 мкг на ден, особено когато са бременни или кърмят. Витамин К е един от мастноразтворимите витамини, който подпомага съсирването на кръвта и се грижи за здравето на костите. Недостатъчните нива на витамин К в организма може да причини прекомерно кървене от рани, от венците, от стомашно-чревен тракт или от носа, както и обилни периоди на менструация при жените, както и загуба на костна плътност.

Витамин К се среща в две форми, K1 и K2. Витамин К1 или филохинонът е естествена форма, която представлява 75–90% от количествата витамин К, които хората си набавят чрез храната. Среща се главно в зелените листни зеленчуци (спанак, кейл, броколи, брюкселско зеле, салата айсберг и др.), бобовите растения и растителните масла.

Симптоми, които показват, че не ядете достатъчно зеленчуци

Витамин K2 представлява група съединения, известни като менахинони или MK, като най-известните са MK-4 и MK-7. Всеки от тях играе значителна роля в различни функции на човешкото тяло. Витамин К2 се среща предимно в храни на животински произход, като месо, субпродукти, непастьоризирани млечни продукти и в жълтъка на яйцата, както и във ферментирали храни като сирене, кисело зеле, кимчи и др.

За да си набавите необходимите количества витамин К е важно с каква бионаличност е витамина, т.е. колко добре се абсорбира от организма. Скоростта на усвояване на мастноразтворими хранителни вещества като витамин К също зависи от количеството мазнини в източника на храна. Тъй като витамин К2 се намира в мазни храни като месо или мляко, той се усвоява по-добре.

От друга страна трябва да се внимава с консумацията на транс-мазнини (тези, които се влагат в производството на чипсове, солети, крекери, вафли, бисквити, сладоледи, кроасани и др.), тъй като те намаляват абсорбцията на витамин К в костите. Недостатъчната консумация на достатъчно зеленчуци, както и редовната употреба на някои лекарства като антибиотици могат да изчерпат нивата на витамин К в тялото ви.

От друга страна, установено е, че по-малко от 10% от витамин К1, намиращ се в растителни източници, също се абсорбира добре. За да се увеличи усвояването му, добре е тези растителни източници да се комбинират със здравословна хранителна мазнина.

Полезните мазнини: от Алфа до Омега мастни киселини

Повечето подтипове на витамин K2 циркулират по-дълго в тялото благодарение на своите дълги вериги. Тъй като дължината на страничната верига може да определи колко дълго всеки витамин K циркулира в кръвта, K2 над MK-4 циркулират в кръвта значително по-дълго от K1.

Например, MK-7 остава в кръвта в продължение на дни, докато K1 (също MK-4) може да остане в кръвта за един час, през който се транспортира предимно до черния дроб и се използва от него.

Витамин К има три основни функции - съсирване на кръвта, защита на костите и защита на сърцето - като за тези функции са необходими както витамин K1, така и витамин K2. Поради разликата в структурите и скоростите на абсорбция и циркулация, различните форми на витамин К имат различна ефективност.

Витамин K1 помага повече за съсирването на кръвта, докато витамин К2 допринася за регулирането на калция в човешкото тяло, което е жизненоважно за костите и тяхната минерализация, както и тази форма на витамин К е по-ефективна за предотвратяване загубата на костна тъкан и защита на артериите.

От друга страна, витамин К активира протеин, наречен матричен гла-протеин (MGP), който предотвратява отлагането на калций в артериите. Тези отлагания на калций водят до развитието на плака, което води до сърдечни заболявания.

И все пак, здравословният хранителен режим трябва да включва и двата вида витамин К, защото липсата на който и да е от тях влошава съществуващите здравословни проблеми. Тъй като тялото не може да съхрани витамин К, нездравословното и небалансираното хранене може да причини дефицит на този витамин.

Ниски нива на витамин К се наблюдават най-често при хората, които имат лошо усвояване на мазнини, бактериален дисбаланс или тези с хронични заболявания като рак, заболяване на жлъчния мехур, муковисцидоза, цьолиакия, хроничен панкреатит или болест на Крон, както и при хора, приемащи антибиотици и антикоагуланти.

Ако се окаже, че имате ниски нива на витамин К, вашият лекар може да ви предпише допълнителен прием на витамина под форамата на хранителна добавка. Добре е, обаче, да обсъдите с него какви лекарства приемате в момента, тъй като витамин К си взаимодейства с някои от тях. Например витамин К помага за съсирването на кръвта, но ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, трябва да намалите или да прекратите приема на витамин К.

Най-важното, което трябва да знаете за дефицита на калций

Също така някои лекарства за понижаване на холестерола, също могат да намалят количеството мазнини, които тялото ви абсорбира и по този начин да намалят и нивата на витамин К. От друга страна, ако приемате добавки с витамин D, уверете се, че приемате и повече витамин K2, тъй като при прием на витамин Д тялото ни произвежда повече от протеините, които придвижват калция в организма. Ролята на витамин К2 е да активира тези протеини и калцият да бъде доставен до необходимите места.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД