До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Необичайни симптоми при алергия към мляко

Необичайни симптоми при алергия към мляко
Въпреки че млякото се счита за отличен източник на протеини и калций, то е и една от осемте храни, причиняващи 90% от детските алергии. Останалите седем са яйца, фъстъци, костилкови ядки, соя, риба, миди и пшеница.

Алергията към мляко представлява имунна реакция към протеините в млякото (казеин и суроватка). Когато човек с алергия към мляко консумира млечни продукти, тялото му предизвиква имунен отговор, за да се пребори с това, което смята за вредно вещество. За да неутрализира заплахата (млечни протеини), имунната система освобождава химикали, наречени хистамини, които причиняват различни алергични реакции.

Много хора бъркат алергията към млечни продукти с непоносимостта към лактоза. Макар и симптомите им да са сходни, те са доста различни. За разлика от алергията, непоносимостта към лактоза се появява, когато при човек липсва ензимът (лактаза), която разгражда лактозата (млечна захар) в червата.

Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях?

Симптомите варират от леки и неприятни до тежки и животозастрашаващи. Те включват копривна треска, обриви, сърбеж, оток на гърлото, устните, езика, гадене, повръщане и затруднено дишане. Понякога е възможно алергичните реакциите да се изразяват в коремни спазми, диария, хрема, а хората, които са силно алергични към мляко, могат да изпаднат дори в анафилактичен шок след консумация на мляко и млечни продукти. Това е животозастрашаващо състояние, при което дихателните пътища се свиват и дишането се затруднява.

Алергичната реакцията към млечни продукти и мляко може да се прояви веднага или до три дни след консумацията на млечните продукти. Тези забавени отговори на имунната система често затрудняват диагностицирането на алергията, тъй като е възможно човек да не свърже симптомите си с това, което е похапнал преди два-три дни.

Поради тази забавена проява във времето, симптомите при алергията към мляко могат да наподобяват някакво заболяване и да затрудняват специалистите. Обединяващият механизъм, лежащ в основата на всички проявени симптоми, е възпалението. Алергията към млечни продукти (и въобще хранителните алергии) може да доведе до претоварена имунна система и до хронично възпаление в тялото.

Ето някои по-необичайни симптоми, които могат да ви подскажат, че имате алергия към мляко и млечни продукти:

Кожни обриви, раздразнения и екземи

Ако страдате от хронични кожни проблеми, акне или екземи, твърде вероятно е това да е един от признаците, че имате алергия към млечните продукти. Много проучвания доказват връзката между акнето и консумацията на млечни продукти. От друга страна, хора с хронични кожни проблеми съобщават, че състоянието на кожата им значително се подобрява след като елиминират млечните продукти от режима си на хранене.

10-те най-често срещани причинители на алергия

Болки в ставите

Болките в ставите също биха могли да са скрит знак за това, че проявявате алергия към млечните продукти. При проведени проучвания през 1986 г участници са били подложени на елиминираща диета, отстранявайки за определено време от ежедневното си меню млякото и млечните продукти. Резултатите показват подобряване на състоянието и намаляване на болките в ставите дори и при тези участници, които страдали от ревматоиден артрит. Обратното - при тези от тях, които отново са въвели мляко и млечни продукти в хранителния си режим, симптомите на болки в ставите са се засилили.

Проблеми с дишането, астма и проблеми със синусите

Млякото и по-специално казеинът в него причинява повишено производство на слуз в дихателните пътища и белите дробове, а също така може да предизвика хронични възпаления на лигавиците. С течение на времето тази слуз може да доведе до повтарящи се проблеми със синусите като хроничен синузит, както и до други проблеми с дишането, например астма.

Умора и липса на енергия

Ако често се чувствате уморени и отпаднали или нямате енергия за нищо, причините могат да са много - проблеми с щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, стрес и др. Обаче, в случай, че са ви направили необходимите изследвания и няма видима причина за състоянието ви, твърде вероятно е да става дума за алергична реакция към млечни продукти. В много случаи умората и чувството за отпадналост е често срещан симптом на алергия, който не е много характерен и се случва да се игнорира при диагностицирането.

Млечните продукти засилват сенната хрема

Както при всички хранителни алергии, алергията към мляко може да е трудна за идентифициране. В началото вашият лекуващ лекар може да ви помоли да водите подробен дневник на храната, която консумирате. Най-вероятно ще ви препоръча да изключите млякото и продуктите на млечна основа от хранителния си режим за определен период от време и след това да ги въведете отново, за да видите дали те предизвикват някаква реакция.

Вашият алерголог може да ви изпрати на кръвни или кожни изследвания, за да диагностицира алергията по-точно. Ако се докаже, че наистина сте алергични към мляко, специалистът ще ви научи как да управлявате вашата алергия към млечни продукти в зависимост от тежестта и.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД