contacts
За въпроси: sales@afya-pharmacy.bg
afya
profile
Потребителски достъп
Продукти Разширено

Синдром на неспокойните крака – как да се справим?

Синдром на неспокойните крака – как да се справим?
Случвало ли ви се е през нощта да се будите от неприятното усещане на мравучкане, когато краката ви са изтръпнали или точно като заспивате, да потрепнете с крак или ръка? Или пък краката ви пулсират, когато сте в покой и имате непреодолимото желание да ги раздвижите?

Тези усещания не само, че са неприятни, но ако не са еднократни, може да означават, че имате здравословен проблем. В такъв случай е добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар, който ще ви назначи лабораторни изследвания, за да установи трябва ли да се притеснявате.

Грижа за краката в домашни условия

Разбира се, това явление се среща при много хора - един от всеки 10 човека е имал такива симптоми в някакъв момент от живота си. Нарича се Синдромът на неспокойните крака (СНК) или болест на Willis-Ekbom. Представлява неврологично състояние вследствие на сензорно-моторно нарушение, което често се влошава вечер или през нощта. При някои хора се проявява от време на време, а други може да изпитват от леки неприятни до изключително болезнени симптоми всяка вечер.

Необичайното при Синдрома на неспокойните крака е, че симптомите се засилват, когато сте в легналото положение или сте в покой, което в много случаи затруднява заспиването или пълноценната почивка през нощта. Ако заболяването е в тежка форма може да причини безсъние или да влоши качеството на съня, което може да повлияе неблагоприятно както на работния процес, така и на личните ви отношения. При подценяване на ситуацията всичко това може да доведе до тревожност и депресия.

Доказано е, че Синдромът на неспокойните крака се среща два пъти по-често при жените и макар че може да засегне хора от всяка възрастова група, при дамите на средна възраст и при по-възрастни хора е по-вероятно да се прояви.

Хората със Синдром на неспокойните крака имат необичайни чувства в краката си (като сърбеж, мравучкане, придърпане, болки, пулсиране или пробождания) и силно желание да раздвижат краката си, за да накарат усещанията да изчезнат. Състоянието може да се появи и в други области като ръцете, гърдите или главата. Обикновено симптомите възникват от двете страни на тялото, но е възможно да се проявят и само от едната страна, или да започнат от едната страна и след това да се преместят от другата.

Какви са причините за появата на Синдрома?

Трудно е да се определи какво точно причинява този синдром. Доказано е че е свързано с дисбаланса на нивата на допамин – това е невротрансмитер, който контролира движението на мускулите. Естественият спад на нивата на допамин в късните часове на денонощието може да доведе до неволни движения. Това обяснява защо симптомите на СНК се влошават вечер или през нощта.

Синдромът на неспокойните крака може да се причини и от следните фактори:

• ако имате недостиг на желязо или установена желязодефицитната анемия това може да увеличи риска от поява на СНК – в тези случаи е добре да приемате храни богати на желязо или добавки, за да облекчите симптомите.
• при липса на магнезий – магнезият е жизненоважен минерал, който спомага за нормалната функция на мускулите и нервнта система. Недостигът му също може да влоши симптомите при синдром на неспокойните крака.
• при наличие на други хронични заболявания като диабет, затлъстяване, ревматоиден артрит, болест на Паркинсон, фибромиалгия, при недостатъчно активна щитовидна жлеза или хронично бъбречно заболяване – всички тези заболявания също могат да бъдат отключващ фактор за синдрома на неспокойните крака.
• ако приемате някои лекарства като антихистамини, антипсихотични лекарствени средства и лекарства за хипертония, те също могат да засилят симптомите.
• системното лишаване от сън, стрес, тютюнопушене, алкохол, липса на упражнения биха могли да предизвикат поява на заболяването или да влошат симптомите.
• през последния триместър на бременността някои жени изпитват симптоми на СНК – добрата новина е че симптомите изчезват сами около месец след раждането.

Как можем да си помогнем, ако имаме СНК?

При тежки случаи на Синдром на неспокойните крака, Вашият лекар може да ви предпише болкоуспокояващи, медикаменти, подобряващи съня или такива, които повишават допамина. За щастие, по-леките форми на синдрома можете да управлявате като промените начина си на живот, чрез упражнения и като следвате определен режим на хранене.

Старайте се да водите здравословен начин на живот. Ако до сега сте живяли по начин, който провокира появате на Синдром на неспокойните крака, време е да промените някои от навиците си. Като начало намалете или по възможност спрете употребата на алкохол, кофеин и тютюн, тъй като те могат да предизвикат и да влошат симптомите на заболяването.

Стремете се към здравословна, балансирана диета. Наблегнете на консумацията на храни, богати на желязо и магнезий като птиче месо, морски дарове, спанак, бобови растения, яйца и др. Ако решите да приемате добавки, не забравяйте първо да се консултирате с Вашия лекар.

Опитайте се да си осигурите качествен сън като поддържате добри навици, спазвайки определени часове за лягане и ставане. Избягвайте дрямките през деня, за да можете през нощта да поспите добре.

Бъдете физически активни – разхождайте се, практикувайте йога, тай чи или упражнения за разтягане. Това ще облекчи симптомите на Синдрома на неспокойните крака. Важно е, обаче, да избягвате физическата активност в часовете точно преди лягане.

Редовно се глезете с масаж, съчетан с ароматерапия. Това ще помогне за добрият тонус и ще облекчи симптомите на СНК.

5 лесни трика за по-добър сън

Макар че Синдромът на неспокойните крака не е животозастрашаващ, той може да доведе след себе си редица други нарушения в здравословното състояние на човек. Симптомите обикновено изчезват, ако е възможно да се отстрани основната причина за появата им. Обаче, ако причината остане неустановена, симптомите биха могли да се влошат с времето и да повлияят сериозно на качеството ви на живот.
Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения