До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме

Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме
Eмоциите са важна част от нашето ежедневие. Те оказват влияние върху начина, по който живеем и по който взаимодействаме с другите хора. В някои ситуации може да изглежда, че емоциите ни са разхвърляни, сложни и объркващи, а в други – че сме управлявани от тези емоции.

Подвластни на емоциите, всеки ден правим избори, предприемаме действия, вземаме решения. Тези емоции влияят също и на нашите възприятия за околния свят. Способността да разпознаваме и да говорим за своите емоции - както със себе си, така и с другите хора – е  ключова част от развитието на емоционалното ни здраве.

Негативните емоции могат да предизвикат проблеми със стомаха

За да осъзнаем истински емоциите, е важно да разберем трите компонента на емоцията – как изпитваме емоцията (субективен), как тялото ни реагира на емоцията (физиологичен) и каква реакция имаме в отговор на емоцията (експресивен). Тези компоненти оказват влияние при процеса на управление на емоциите, така че те да могат да изпълняват целта си и да можем ние да извлечем максимума от нашите емоциите.

Различните хора изпитват различни емоции, в зависимост от настроението, темперамента, личностните характеристики на човека, нрава му и неговата мотивация.

Вероятно си задавате въпроса защо изобщо изпитваме емоции и каква е тяхната роля? Ето каква е ползата от тях в нашето ежедневие:

Емоциите ни мотивират да направим нещо

Ако ви предстои изпит и се тревожите дали ще се представите добре, емоциите могат да ви подтикнат да учите повече и да се подготвите за изпита. Благодарение на емоцията, която изпитвате, ще имате мотивация да предприемете някакви действия и да направите нещо положително, за да подобрите шансовете си да получите по-добра оценка на предстоящия изпит.

Също така, за да изпитаме положителни емоции и да сведем до минимум вероятността те да са негативни, сме склонни да предприемем определени действия. Например, може да търсите занимания, които ви карат да се вълнувате, да се чувствате удоволетворени и щастливи. От друга страна, най-вероятно бихте избегнали ситуации, които потенциално биха могли да доведат до скука, тъга или безпокойство.

Емоциите ни помагат да оцелеем и да избягваме опасностите

Според Чарлз Дарвин емоциите имат адаптивна роля в живота ни - позволяват на хората и животните да оцелеят и да се размножават. Когато сме ядосани, има вероятност да се изправим срещу източника на нашето раздразнение. Когато изпитваме страх, е по-вероятно да избягаме от заплахата. Когато чувстваме любов, може да потърсим половинка и да се размножим. По този начин емоциите ни мотивират да действаме бързо и да предприемаме действия, които ще увеличат максимално шансовете ни за оцеляване и успех.

Емоциите могат да ни помогнат да вземем решения

Нашите емоции оказват голямо влияние върху решенията, които взимаме ежедневно. Установено е, че хората с определени видове мозъчни увреждания, засягащи способността им да изпитват емоции, също имат намалена способност да вземат добри решения.

Дори в ситуации, в които вярваме, че нашите решения се ръководят чисто от логиката ни и рационалността ни, емоциите отново оказват влияние. Нашата емоционална интелигентност (т.е. способността ни да разбираме и управляваме емоциите) играе ключова роля при вземането на решения.

Емоциите позволяват на другите хора да ни разбират

Когато взаимодействаме с други хора, е важно да покажем някаква реакция, която да им помогне да разберат как ние се чувстваме. Тези сигнали могат да включват емоционално изразяване чрез езика на тялото (например различни мимики и жестове), показващи емоциите, които изпитваме в момента.

В други случаи това може да включва директно информиране на отсрещния човек за това как се чувстваме в момента. Например, всеки от нас е споделял с близък човек или приятел, че се чувства щастлив, тъжен, развълнуван или уплашен.

Емоциите ни позволяват ние да разбираме другите

Точно както нашите собствени емоции предоставят ценна информация на другите за нас самите, така и техните емоционалните изрази ни помагат да контактуваме по-лесно с тях. Социалната комуникация е важна част от нашето ежедневие и взаимоотношения ни. Освен това умението да тълкуваме и да реагираме на емоциите на другите също е от съществено значение.

Всичко това ни позволява да реагираме адекватно, да изградим по-дълбоки и по-значими отношения с нашите приятели и близки, както и да общуваме ефективно в различни социални ситуации. Разбирането на емоционалните прояви на другите ни дава ясна информация за това как може да се наложи да реагираме в конкретна ситуация.

Емоционалната подкрепа не се понася добре от мъжете

В заключение бихме могли да кажем, че нашите емоции могат да ни помогнат да водим добър личен и социален живот, да вземаме решения, да общуваме ефективно и да разбираме себе си и другите по-добре. Всичко това е възможно, ако се научим да управляваме емоциите си. По този начин емоциите могат да ни дадат инструментите и ресурсите, от които се нуждаем, за да живеем смислено и щастливо, изпълнени с енергия и любов. В противен случай същите тези емоциите биха могли да бъдат и разрушителни.

Снимка: Tengyart on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД