До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Защо боядисваме първото Великденско яйце в червено

Защо боядисваме първото Великденско яйце в червено
Великден е един от най-значимите християнските празници, в който християните честват Възкресението на Иисус Христос. По традиция в четвъртия ден от Страстната седмица (седмицата преди Великден) се боядисват Великденските яйца. Днес, на Велики Четвъртък, ще Ви разкажем повече за тази традиция.

Всеки от нас свързва Великденските празници с боядисването на яйца и с аромата на прясно изпечен козунак. Великденските яйца и козунака са едни от основните характеристики на християнските празници.

Да поправим щетите след празниците

В България традиционно яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или на Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Яйцата се сваряват и най-възрастната жена в семейството оцветява първото яйце в червено. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

Червеното яйце е символ на Възкресението Христово. В Източното православие и в католицизма великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Иисус Христос, твърдата черупка символизира запечатаната гробница на Христос, а пропукването на яйцето - Неговото възкресение. Според обичая първото боядисано в червено яйце се слага пред домашната икона и се пази до следващия Великден.

Според преданието, обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възникнал, когато Мария Магдалена поднесла яйце на император Тиберий и му казала „Христос возкресе!”. Скромността на дара не удивила императора, защото той знаел древния обичай на Изтока, практикуван и от юдеите, които в знак на почит поднасяли дар със символично значение.

Следвайки този обичай и с нечуваните дотогава думи "Христос воскресе!", Мария Магдалена искала да събуди любопитството на императора. Разяснявайки значението на този дар, тя започнала да разказва на императора за живота, чудесата, разпятието и възкресението на Иисус Христос.

По примера на Мария Магдалина, християните започнали да си даряват един на друг червени яйца и в неделя, на Великден, да се поздравяват с: "Христос воскресе!“, а отговорът на този поздрав е: „Во истину воскресе!".

Обикновено останалите яйца се боядисват в разнообразни цветове. Всяка домакиня сама решава как да украси яйцата – обагряйки ги едноцветно или като ги рисува на ръка с различни цветове. За допълнителна украса се ползват отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък.

Днес съществуват различни техники за боядисване на яйцата за Великден, но преди години домакините са използвали изцяло натурални продукти – например за червен цвят са сварявали червено цвекло, син цвят са получавали с цветно зеле, зелен – от коприва, спанак или магданоз, бежов – с кафе, оранжев – от смрадлика, жълт – при сваряване на орехи или обелки от стар кромид лук и т.н.

Другият символ, който традиционно се приготвя на Великден, е козунакът – обреден сладък хляб с кръгла или продълговата форма. Козунакът се замесва рано в събота сутрин като се оформя с тройната плитка, усукана, „прегърната“ или преплетена, която символизира триединството.

Как да не дебелеем по време на празниците

Великденските яйца и козунакът се консумират едва когато настъпи самият Великден – в неделя след Възкресение. Яйце се дарява и на всеки гост, който прекрачи прага на дома. Според традицията на Великден всеки от семейството си избира яйце и с него удря яйцето на някой друг, за да се види кое е най-издържливото. Поверието гласи, че човекът, чието яйце остане здраво, ще се радва на здраве през цялата годината.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД