До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Кожните алергии: как да ги лекуваме с природни средства

Кожните алергии: как да ги лекуваме с природни средства
Досаден сърбеж по кожата, обриви, оток и дори мехури – тези алергични реакции се появяват, когато имате алергия от нещо и имунната ви система реагира на този алерген, отделяйки химични вещества, наречени хистамини.

Алергените са често срещани в ежедневието ни - пърхот от домашни любимци, латекс, отровният бръшлян, цветен прашец, насекомите, както и някои храни и лекарства. Дори слънчевите лъчи, водата, прекалено горещите или студени температури могат да доведат до алергични реакции при чувствителни хора.

Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях?

Можете да се справите с кожната алергия чрез различни антиалергични кремове, които намаляват раздразнението и възпалението, или чрез прием на антихистамини. В комбинация с тях, можете да прилагате и различни природни средства, които също биха могли да допринесат за облекчаване на симптомите.

Препоръчва се преди да използвате билкови лекарства, първо да ги тествате върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че те не са алерген за вас.

Хладен компрес – използвайте чиста и мека кърпа, напоена със студена вода. Сложете я внимателно върху обрива и я оставете за около 15 – 20 минути. Можете да повторите това многократно, докато почувствате, че възпалението е утихнало.

Вазелин – вазелинът ще овлажни и ще омекоти кожата ви. Освен това нанесения вазелин действа като бариера и предпазва кожата от контакт с други алергени.

Оризова вода – вземете вана с оризова вода, получена след сваряване на ориз. Оризовата вода е подходяща при раздразнена и много суха кожа. Прилагана 2 пъти дневно, тя ще подобри бариерната функция на кожата, намалявайки дехидратацията и.

Пробиотици - Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да ви помогнат да се справите с дерматит, свързан с хранителни алергии. Тези алергии се проявяват при консумация на млечни храни, яйца, ядки, риба или морски дарове. Освен обриви и сърбеж, хранителните алергии могат да причинят и други симптоми като повръщане, затруднено дишане и понижаване на кръвното налягане. При хора с хранителни алергии пробиотиците оказват благоприятно въздействие като ефективно намаляват симптомите на алергична реакция

Масло от чаено дърво – това етерично масло е широко известно със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Нанесете масло от чаено дърво върху засегнатата област и след 10 минути ще забележите, че размерът на петното значително е намаляло.

Масло от вечерна иглика – проучванията показват, че приемът на масло от вечерна иглика помага в борбата с кожните алергии. Това се дължи на съдържащата се в него гама-линоленова киселина, която подобрява състоянието на кожата особено при суха и възпалена кожа.

Масло от лайка – при кожни раздразнения и възпаления маслото от лайка добавено във ваната оказва благотворно влияние. Лайката е известна с противовъзпалителните си свойства. Добавете 10 капки масло от лайка във ваната и ще почувствате кожата си мека и възстановена.

Най-важното нещо, което трябва да направите, докато лекувате кожната алергия, е избягването на контакт с алергените, които причиняват проблема. Ако по време на работа сте изложени на алерген, задължително носете защитно облекло. Също така измийте всички предмети и изперете дрехите, които са имали контакт с алергена, за да спрете повторна проява на алергията.

10-те най-често срещани причинители на алергия

Ако до момента нямате установена алергия към конкретен алерген, можете да си направите изследвания, които да покажат към какво точно сте алергични. Ако получавате тежки алергични реакции, които водят до затруднено дишане, подуване на лицето, езика или гърлото, по най-бързия начин потърсете спешна медицинска помощ.

Снимка: Anna Shvets on Pexels
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД