До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Копривата - девет причини да започнем да я обичаме

Копривата - девет причини да започнем да я обичаме
Трудно ви е да изразите любовта си към копривата, нали? Вероятно, защото не можете да я докоснете. При допир листата и стъблото на растението предизвикват неприятно дразнене на кожата, придружено от сърбеж, зачервяване и подуване. Това се дължи на тънки власинки, наречени трихоми, с които е покрита копривата. Когато прилепнат към кожата ни, те освобождават химикали (мравчена киселина, хистамин и холин), които носят парещо усещане.

Кожните алергии: как да ги лекуваме с природни средства

За много деца парещата болка, придружаваща техния пръв обрив от коприва, е също така и важен урок за „тъмната“ страна на природата. Но парещата трева може да бъде укротена и използвана за добри каузи. Още от древни времена копривата се смята за едно от най-полезните за човешкия организъм растения, славещо се с ценни хранителни и лечебни качества.

Ето девет причини, заради които можем да започнем да обичаме копривата

1. Пеперудите я обожават. Копривата е храна за много пеперуди. Без нея различни опрашители на всякакви видове посеви биха страдали, а това пък ще засегне човешката хранителна верига.

2. Благодарение на богатия си състав, включващ незаменими аминокиселини, въглехидрати, фибри, наситени и ненаситени мастни киселини, както и множество витамини и минерали, копривата е известна с ценните си лечебни свойства.

• Има противовъзпалително действие, което от своя страна може да помогне за възпалителни състояния, включително остеоартрити и болки в ставите.
• Облекчава симптомите на подагра, тъй като помага за отстраняване на пикочната киселина от ставите, която е причина за болката и възпалението при подагра.
• Има благоприятен ефект при лечение на симптоми на увеличена простата при мъже с доброкачествена простатна хипертрофия, както и при проблеми с бъбреците и пикочния мехур.
• Помага при симптоми на алергични реакции като сенна хрема, благодарение на противовъзпалителните си качества.
• Стимулира имунната система чрез съдържащите се в копривата съединения, включително флавоноиди, каротеноиди и витамини А и С. Изследванията показват, че екстрактът от коприва засилва имунния отговор, насърчавайки активността на имунните клетки.
• Спомага за регулирането на храносмилането, намалява стомашно-чревните разтройства и помага за поддържане на добър чревен баланс.
• Допринася за контрола на нивата на кръвната захар, което превръща копривата е ефективно средство за лечение на хипертония и диабет.
• Чрез антиоксидантните си свойства, копривата подпомага нормалната функция на черния дроб и детоксикацията на организма.
• Успокоява кожните раздразнения и спомага за по-бързото заздравяване на рани и изгаряния.
Копривата е всеизвестно ефективно средство срещу желязодефицитната анемия и за подпомагане на кръвоносната система, тъй като съдържа голямо количество желязо.
• Отварата от листата на копривата има благоприятен ефект при себорея, пърхот, косопад и подобрява на цялостното здраве на скалпа.

3. Копривата е воин. Опарването от копривата е нейната защитна реакция спрямо вас, защото нея не може всеки да я пипа току-така.

4. Но пък за сметка на това винаги расте в близост със собствената си противоотрова. Листата от лапад успокояват опарването от коприва и често растат в близост до нея. От друга страна, тяхната близост може би е чисто съвпадение, тъй като и двете растения лесно се адаптират към занемарена обстановка.

5. Копривата е модерна. Фибрите вътре в нея могат да бъдат превърнати в нишки, които се използват за направата на облекло, покривки за възглавници, и дори хартия.

6. За да отглеждате коприва не се изискват много грижи, защото това растение обича пустошта. Расте навсякъде, където почвата е богата на фосфати.

7. Поради уникалния си състав, копривата има свойството да пречиства кръвта и да подобрява кръвообръщението, което я прави изключително полезна за здравето.

8. И е вкусна… Но най-добре да се сервира „гореща“. Парещите й качества изчезват, когато листата биват сварени, поради което се консумира най-често под формата на чай. Ако не си падате по чай, може да си направите чудесна пролетна супа от коприва.

9. На последно място, но определено не по важност, както ще се убедите след секунда – копривата може да повдигне настроението, защото виното от коприва е факт. То е сухо, леко пенливо и отново набира популярност след известен период на „оттегляне“.

Подут корем? Не и ако пиете чай от тези билки...

Въпреки че копривата обикновено се счита за безопасна и нетоксична, при неправилна употреба може да има някои странични ефекти като разстроен стомах, дразнене на кожата, кожен обрив и изпотяване. Възможно е също да си взаимодейства с определени лекарства. Затова ако приемате някакви лекарства, се препоръчва преди употребата все пак да се консултирате с лекар или билкар.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД