До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Грижа за новороденото: Първото къпане на бебето

Грижа за новороденото: Първото къпане на бебето
За младите родителите първото къпане на бебето е специално и вълнуващо събитие. Обаче, ако отскоро сте родител, може би се чудите как точно да изкъпете новороденото си бебче. Ето някои насоки, които ще ви улеснят и ще отговорят на въпросите, които си задавате:

Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?

Първо – Успокойте се! Определено ще се справите и с течение на времето ще свикнете с процедурата. Подгответе предварително това, което ще ви е необходимо, за да може и вие да сте спокойни, и бебето да изпита удоволствие от къпането.

Всъщност всяко време за къпане може да бъде специално време, което допринася за изграждане на специалната връзка между вас и бебето. Вашето бебе обича да чува гласа ви. Не забравяйте да му говорите нежно или да му пеете тихичко, за да се чувства то спокойно и да не се плаши. Ако вие сте спокойни по време на къпането, бебето ще го усети и няма да се притеснява.

Можете да изкъпете бебето още в първия ден след изписването от болницата. Хубаво е поне при първите няколко къпания някой да ви помага – таткото, роднина или приятелка, за да сте по-спокойни и уверени.

Какво да подготвите, преди да започнете къпането

Ако пъпчето на бебето още не е паднало, а това се случва между 7 и 10-тия ден, при къпане използвайте мека гъба и избягвайте тази област. Обсъдете това с педиатъра и ако прецените, може преди къпането да залепете върху пъпа специална водоустойчива лепенка.

За да не простудите бебето, затоплете добре стаята, в която ще го къпете - температурата на въздуха трябва да е между 23 и 26оС.

Добре е да разполагате с анатомична бебешка ваничка за къпане, с която ще ви е много по-лесно. Ако нямате такава, а ползвате обикновено корито/ваничка, постелете на дъното и, под бебето, мека хавлийка, за да не се плъзга и придържайте здраво бебечето с една ръка през цялото време.

През първите 10-ина дни, докато пъпчето на бебето не е паднало, ще ви е необходима гъба и мека кърпа, с които ще къпете бебето. Подгответе си всички необходими неща в близост, за да не се отдалечавате по време на къпането – мек бебешки сапун или друг бебешки продукт с 5,5 pH, чиста пелена, суха хавлия (за да подсушите бебето), тампони за измиване на очите и ушите на бебето, крем против подсичане, лосион за масаж след къпане, чистите дрешки (за да облечете бебчето след къпане).

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

Подгответе си също допълнителен съд с чиста топла вода и канче за поливане, за да полеете бебето в края на къпането. Водата трябва да е топла, а не гореща. В началото ще ви е доста по-лесно ако измервате температурата на водата с помощта на термометър. После ще свикнете да определяте сами дали водата е с нужната температура, а тя трябва да е между 36 и 38оС.

Запомнете! Никога не оставяйте бебето си само във вана - дори за миг. Ако трябва да стигнете до телефона, печката или каквото и да било, вземете бебето със себе си.

Когато сте приготвили всичко необходимо, напълнете ваничката с вода като нивото да не надвишава 8-10 см.

Как точно да изкъпете бебето

Започнете къпането на бебето с измиване на лицето с помощта на навлажнени тампони. С един тампон първо избършете едното оченце и с втори тампон – другото оченце. Никога не използвайте един и същи тампон за двете очички. С нови тампони почистете нослето на бебчето и ушичките отвън. Накрая подсушете леко лицето му с мека кърпа.

След това съблечете бебето и ако памперса е пълен, първо почистете дупето му с мокра кърпичка. Внимателно и бавно потопете бебето във ваничката с топла вода, като с едната ръка му придържате главата, а с другата го държите здраво за дупето и кръста. Използвайте гъбата, за да измиете тялото му, като обръщате по-голямо внимание на всички гънки. Накрая измийте внимателно косата като внимателно наклоните главичката му леко назад, за да не му влезе вода в очите.

Накрая изплакнете бебето с чистата вода в допълнителния съд, след което извадете бебето от ваничката и веднага го увийте в хавлията.

В първите дни може да къпете бебето за по-кратко време (достатъчни са 5-6 минути) и само с вода, за да може то да свикне с процедурата, като постепенно увеличавате времето за къпане.

Грижа за новороденото: Как да перем дрехите на бебето?

Когато подсушавате кожата му, бъдете внимателни и не го търкайте, а само леко попивайте влагата, тъй като бебешката кожа е нежна и може лесно да бъде наранена. Сложете бебето върху дъската за повиване и с нежни движения втрийте в кожата му бебешки лосион или ако е необходимо го намажете с крем против подсичане.

Вече можете да сложите на бебчето чист памперс и да го облечете в дрешките, които сте приготвили. Ето че вашето бебе вече е чисто и изкъпано, а вие се справихте отлично!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД