До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Грижа за новороденото: Как да се справим с коликите

Грижа за новороденото: Как да се справим с коликите
През първите месеци повечето бебета плачат често – нормално новородените плачат средно от половин до един час на ден. Плачът е един от техните основните начини за общуване. По този начин вашето бебе ви казва, че е гладно, мокро, преуморено или че не се чувства добре. След като се погрижите за бебчето, то би трябвало да се успокои.

Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?

Ако сте родител отскоро, през първите 3 месеца ще се научите как да разпознавате причината за плача на вашето Слънчице. Още докато заплаче, вие вече ще сте наясно дали трябва да го нахраните, смените пелената или има друга причина за дискомфорта му. Ако се затруднявате и не знаете как да постъпите, използвайте методът на изключване – изключете една по една вероятните причини (уверете се, че бебето не е гладно, пелената му е чиста, променете позицията му, тъй като може да не му е удобно и т.н.)

Когато вече е обгрижено, ако то продължи да плаче неутешимо, твърде възможно е бебето да има колики. При новородените бебешките колики се срещат често след втората - третата седмица. Като родител е нормално да се притесните, особено когато сте опитали всичко, за което се сетите, за да успокоите бебчето.

Трябва да знаете, че бебешките колики не са симптом на някакво заболяване. Срещат се често при повечето бебетата – поне 40% от всички новородени имат колики през първите месеци. Макар и да не е сигурно каква точно е причината за появата на коликите, хубавото е, че те отшумяват сами към края на третия месец.

Какво представляват бебешките колики

Бебешките колики са състояние на раздразнение, което възниква внезапно и е придружено със силен и неутешим плач. Коликите се появяват предимно в късния следобед или в ранна вечер, но не е изключено бебето ви да има колики и през останалата част от денонощието. Възможно е неразположението на бебето да продължи с часове, понякога и до късно през нощта, което в много случаи нарушава режимът му на хранене и сън. За много родители е трудно да различат кога бебето плаче, защото има колики и кога плачът е свързан с друга причина. Педиатрите определят плача от колики като по-силен, по-интензивен и по-висок от нормалния плач – понякога дори е почти като писък.

Как да познаем, че бебето има колики

Ако бебето става неспокойно и внезапно започва да плаче без видима причина, като плачът продължава повече от два – три часа, твърде вероятно е да има колики. Наблюдавайте го и вероятно ще забележите, че:

- Бебето свива крачетата си нагоре към коремчето
- Коремчето му е подуто и има газове
- По никакъв начин не можете да го успокоите и не спира да плаче
- Докато плаче неутешимо, бебето изглежда неспокойно, лицето му почервенява, то стиска юмручета, маха по-интензивно с ръце и крака или се превива.

Имайте предвид също, че в периода, в който имат колики, бебетата могат да са по-чувствителни към светлината или към по-силните звуци, тъй като те допълнително натоварват сетивата му и му причиняват стрес.

Кои бебета са склонни към колики

Всяко бебе може да получи колики. Няма значение дали бебето е кърмено или хранено от шише, както и дали е момче или момиче. Ето какво би могло да ги провокира:

- ако бебето яде твърде много или твърде малко
- ако яде твърде бързо и поглъща много въздух, вследствие на което образува газове
- ако има алергия към адаптираното мляко или към храната, която майката консумира, ако го кърми.
- ако живее в стресова среда

Как да се справим с коликите

Когато започне да плаче, обърнете му внимание. Гушнете го и се опитайте да го успокоите като му говорите или му попеете, полюшвайки го. Покажете му нещо различно и интересно, за да го разсеете, насочвайки вниманието му към нещо друго.

Ако бебето се храни от шише, използвайте подходящо шише за хранене, което предотвратява попадането на въздушни мехурчета в бутилката и така помага да се намалят коликите и образуването на газове.

Някои бебета се успокояват, когато им се затопли коремчето. Гушнете бебето, така че с тялото си да го затоплите. Или нежно да масажирате коремчето му с леки кръгови движения половин час преди хранене.

Освен затоплянето на коремчето, при колики нашите баби са използвали чай от копър или от лайка, който са давали на бебето. Можете да опитате да му дадете или помолете педиатъра да ви изпише капки против колики и газове, както и пробиотик, който ще помогне за регулирането на чревната флора.

Ако кърмите, внимавайте какво хапвате, тъй като някои от храните като млечни продукти, някои риби, морски дарове, лук, чесън, зеле, домати и др.) могат да причинят стомашен дискомфорт на бебето. Ако подозирате, че определена храна допринася за увеличаване коликите на вашето бебе, елиминирайте я за една седмица и наблюдавайте дали ще има промяна в симптомите му. Качеството на кърмата си също можете да повишите и чрез прием на специален чай за кърмачки

Грижа за новороденото: Първото къпане на бебето

Въпреки, че коликите са често срещани при повечето бебета, добре е да се консултирате с педиатър, който ще даде най-подходящия съвет и допълнително бихте могли да обсъдите по какъв начин да действате, ако бебето е неспокойно и плаче при следващата поява на колики.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД